SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Doç. Dr. Karakartal: Güvensiz bağlanma çoğul kimlik bozukluğuna zemin hazırlıyor

Doç. Dr. Karakartal: Güvensiz bağlanma çoğul kimlik bozukluğuna zemin hazırlıyor

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demet Karakartal, stres-yatkınlık, çocukluk çağı ihmali, ruhsal travmalar, güvensiz bağlanma ve toplumun ayrıştırıcı etkisi çoğul kimlik bozukluğuna zemin hazırladığını ifade etti.

Yayın Tarihi: 01/04/23 13:10
okuma süresi: 4 dak.
Doç. Dr. Karakartal: Güvensiz bağlanma çoğul kimlik bozukluğuna zemin hazırlıyor

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demet Karakartal, Çoğul Kişilik Bozukluğu (Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu) ve tedavi süreci hakkında açıklamalarda bulundu.

Girişimci Psikologlar Derneği tarafından düzenlenen seminerde konuşan Doç. Dr. Demet Karakartal, normalde bir bütün olan bilincin parçalara ayrılmasını ifade eden psikolojik bir terim olan dissosiyasyonun duygu, algı, bellek veya beden algısında gerçekleştiğinin altını çizdi.

“DİSSOSİYATİF BOZUKLUKLAR İÇERİSİNDE EN KAPSAMLI OLAN DİSSOSİYATİF KİMLİK BOZUKLUĞUDUR”

Dissosiyasyonun, bütünlük içindeki bilinç, duygu, algı, bellek, kimlik, bedenin temsili ve davranışta ayrışma olmasını ifade ettiğini, bu ayrışmanın psikolojik işlevleri her bakımdan etkileyebildiğini söyleyen Doç. Dr. Karakartal, “Dissosiyatif bozukluklar içerisinde en kapsamlı olan dissosiyatif kimlik bozukluğunda da bu işlevlerin her biri etkilenmektedir.” dedi.

“STRES-YATKINLIK, ÇOCUKLUK ÇAĞI İHMALİ, RUHSAL TRAVMALAR, GÜVENSİZ BAĞLANMA VE TOPLUMUN AYRIŞTIRICI ETKİSİ ÇOĞUL KİMLİK BOZUKLUĞUNA ZEMİN HAZIRLIYOR”

Dissosiyasyonun ortaya çıkış sebeplerini açıklayan Doç. Dr. Demet Karakartal, “Dissosiyasyonun ortaya çıkış sebepleri genetik etkenlerin yanı sıra, strese yatkınlık, özellikle çocukluk çağında ihmale dayalı ruhsal travmalar yani ebeveynler arasındaki geçimsizlik, çocuklar arasında ayrım yapmak, aldatmak veya sevgisizlik sayılabilir, gelişim çağında karşımıza çıkan travmalar arasında yakın bir akraba ya da arkadaşın ölümü, ölüm ya da bir örselenmeye tanıklık etme, terk edilme, duygusal baskı sayılabilir ve toplumun ayrıştırıcı tutumları çoğul kişilik bozukluğuna zemin hazırlamaktadır.” ifadelerini kullandı.

“DİSSOSİYATİF KİMLİK BOZUKLUĞUNUN ÜÇ BELİRLİ SEMPTOMU VARDIR”

Dissosiyatif kimlik bozukluğunun en bilinen semptomlarının iç ses yani konuşma, yüz ifadesi ile duygularda hızlı değişim ve hafıza sorunları olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Karakartal, “Bireyin kimliğinin istemsiz şekilde en az iki karaktere ayrılması, anlık hafıza kayıpları, belirli kişilerin hatırlanmaması, bilme ve düşünme yollarının bulanıklaşması ya da silinmesi Dissosiyatif kimlik bozukluğunun semptomları arasındadır.” diye konuştu.

“DİSSOSİYATİF KİMLİK BOZUKLUĞUNUN TEDAVİSİ ÜÇ DÖNEMDEN OLUŞMAKTADIR’’

Dissosiyatif kimlik bozukluğu tedavisinin üç dönemden oluştuğunu belirten Doç. Dr. Demet Karakartal, birinci dönemin tanı konması ve stabilizasyonun sağlanması, ikinci dönemin travmatik anıların ele alınması ve üçüncü dönemde ise; entegrasyon ve yeniden bölünmeksizin sorunlarla baş etme çalışması olduğunu vurguladı. Bunun yanı sıra bu üç dönemin her zaman biri bitince diğeri başlayan ardışık dönemler olmadığını ve çoğunlukla iç içe geçtiğini vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.