SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Çinli bilim insanı Tong Yigang: Kovid-19 virüsü insandan bulaşmış olabilir

Çinli bilim insanı Tong Yigang: Kovid-19 virüsü insandan bulaşmış olabilir

Amerikan CNN televizyonu, Çinli bir bilim insanının, koronavirüs (Kovid-19) salgınının sanıldığı gibi hayvanlardan değil, insanlardan kaynaklanmış olabileceğini bildirdi.

Yayın Tarihi: 09/04/23 17:05
Güncelleme Tarihi: 09/04/23 17:38
okuma süresi: 3 dak.
Çinli bilim insanı Tong Yigang: Kovid-19 virüsü insandan bulaşmış olabilir

Pekin Kimya Teknolojisi Üniversitesi'nden Profesör Tong Yigang’a göre Wuhan'daki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'ndan alınan örneklerin genetik dizilimleri, Koronavirüse yakalanan hastalarınınkilerle neredeyse aynı olduğundan Kovid-19'un insan kökenli bir virüs olabileceğini gösteriyor.

Çinli bilim adamı, Koronavirüsün kökenine yönelik araştırmalarla ilgili düzenlediği basın toplantısında, 2020 yılının ocak ayı ile mart ayı arasında pazarlardan bin 300'den fazla çevresel numune ve donmuş hayvan örneğinin toplandığını ve araştırmacıların bu numune ve örneklerden üç virüs suşu izole ettiğini söyledi.

Prof. Tong, henüz rakun köpeklerinin (mangul) Koronavirüsün kökeni olabileceğini gösteren son çalışmaları destekleyecek yeterli kanıt olmadığını belirtti

Uluslararası araştırmacılar geçtiğimiz mart ayında, Çinli bilim insanlarının kısaca bir veri tabanında yayınladıkları Koronavirüs salgının ilk günlerine ilişkin veriler, rakun köpeklerinin Koronavirüsün insanlara bulaşmasındaki rolü de dahil olmak üzere, pandeminin kökenleri hakkında bilgi sağladığını açıkladılar.

Araştırmacılar, verilerin SARS-CoV-2 virüsünün yeni dizilimlerini ve 2020 yılında Wuhan'daki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı’ndan alınan numunelere dayalı ek genetik verileri de kapsadığını belirtti.  Araştırmacılar, dizilimlerin, rakun köpekleri ve Koronavirüse duyarlı diğer hayvanların canlı hayvan pazarlarında bulunduğunu ve enfekte olmuş olabileceklerini belirterek, sonunda insanlara ulaşan bir bulaşma zincirinde yeni kanıtlar sağladığını söylediler.

Prof. Tong, basın toplantısında, Kovid-19'un ilk tespit edildiği yerin, ortaya çıktığı yerle aynı olması gerekmediğini vurguladı.

Çin, Koronavirüsün kökenine yönelik uluslararası soruşturmaları engellediği için yoğun eleştirilere maruz kaldı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu haftanın başlarında salgının nereden başladığına dair Çin'den henüz önemli veriler elde edilemediğini açıkladı. Buna karşın Çin, WHO ile iş birliği yaptığını ve şeffaf olduğunu savunuyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.