SAĞLIK
okuma süresi: 7 dak.

Ses terapisinin stres durumunda faydaları

Ses terapisinin stres durumunda faydaları

Stresi azaltmak için sakinlik ve sessizlik gerekir. Ancak durumunuzu kaygıdan rahatlamaya çevirmek istiyorsanız ses terapisi sizin için sessizce oturmaktan daha iyi ve daha hızlı bir çözüm olabilir.

Yayın Tarihi: 02/10/23 22:40
okuma süresi: 7 dak.
Ses terapisinin stres durumunda faydaları

Bloomberg’in yakın zamanda yayınladığı habere göre Spotify platformu kullanıcıları tarafından günde üç milyon saat dinlenen beyaz gürültü (white noise) ve ortam sesi podcast’leri bu yöndeki eğilimin arttığına işaret ediyor.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Vibroakustik terapi sağlayıcısı inHarmony’nin kurucu ortağı Craig Goldberg konuya dair şu açıklamada bulundu:

“Ses terapisi şu an büyük bir ivme kazanıyor. Bu terapi yüzyıllardır Avustralya’daki Aborijin halkları ve Tibet rahipleri tarafından bedeni, zihni ve ruhu yeniden ayarlamak, aynı zamanda rahatlamayı, iyileşmeyi ve sağlıklı yaşamı teşvik etmek için kullanılmıştır. ABD’liler genel olarak rahatlamakta zorluk yaşıyorlar, savaş ya da kaç durumundan çıkıp sakin moda geçemiyorlar. Gevşemeyi tetikleyen parasempatik sinir sistemi tepkisi, zamanımızın çoğunu geçirmemiz gereken yerdir ancak çoğu kişi için bu oldukça zordur.”

Vibroakustik terapi

Tedavi yolculuğu, elektronik bir uygulama ve meditasyon yastığı yardımıyla ses ve frekanstan yararlanan inHarmony’nin vibroakustik terapisini deneyerek başlıyor. İnsan kulağı 20 ila 20 bin hertz arasındaki sesleri duyabilir. Vibroakustik terapi, vücudun deride bulunan mekanoreseptörler aracılığıyla hissedilebilen spektrumun alt ucuna odaklanır. Goldberg bunu bir gece kulübünde ya da konserdeyken basların gümbürtüsünü hissetmeye benzetiyor.

Craig Goldberg açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Vibroakustik terapi ses ve frekansı birleştirir, böylece hissettiğiniz frekansların aynısını duyarsınız. Bu üç boyutlu, tamamen sürükleyici ses deneyimini yaratır ve kendinizi müziğin içindeymiş gibi hissetmenizi sağlar. Parasempatik sinir sistemi tepkisini ortaya çıkarmak için sinir sistemini sakinleştirir ve rahatlatır.”

Gevşeme, huzur ve ilham

inHarmony sistemi oldukça hızlı bir şekilde rahatlamaya yol açıyor. Sistem, her birinin yansıma, dinginlik, şifa ve ilham gibi amaçları olan çeşitli müzik parçaları sunuyor.

Titreşimli bir yastık kullanmak size tam vücut deneyimi sağlar, böylece günün geri kalanında kendinizi rahat hissedebilirsiniz. Yastık ilk denendiğinde ve titreşim tedavisi görüldüğünde geceleri daha iyi uyuma sağlıyor.

Goldberg düzenli pratik yapmanın vücudu sakin ve rahat hissetmeyle ilişkili kimyasal reaksiyonları tetikleyecek şekilde eğittiğini belirttiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

 “Dış dünyayı değiştirmeye çalışmak yerine, sinir sistemimizi sakin ve rahat kalması için eğitmeliyiz.”

Bun avantajlardan yararlanmak için yastık kullanmaya gerek yok. inHarmony müzik meditasyonları kulaklık, telefon, Bluetooth hoparlör veya ses sistemi kullanılarak çalınabiliyor. Goldberg bununla ilgili olarak “Gözlerinizi kapatmak ve bu ortamlardan herhangi biri aracılığıyla müzik meditasyonu dinlemek fayda sağlayacaktır” dedi.

Müzik terapisi

Terapötik müzik uygulaması Spiritune’un kurucusu ve CEO’su Jamie Pabst, müziğin zihinsel sağlık ihtiyaçları için, duygudurum bozukluklarını, kaygıyı, stresi ve depresyonu tedavi etmek için iyi bir araç olduğunu söyledi.

Jamie konuya dair şu açıklamada bulundu:

“Savaş ya da kaç tepkisi verdiğinizde nefesiniz ve kalp atış hızınız artar. Daha sonra beynimiz bulanıklaşmaya başlar ve doğru şekilde odaklanamayız. Müzik çaldığınızda beyniniz müzik sinyalini alır. Oksitosin (zevk hormonu) gibi farklı türde hormonlar üretir ve vücudu sakinleşmeye başlaması konusunda uyarır.”

Spiritune uygulaması, yaşadığınız durumda size iyi gelecek müzik parçaları sunuyor. Uygulama size “Şu an nasıl hissediyorsunuz?” diye soruyor. Bir dizi yanıt seçebiliyorsunuz. Örneğin, ‘endişeli’ sekmesine dokunduğunuzda ‘hüsrana uğramış’, ‘endişeli’, ‘kızgın’ ve ‘gergin’ seçenekleri ortaya çıkıyor. Daha sonra uygulama “Nasıl hissetmek istiyorsun?” diye soruyor. ‘Sakinleş’ seçeneğine dokunduğunuzda bu aynı zamanda ‘rahatlama’, ‘huzur’, ‘memnuniyet’ duygularını da sunuyor. Son olarak uygulama, gerçekleştirdiğiniz eylemi uyanma, uyuma, çalışma veya dinlenme olarak sınıflandırmak için bir kategori seçmenizi istiyor.

Pabst bu konuda şu açıklamada bulundu:

“Bu üç kullanıcı girdisine dayanarak, kullanıcıyı bulunduğu durumda yakalamak ve ardından onu istediği ruh haline taşımak için sinir bilimcilerimiz ve müzik terapisti ortaklarımızın yardımıyla oluşturduğumuz bilgilere dayanarak önceden bestelenmiş uygun müzik parçasını seçiyor. Kaygıyı azaltmak için Spiritune kullandım. İlk başta geçişe alışmam gerekiyordu. İlk başta endişeli hissettiren müziği dinlemek verimsiz geldi, ancak parça sizi istediğiniz duruma getirmek için ustaca geçiş yapıyor. Her ne kadar beni inHarmony’deki kadar hızlı bir şekilde rahatlatmış olmasa da Spiritune'un telefonumda olması çok kullanışlı oldu. Bu uygulamayı uyumakta zorluk çektiğinizde veya gece yarısı uyanıp tekrar uyuyamadığınızda kullanabilirsiniz.”

Spiritune’un kullanım alanları oldukça çeşitli. Strese ek olarak, müzik parçaları yürütme işlevini destekleyerek odaklanma ve üretkenlik konusunda size yardımcı olabiliyor. Ayrıca enerji seviyenizi yükseltmenize yardım ediyor. Pabst, ‘müziğin stresin, motivasyonun ve ödülün altında yatan beyin ağlarından yararlandığını’ belirtiyor ve ‘tek başına bu yeteneğin müziğe zihinsel sağlık üzerinde önemli bir etki sağladığını’ vurguluyor.

Sesin iyileştirici gücü

Goldberg, bir şeyin dikkatinizi gerektirmesi halinde günde birkaç saat ‘savaş ya da kaç’ halinde olmanın sorun olmadığını vuruladı:

 “Sorun, sabah uyandığınız andan yatağa gidene kadar bu durumda olmanızdır zira stres kan dolaşımına kortizol ve adrenalini ekleyerek sizi hiperaktif ve tetikte hale getirir. Stres ayrıca mantıksal düşünme yeteneğiniz üzerindeki etkisinin yanı sıra, bağışıklık sistemi, sindirim sistemi ve üreme sistemi gibi hayati vücut aktivitelerinden enerjiyi de alır. Son olarak, gerekli araçları yanınızda bulundurmanızı tavsiye ediyorum zira bunlar parasempatik sinir sisteminden sempatik sinir sistemine geçmenize yardımcı olabilir ve tek yapmanız gereken durumunuza uygun olanı seçmek.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.