SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Oruçluyken susamamak için nelere dikkat etmeliyiz?

Oruçluyken susamamak için nelere dikkat etmeliyiz?

Ramazan ayında hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte, çoğumuz gündüzleri susuzluk hissi ile karşı karşıya kalıyor ve bunu göreceli de olsa atlatabiliyoruz.

Yayın Tarihi: 10/03/24 23:00
okuma süresi: 4 dak.
Oruçluyken susamamak için nelere dikkat etmeliyiz?
A- A A+

Uzmanlar, iftar ve sahurda sağlıklı beslenilmesini ve fazla yemek yenilmemesini tavsiye ediyor.

İftar ve sahurda uyulması gereken bazı beslenme alışkanlıkları var.

Oruç sırasında vücuttaki suyun muhafaza edilebilmesi için bol miktarda tüketilmesi veya azaltılması gereken içecek ve yiyecekler bulunuyor.

Şarku’l Avsat’ın tıbbi bilgiler içeren sitelerden aktardığı habere göre oruçluyken fazla susuzluk yaşamamak için dikkat etmemiz gereken bazı tavsiyeler şunlar;

SAHURDA ÇOK FAZLA SU İÇMEYİN

Sahurda bol su içmenin, oruç sırasında susuzluğu gidermemizi sağlayacağı yönünde bir yanılgı var. Ancak bilimsel gerçek, böbreklerin saatler sonra suyu attığı yönünde.

Uzmanlar, sahur ile iftar arasında vücudun susuz kalmaması için suyun belli miktarlarda içilmesini tavsiye ediyor.

SALATALIK VE KARPUZ YİYİN

Sadece su içerek değil, aynı zamanda su içeren sebze ve meyveler yiyerek de ihtiyacımız olan su miktarını alabiliriz.

Bu bağlamda, yüzde 95 su içeren salatalık, yüzde 94 su içeren domates ve yüzde 92’si sudan oluşan karpuz yenilebilir.

Mısır Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyesine göre, ıspanak, mantar ve brokoli gibi sebzeler ile karpuz, elma, portakal ve üzüm gibi meyveler tercih edilebilir.

KAHVEYİ AZALTIN VEYA KAÇININ

Uzmanlar, içerdiği kafein idrar söktürücü olduğu için kahve tüketiminin azaltılmasını veya yeşil kahve içilmesini öneriyor.

Kahve tüketiminin fazla olmamasına ve günlük 4 fincanı geçmemesine dikkat edilmesi gerekiyor.

Uzmanlar ayrıca tokluk hissi verdiği ve sindirim sürecine zarar verdiği için özellikle iftarda sodanın azaltılmasını tavsiye ediyor.

DOĞAL İÇECEKLER TÜKETİN

Tasteofhome sitesinde yer alan haberde göre Ramazan ayında gün içinde susuzluğu önlemek için sahurda sıcak kakao ve enerji içeceklerinden uzak durulması tavsiye ediliyor.

Uzmanlar, susuzluk hissini azaltan fındık, yer fıstığı ve yoğurdun yanı sıra yeşil çay ve kızılcık gibi doğal meyve suları ya da süt ve taze meyve içeren ‘smoothie’ gibi içecekleri öneriyor.

TUZLU YİYECEKLERDEN KAÇININ

Sağlık uzmanları, gün içinde susama hissini artırdığı için yiyeceklerdeki tuzun azaltılmasını ve turşu, zeytin, tuzlu balık ve patates kızartması gibi çok tuzlu veya baharatlı yiyeceklerden kaçınılmasını tavsiye ediyor.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyesine göre, tuzun susuzluğu arttırması nedeniyle özellikle sahurda hazır yemekler ve bazı peynirler gibi tuzlu yiyeceklerden uzak durmamız gerekiyor.

Bakanlık ayrıca hazımsızlığı önlemek için iftarda az miktarda sıvı tüketilmesini ve midenin yiyecek ve meyve sularıyla birlikte doldurulmamasını da tavsiye etti.

SAHUR VAKTİNİN GECİKTİRİLMESİ

Vücudun susuzluğa dayanma kabiliyetini arttırmak için sahur yemeğini gece yarısından sonra yemek en doğrusudur.

UCLA Health sitesinde yer alan habere göre, Cell Metabolism isimli bilim dergisinde yayınlanan bir araştırmada, günde iki öğün yemenin kas gelişimini teşvik ettiği, kan şekeri seviyelerinin düşmesini ve karaciğerdeki yağ seviyelerinin azalmasını sağladığı görüldü.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.