SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ; HPV enfeksiyonu bulaşmasına önlem alınmalı

Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ; HPV enfeksiyonu bulaşmasına önlem alınmalı

Son yıllarda hızla cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında olan HPV (Human Papilloma Virüs) enfeksiyonu siğillere neden olmaktadır. 100'den fazla çeşidi olan HPV, farklı tipleriyle vücudun farklı yerlerinde siğillere neden olabilir.

Yayın Tarihi: 06/04/15 11:26
okuma süresi: 4 dak.
Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ; HPV enfeksiyonu bulaşmasına önlem alınmalı
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ, Siğillerin görüntüsünün çeşidine göre farklılıklar gösterdiğini, çok sayıda cinsel partnerin riski arttırdığını ve HPV ile gelişen serviks kanserine dikkat çeken başlıklar altında çok önemli detaylar verdi.

Yrd.Doç.Dr. Tijen Ataçağ; bazı türleri ayak tabanlarında bazıları da yüzde ve boyunda siğillere neden olan HPV'nin 40'dan fazla türü genital bölgede etkili olabilmektedir. Birçok HPV enfeksiyonu kansere neden olmazken, bazı tipleri genital bölgede görülen serviks (rahim ağzı) kanserine neden olabilir. Aşılarla genital siğillere veya serviks kanserine neden olan HPV türlerine karşı korunabilir.

Çeşidine Göre Siğillerin Görüntüsü Farklılık Gösterir

Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ, HPV hakkında "Birçok vakada, vücudun bağışıklık sistemi HPV enfeksiyonunu siğiller oluşmadan yenebilir. Siğiller oluştuğu zaman görüntüsü HPV tipine göre değişiklik gösterebilir. Genital siğiller, yatay lezyonlar, küçük karnabahar şeklinde diken diken veya saplı uzantılar görünümünde olabilirler. Birçok kadında genellikle vulvada ancak anüs etrafında, serviks üzerinde veya vajinada görülebilir. Erkeklerde genital siğiller peniste, skrotumda veya anüs etrafında görülebilir. Genital siğiller nadiren rahatsızlığa veya ağrıya neden olur ancak kaşıntı olabilir. Açık bölgedeki siğiller pürüzlü, kabarık diken diken lezyonlar şeklinde ellerde, parmaklarda veya dirseklerde görülebilir. Görünümlerinden dolayı sorun oluşturabilirler. Tabana ait siğiller sert olurlar. Vücut ağırlığının en fazla bindiği bölgelerde olurlar ve ağrıya sebep olabilirler." şeklinde konuştu.

Çok Sayıda Cinsel Partner Riski Artırıyor

HPV enfeksiyonunda virüs cildimizde bir kesiden, sıyrıktan girdikten sonra ortaya çıkar. Ciltten cilde direkt temas ile de ortaya çıkabilir. Genital bölgedeki HPV enfeksiyonları ise cinsel ilişki ile, genital bölgenin cilt teması ile geçiş gösterir. HPV virüsünü taşıyan anne normal yolla doğum yaptığında bu virüs bebeğin genital bölgesinde veya üst Solunum sisteminde enfeksiyona neden olabilir. Çok sayıda cinsel partnerle olunması vaya partnerin çok sayıda partnerle olmuş olması HPV enfeksiyonu ile karşılaşma riskini artırmaktadır. İmmün sistemi zayıflamış kişiler HPV enfeksiyonu için daha büyük risk altındadırlar. Serviks, kanseri bazı spesifik HPV tipleri tarafından oluşturulur. Siğiller herhangi bir tedavi almadan da kendi kendine kaybolabilir ancak HPV virüsü başkasına transfer edilebildiğinden korunmasız cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

HPV İle Gelişen Serviks Kanserine Dikkat

Serviks kanserinin birçoğunda neden, iki spesifik genital HPV rol oynar. Bunlar genellikle siğillere neden olmaz. Dolayısıyla da hasta enfekte olduğunu farketmez. Serviks kanserinin erken dönemlerinin tipik belirtisi veya semptomu yoktur. Bu nedenden dolayı kadınların düzenli pap smear testi yaptırmaları önemlidir. Bu testle rahim ağzında ileride serviks kanserine neden olabilecek prekanseröz değişikliklerin tesbiti sağlanır. Bu nedenle yılda bir kere smear testi yaptırmak son derece önemlidir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.