SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Rogers: "Erken tanı kitleri konusunda yanlış bir algı oluştu"

Rogers: "Erken tanı kitleri konusunda yanlış bir algı oluştu"

HP Genel Sekreteri Rogers, Covid-19 virüsü için kullanılan erken tanı kitleri konusunda yanlış bir algı oluştuğunu, bu kitlerin, virüsün bulaştığı bir vakayı ilk süreçte negatif olarak gösterebildiğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 27/03/20 12:35
okuma süresi: 3 dak.
Rogers: "Erken tanı kitleri konusunda yanlış bir algı oluştu"

Halkın Partisi Genel Sekreteri Jale Refik Rogers, BRT'ye telefonla bağlanarak, hızlı test kitlerinin doğru ve planlı bir şekilde kullanılması konusunda çağrıda bulundu. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün "ne kadar çok test yapılırsa, o kadar başarılı olunur" açıklamasının ardından, toplumda yanlış bir algının oluştuğuna dikkat çeken Rogers, "Test tabi ki yapalım, önemlidir. Ancak kimlere ve hangi tür testin yapıldığı önemlidir" dedi. 

Özellikle hızlı tanı kitleri konusunda ciddi bir algı kirliliğinin mevcut olduğunu ifade eden Rogers, "Yeni vakalar var. Virüs, farklı bölgelerde görülmeye başlandı ve yayılma sürecinin başındayız. Yapmamız gereken, hastalık taşıyan kişileri tespit edip, pozitif olanları karantinaya almak. Herkesi taramak, yanlış bir algıdır. Bu, kaynakları doğru bir şekilde kullanmamak anlamına gelir, boşa kurşun sıkmak gibi olur" şeklinde konuştu. 

Yapılması gerekenin, şüpoheli olan vakaların hepsinden örnek alıp, izolasyonlarını sağlamak olduğunu belirten Rogers, "Ve yapılması gereken de gerçek PCR testidir" dedi. 

Tarama testlerinin çok fazla gündeme gelmeye başladığını söyleyen Rogers, "Bu noktada bir uyarı yapmak istiyorum. Evet, bu testler, hızlı sonuç açısından önemli. 15 dakikada sonuç alabiliyorsunuz ama alınan sonuçlar farklı olabiliyor" dedi ve şöyle devam etti: 

Bu testler, virüs vücuda girdikten sonra, bağışıklık sisteminin oluşturuduğu antikorları tespit ediyor. Virüsü kaptıktan sonraki ilk süreçte, antikorlar yeterince üretilmiyor ve kesin sonuç çıkmıyor, sonuç negatif olabiliyor. Bu testler daha çok, virüsü kaptıktan sonraki süreç için önemli. Çünkü yeterli antikor üretilmiş oluyor."

2 farklı test metodunun, kimlere yönelik kullanılacağı noktasında dikkatli olunması gerektiğini yineleyen Rogers,  "Hızlı testler sonuçları negatif çıkan kişiler, önümüzdeki 1-2 hafta boyunca negatif kalacak anlamına gelmiyor. Virüsü 4 gün önce almışsanız, vücudunuzdaki antikor seviyesi, testte çıkacak noktaya gelmemiş olabilir. Bu nedenle hasta kişinin negatif çıkma olasılığı yükseliyor" dedi. 

Rogers, Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda bir strateji belirlemesi gerektiğine dikkat çekti. 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.