EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

Dar gelirlinin bayram sancısı

Dar gelirlinin bayram sancısı

İslam dünyasının iki önemli bayramından biri olan Ramazan Bayramı, 8 Ağustos Perşembe günü başlıyor. Bayramların vazgeçilmezi olan bayram alışverişi ise özellikle çok çocuklu ve dar gelirli ailelerin belini büküyor.

Yayın Tarihi: 02/08/13 11:00
okuma süresi: 4 dak.
Dar gelirlinin bayram sancısı
A- A A+

Kıbrıs Postası Özel

Yaşadığımız yüzyılın iletişim teknolojileri alanında getirdiği yenilikler, insanlar arasındaki binlerce kilometrelik mesafeler ile saat farklarını ortadan kaldırsa ve aradaki mesafelere rağmen yüz yüze görüşmeleri olanaklı kılsa da, hala kucaklaşmanın, el ele vermenin yerini tutamıyor.

Müslümanlar için önemli kutlamalardan bayramlar da mesafeler nedeniyle sık sık görüşemeyen büyük aile üyelerinin, bir merhabayı özleyen komşuların, yeğen ve kuzenleriyle doyasıya oynamanın hayalini kuran çocukların iple çektiği özel günlerden.

Bu bayramlardan biri olan Ramazan Bayramı, 8 Ağustos Perşembe günü başlıyor. 3 gün sürecek olan bayram öncesinde ise, aileler çocuklarını sevindirmek, gelecek misafirlerine ikramlarda bulunmak için çarşının yolunu tutuyor.

4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 1, 278 TL, yoksulluk sınırının ise 5 bin 803 TL olduğu ülkemizde, bayram alışverişi ise haliyle cep yakıyor.

Dünya pazarını elinde tutan büyük bütçeli markaların ve bunların satıldığı mağazaların yanına bile yaklaşamayan dar gelirliler için ise, daha ucuz ürünlerin yer aldığı pazar yerleri alışveriş için önemli bir seçenek olmaya devam ediyor.

FİYATLAR 5 TL'DEN BAŞLIYOR

Ramazan Bayramı'na bir hafta kala, Kıbrıs Postası olarak çarşamba günleri Girne'de kurulan pazara gittik ve orada sizler için röportajlar yaptık.

Farklı yaş ve cinsiyetlerden tüm kesimlere hitap eden, binbir çeşit ürünün yer aldığı Girne Çarşamba Pazarı'nda fiyatlar 5 ila 70 TL arasında değişiyor.

Bebek ve çocuk ürünlerinin genellikle 5 ila 25 TL arasında bir fiyata satıldığı pazarda, 15 TL'ye çocuk terliği ve ayakkabısı bulmak mümkün.

Pazar fiyatları düşünüldüğünde, iki çocuklu bir aile çocuklarına birer kıyafet ve ayakkabı almak için en az 100 TL'yi gözden çıkarmak zorunda. Bu da asgari ücretin yaklaşık 10'da 1'i demek.

Yetişkinler için pantolonlar 15 TL'den başlıyor, kadınlar için elbise fiyatları da 25 TL ila 70 TL arasında değişiyor.

Pazardaki ürünler piyasa ortalamasının altında bir fiyata satışa sunulsa da, halkın alım gücünün giderek düşmesi, alışverişi de ciddi şekilde etkilemiş durumda.

Pazarcılar bayramdan bile umudu kesmiş, ellerine geçecek üç beş kuruşun derdinde.

TATLI: "BELKİ HAFTAYA ÇARŞAMBA"

Kıbrıs Postası'na konuşan satıcılardan Kardelen Bebe sorumlusu Sakine Tatlı, "belki haftaya çarşamba" diyerek, satış umutlarını Ramazan Bayram öncesinde çarşamba gününe denk düşen arife gününe bağladığını söyledi.

5 TL'den başlayan bebek ve çocuk kıyafetleri satan Tatlı, hem yaz sıcakları, hem insanların oruç tutmaları, hem de halkın alım gücünün düşmesi nedeniyle, bayram alışverişine gelenlerin sayısında ciddi bir düşüş olduğunu belirtti.




CİN: "PARA YOK"

Kadınlar için günlük elbiseden abiyeye kadar uzanan geniş bir yelpazede ürünler satan Sinan Cin de, bayram havası nedeniyle etrafın cıvıl cıvıl olduğunu ancak insanların alışverişe temkinli yaklaştığını söyledi

Cin, "Para yok, belirsizlik var, her şey pahalı" diye konuştu.


BİRER ÇİFT AYAKKABI

Pazara kızlarıyla birlikte gelen 4 kız, 1 erkek çocuk annesi Fatma Candar ise pazara bayram alışverişi için geldiklerini söyleyerek, mağazaların pahalı olmasından dolayı çocuklarına pazardan kıyafet alabildiğini belirtti.

Pazardaki bir ayakkabıcıdan kızlarına ayakkabı ve terlik alan Candar, fiyatların bütçlerine uygun olduğunu ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.