EĞİTİM
okuma süresi: 6 dak.

Psikofarmakolog Ahmet Enginsoy: “Madde kullanımıyla ilgili çalıştay düzenlenmeli”

Psikofarmakolog Ahmet Enginsoy: “Madde kullanımıyla ilgili çalıştay düzenlenmeli”

Ülkedeki psikologların, politikacıların ve polislerin, gece kulüpleri konusunda yapıldığı gibi madde kullanımı konusunda geniş çaplı bir çalıştay düzenlemesi gerektiğini vurgulayan Psikofarmakolog Ahmet Enginsoy, bu konuların konuşulmasından çok, konuşulmamasının topluma zarar verdiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 26/08/21 14:20
Güncelleme Tarihi: 26/08/21 14:39
okuma süresi: 6 dak.
Psikofarmakolog Ahmet Enginsoy: “Madde kullanımıyla ilgili çalıştay düzenlenmeli”
Özel Haber

Nöropsikoloji ve psikofarmakoloji üzerine eğitimler alan, uyuşturucu bağımlılığına dair suçlar ve rehabilitasyon konusunda İngiltere Adalet Bakanlığı bünyesindeki bir proje dahil bir çok araştırmada yer alan, doktora eğitimine İngiltere’de devam eden ve “Engindüşün” isimli platformun kurucusu olan Ahmet Enginsoy, Sim TV’de gazeteci Serhat İncirli’nin sorularını yanıtladı.

“BİZİM YASALARIMIZ ÇOK ESKİ VE GÜNCELLİĞİ YOK”

İlk olarak, madde kullanımı, buna bağlı cezalar ve rehabilitasyon konularında, dünya ile KKTC arasındaki farklara değinen Enginsoy, İngiltere’deki sistemden örnekler verdi:

“İngiltere’deki adalet sistemi ve uyuşturucu ile ilgili Yasalar, KKTC’dekinden çok farklı. Bizim yasalarımız çok eski ve güncelliği yok. Özellikle cannabis (kenevir) siyasilerin seçim malzemesi olarak kullanılıyor. İngiltere’den bakıldığında, KKTC’deki durumun yetersiz ve geri kalmış olduğu görülüyor.”

“İNGİLTERE’DE KENEVİRE GÖZ YUMUYORLAR”

İngiltere örneğinden devam eden Enginsoy, “İngiltere’de kenevire göz yumuyorlar. Mahkemelerin ve polisin kovalaması gereken daha ciddi olaylar var. Yasalarda, 5 grama kadar taşımana izin veriyorlar. Ama gündelik yaşantıya baktığınızda, 20 grama hatta 10 köke kadar tasarrufunda kenevir bulunduran kişiler ceza almıyor, rehabilitasyona gönderiliyor. Kimsenin başı yakılmıyor. 1 gram kenevirle yakalanan kişi, KKTC’deki gibi hapse atılmıyor ya da hapis öncesinde gazetelerde boy boy fotoğrafları yayınlanmıyor” ifadelerini kullandı.

“MADDE KULLANIMININ KONUŞULMAMASI, TOPLUMA ÇOK ZARAR VERİYOR”

Madde kullanımı konusunda diyalogdan yana olduğunu, bu konuların konuşulmasından çok, konuşulmamasının topluma zarar verdiğini belirten Enginsoy, “Konuşulmamasından dolayı, tasarrufunda madde bulunan kişi yüz kızartıcı bir suç işlemiş olarak sayılıyor” şeklinde konuştu.

“GAZETEYE BASILMASI ÜZÜCÜ”

Kişinin, herhangi bir sebeple madde kullanabileceğini belirten Enginsoy, “Bunun gazeteye basılması üzücü” dedi.

“ÇALIŞTAY DÜZENLENMELİ… OTURUP KONUŞALIM, BİLİMSEL VERİLERİ ORTAYA KOYALIM”

Ülkedeki psikologların, politikacıların, polislerin, gece kulüpleri konusunda yapıldığı gibi madde kullanımı konusunda da geniş çaplı bir çalıştay düzenlemesi gerektiğini vurgulayan Enginsoy, “Ben de bir uzman olma yolunda ilerliyorum. Oturup konuşalım, bilimsel verileri ortaya koyalım” ifadelerini kullandı.

“KENEVİR KKTC’DE 'ÖCÜ' OLARAK GÖSTERİLİYOR, BU ÜZÜCÜ”

Kenevirin, KKTC’de “öcü” olarak gösterilmesini üzücü olarak niteleyen Enginsoy, ailelere seslendi:

“Çocukları kenevir kullanımı nedeniyle yakalanma potansiyeli olan ailelere seslenmek istiyorum. Bu yüz kızartıcı bir suç değil. İnsanlar her şeyin dedikodusunu yapabilir, burası böyle bir ülke.”

“KENEVİR KONUSUNDA REFORM, ANCAK TÜRKİYE’DE OLURSA OLUR”

Kenevir konusunda KKTC’de bir reforma gidilmesinin, ancak Türkiye’de gidilmesi halinde yaşanabileceğine dikkat çeken Enginsoy, “Nasıl ki Facebook ya da iPhone hayatımıza sormadan girdi, kenevir de hayatımıza bize sormadan girecek. Ülkenin gidişatına baktığınızda, kenevir konusunda reform, Türkiye ‘biz yaptık, siz de yapın’ dediğinde gerçekleşecek” dedi.

“BEN BU ÜLKEDE İSTATİSTİK TUTULDUĞU KONUSUNDA ÜMİTSİZİM”

Ülke sorunları ve yurt dışındaki gençlerle ilgili de soruları yanıtlayan Enginsoy, ilk olarak ülkedeki nüfus belirsizliğine dikkat çekti.

KKTC Merkezi Cezaevi’nde araştırma yaptığı süreçte istatistik dökümler almak istediğini ancak aldığı verilerin geçerli ya da düzgün olmadığını ifade eden Enginsoy, “Ben bu ülkede istatistik tutulduğu konusunda ümitsizim. Nüfusu bilinmezken, detayların kaydedilmesini beklemek açıkçası Polyannacılık”  şeklinde konuştu.

KKTC’DEKİ ALKOL BAĞIMLILIĞI

Dünyadaki en büyük bağımlılık sıkıntısının alkolden kaynaklandığına dikkat çeken Enginsoy, maalesef KKTC’de “alkolik” kavramının “içmeyi seven kişi” olarak nitelendirildiğini ve bunun ciddi bir sorun olduğunu kaydetti.

“YURT DIŞINDA, BÜYÜK PROJELERDE YER ALMAK İÇİN UBP’Lİ OLMANIZA GEREK YOK”

Yurt dışında yaşam süren gençlerin, adaya dönüş niyetinde olmadığını söyleyen Enginsoy, “Diğer ülkelerde yaşadığınızda, insan olduğunuzu anlıyorsunuz. Örneğin İngiltere’de çok daha fazla hoşgörü ve anlayış var. Buradan İngiltere güzellemesi yapmak istemiyorum, bunlar benim tecrübelerim. Ama örneğin Adalet Bakanlığı’nın düzenlediği büyük bir projede yer almak için UBP’li olmanıza gerek yok” şeklide konuştu.

“KKTC’DE GENÇLERİN SÖYLEMLERİ NE AİLESİ NE DE DEVLET TARAFINDAN CİDDİYE ALINIYOR”

KKTC’de, gençlerin söylem ve fikirlerinin, ne ailesi ne de devlet tarafından ciddiye alınıyor ifade eden Enginsoy, sözlerini şöyle noktaladı:

“Gençler KKTC’de genellikle sadece seçim zamanları fotoğraf çekmek için kullanılır. Özellikle yurt dışına çıkan kişiler görüyordur ki, o toplumların at gözlükleri yok.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.