LEFKOŞA
okuma süresi: 5 dak.

LTB ile ZMO’dan 40 yıl sonra adada bir ilk: GDO’suz soya fasulyesi üretimi

LTB ile ZMO’dan 40 yıl sonra adada bir ilk: GDO’suz soya fasulyesi üretimi

LTB ile ZMO ortaklığında, ada genelinde 1980’li yıllardan beri yapılmayan ‘soya fasulyesi’ üretimi yapılıyor. Söz konusu proje ile hem yeni bir istihdam kapısı yaratılacak, hem de yerli üreticiye farklı ürünlerin de ekilebildiği gösterilecek. LTB Başkanı Harmancı ile ZMO Başkanı Uluçam, projenin detaylarını Kıbrıs Postası ile paylaştı…

Yayın Tarihi: 02/03/21 11:45
okuma süresi: 5 dak.
LTB ile ZMO’dan 40 yıl sonra adada bir ilk: GDO’suz soya fasulyesi üretimi

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ile Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) ortaklığında, ada genelinde 1980’li yıllardan bu yana yapılmayan ve yeni istihdam kapısı yaratma potansiyeli taşıyan bir deneme girişimi yapılıyor: Soya fasulyesi üretimi…

“Kemiksiz et” olarak da anılan soya fasulyeleri yüksek oranda protein içeriyor ve ülkemizde özellikle hayvancılık sektörü her yıl milyonlarca dolar harcayarak soya posası ithalatı gerçekleştiriyor.

Ayrıca Kıbrıs Türk halkı içerisinde hayvansal ürünleri tüketmeyip, vegan beslenen insan sayısı da her geçen gün artıyor.

Soya, özellikle vegan beslenme konusunda önemli bir yer tutuyor…

LTB’nin Haspolat’taki su arıtma tesisi yakınlarında, 40 bin metrekarelik bir arazide ekilmesi planlanan soya fasulyeleri, yine LTB’nin arıtma tesisinden elde edilen su ve gübre ile beslenecek.

Üstelik dünya genelinde soya fasulyeleri GDO’lu tohumla üretilirken, LTB ile ZMO’nun ortak projesinde kullanılacak tohumlar, genetiği değiştirilmemiş tohumlardan üretilecek.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı ve ZMO Başkanı Erkut Uluçam ile birlikte, soya fasulyesi ekiminin yapılacağı alanı ziyaret eden Kıbrıs Postası muhabiri, her iki başkandan da proje ile ilgili bilgiler aldı.

ULUÇAM: “40 BİN METREKARELİK BİR ARAZİDE DENEME YAPIYORUZ”

ZMO Başkanı Uluçam, Lefkoşa’daki evsel atık suların toplanıp arıtıldığı alanda, 40 bin metrekarelik bir arazide tane soya üretimi yapmayı deneyeceklerini ifade etti.

“POSASININ PROTEİN MİKTARI ÇOK YÜKSEK”

Hayvancılık sektörünün yılda 21 milyon Dolarlık soya posası ithal ettiğini ifade eden Uluçam, “Soya, hayvancılıkta en fazla kullanılan hammaddelerden biri. Çünkü posasının protein miktarı çok yüksek” dedi.

“GDO’SUZ TOHUMLARLA ÜRETİM YAPACAĞIZ”

Soya fasulyelerinin dünyada genetiği değiştirilmiş, GDO’lu bir şekilde tüketildiğini ifade eden Uluçam, “Biz GDO’suz olarak ithal edeceğimiz tohumları deneyeceğiz” dedi.

EN SON 1980’Lİ YILLARDA DENENMİŞ, VERİM ALINMIŞ ANCAK DEVAMI GELMEMİŞ…

Soya ekiminin Kıbrıs’ta 1980’li yıllarda, Güney’deki Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından denendiğini, 450 kilograma kadar da verim alındığını ancak devamının getirilmediğini belirten Uluçam, “Temennimiz iyi bir verim yakalamak, bölge çiftçisine öncülük etmek, bir kıvılcım yaratarak bölgedeki çiftçilere farklı ürünlerin ekilebileceğini, arıtma suyun kullanılabileceğini göstermek” ifadelerini kullandı.

HARMANCI: “ARITMADAN ÇIKAN SU VE GÜBRE ÜRETİMDE KULLANILACAK”

LTB Başkanı Mehmet Harmancı ise bu projenin çok önemli olduğunu ifade ederek, uzun zamandır arıtma tesislerinden kaliteli su ve gübre çıkarttıklarını, bu projede de su ve gübrenin kullanılacağını kaydetti.

Harmancı, bu projenin, hem bölge insanına hem de ülke tarımı ve hayvancılık sektörüne katkı sağlayacağını düşündüklerini ifade etti.

“EĞER İSTEDİĞİMİZ ÜRETİMİ SAĞLARSAK, YENİ BİR İŞ SAHASI YARATMIŞ OLACAĞIZ”

ZMO ile ilk denemeyi yapmaya başlayacaklarını belirten Harmancı, “Eğer 40 bin metrekarelik arazide istediğimiz yönde üretim sağlarsak, daha büyük arazilerde, bölge gençlerinin de içinde olacağı bir ekim modeli ile ülke gençlerimize yeni bir iş sahası yaratmış olacağız” dedi.

“BİZ BURADAN ÇIKAN SUYUMUZA VE GÜBREMİZE GÜVENİYORUZ”

“Biz buradan çıkan suyumuza ve gübremize güveniyoruz” diyen Harmancı, her gün tahlillerin yapıldığını ve analiz sonuçlarının her zaman olumlu çıktığını ifade etti.

“DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULABİLİRİZ”

Projeyi, “önü çok açık bir süreç” olarak niteleyen Harmancı, “Araziler genişler ve kooperatifleşme mantığına gidilirse, talebe göre üretim yapma şansına sahip oluruz, hem de dışa bağımlılıktan kurtulabiliriz” şeklinde konuştu.

TARIM BAKANLIĞI, SONUÇLARI GÖRMEK İSTİYOR

Soya fasulyesi üretimi ile ilgili Tarım Bakanlığı ile de bir görüşme yaptıklarını vurgulayan Harmancı, “Deneme ekimlerinin sonuçlarını onlar da görmek ve fayda analizi yapmak istiyor. Sonuçlarla birlikte, bakanlık ile istişare edeceğiz” ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.