LEFKOŞA
okuma süresi: 6 dak.

Mehmet Harmancı’dan Gönyeli Belediyesi’ne: "Bunun sonuçları olacaktır"

Mehmet Harmancı’dan Gönyeli Belediyesi’ne: "Bunun sonuçları olacaktır"

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, 2001 tarihinden bu yana Gönyeli Belediyesi’nin Lefkoşa atık su kanalizasyon sistemini kullandığını ifade ederek, 2019’da faturalandırmanın başladığını ancak ödenmediğini söyledi. Harmancı, mahkeme kararına işaret ederek, “Bunun sonuçları olacaktır.” dedi.

Yayın Tarihi: 17/03/22 09:03
okuma süresi: 6 dak.
Mehmet Harmancı’dan Gönyeli Belediyesi’ne: "Bunun sonuçları olacaktır"
Özel Haber

Gönyeli Belediyesi’nin 2001 tarihiniden bu yana protokolsüz şekilde kullandığı Lefkoşa su arıtma sistemiyle ilgili Lefkoşa Kaza Mahkemesi kararını verdi. 2019 tarihinden bu yana faturalandırılan süreyi kapsayan karara göre, Gönyeli Belediyesi’nin bankalardaki, tapudaki ve araç kayıttaki uygulamalarına tedbir konuldu. Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, yaşananlarla ilgili Kıbrıs Postası’na konuştu.

“UZLAŞILAMADI”

Harmancı, 2001 tarihinden bu yana Gönyeli Belediyesi’nin Lefkoşa Atık Su Kanalizasyon Sistemi’ni kullandığını belirterek, o tarihten bugüne kadar farklı belediye başkanlarının birbirleriyle yazıştığını ancak uzlaşılamadığını belirtti.

Sürecin nasıl başladığını anlatan Harmancı, dönemin Gönyeli Belediye Başkanı Ali Çetin Amcaoğlu’nun ziyaretiyle başladığını hatırlattı. Harmancı, pompa istasyonu aracılığıyla Gönyeli’nin kanalizasyon sistemine bağlanıp bağlanılamayacağının sorulduğunu kaydetti. Harmancı, dönemin LTB yetkililerinin ise atık suyla ilgili bir protokol imzalanarak, bunun olabileceğini söylediğini belirtti.

Protokol imzalanmadan bağlantının yapıldığını dile getiren Harmancı, bunun sadece bir bağlantı sorunu olmadığını belirtti.

“GÖNYELİ BELEDİYESİ, ARITMA MALİYETLERİNİ ÖDEMİYOR”

Harmancı şu ifadeleri kulllandı:

“Arıtma sistemi, hiçbir maliyet ve bedel ödenmeden kullanılıyor. Eğer Gönyeli nüfusunun yüzde 98’i kanalizasyona bağlıysa bizim ölçümlerimize göre yıllık 2 milyon metreküp atık suya yakın bizim sistem aracılığıyla Haspolat Arıtma Tesisne gidiyor. Artıma maliyetleri 0.8 euro civarındadır ve bu bedel, ödenmiyor.”

“SİSTEMİ KAPATIRSAK, CİDDİ BİR ÇEVRESEL FELAKET OLACAK”

4’lü hükümet döneminde de ve daha önceki dönemlerde de iyi niyetli ve uzlaşmaları gerektiği yönünde çağrılar yaptıklarının altını çizen Harmancı, sistemi kapattıkları halinde ciddi bir çevresel felaket olacağını belirtti.

Harmancı, sistemin kapanması halinde Gönyeli Belediyesi’nin dereye akıtacağı kanalizasyonun yine Lefkoşa’yı ve çevresel anlamda bütün Kıbrıs’ı etkileyeceğini de söyledi.

“ÇEVRE DAİRESİ, UYARDI, CEZA KESTİ...”

Çevre Dairesi’nin konuyla ilgili uyarı ve ceza yazdığını kendisinin de Bakanlar Kurulu’na sunum yaptığını belirten Harmancı, bir sonuca ulaşamadıklarını ifade etti.

“ÖDEME GELMEDİ”

Hazırladıkları protokollere bir yanıt alamadıklarına işaret eden Harmancı, 2019 yılında ise faturalandırmaya geçtiklerini belirtti. Gönyeli’den akan metreküp suyu faturalandırdıklarını; fakat herhangi bir ödeme gelmediğini söyledi.

Harmancı, konuyla ilgili olarak Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne gittiklerini ifade ederek, ‘kamu alacağı’ olarak kayıt yaptıklarını söyledi.

“GÖNYELİ BELEDİYESİ’NİN BANKALARDAKİ, TAPUDAKİ VE ARAÇ KAYITTAKİ UYGULAMALARINA TEDBİR KONULDU”

Mahkemenin kararını verdiğini ve Gönyeli Belediyesi’nin bankalardaki, tapudaki ve araç kayıttaki uygulamalarına tedbir konulduğunu dile getiren Harmancı, “Yasa açıktır. Devlet katkısı haciz edilemez. Böyle bir talebimiz de yok.

“BUNUN SONUÇLARI OLACAKTIR”

Bunun sonuçları elbette olacaktır. Biz hala daha bunun masaya oturulup çözülmesi gereken bir mesele olduğunu, iki belediye arasında yıllardır süren ve uzlaşılamayan meselenin Lefkoşa ve Gönyeli halkının menfaatlerini gözeten bir şekilde çözümlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

“YA BİZİM SİSTEMİMİZİ KULLANIP BEDEL ÖDERSİNİZ YA DA...”

 “Ya bizim sistemimizi kullanıp  bedelini ödersiniz, ya da kendinize ayrı bir arıtma sistemi kurarsınız” diyen Harmancı, Lefkoşa-Haspolat Arıtma Sistemi’nin iki toplumlu bir tesis olduğunu belirterek yüzde 70’inin Lefkoşa’nın güneyi, yüzde 30’nun da Lefkoşa’nın kuzeyinin olduğunu belirtti.

“GÖNYELİ BELEDİYESİ’NİN YAPTIĞI ‘KAÇAK ELEKTRİK KULLANMA’YA BENZİYOR”

Arıtma sisteminin kendileri tarafından işletildiğini kaydederek, Gönyeli Belediyesi’nin yaptığını ‘kaçak elektrik kullanma’ya benzetti.

“GÖNYELİ’DEN YILLIK 1 MİLYON 800 BİN METREKÜP CİVARINDA ATIK SU VAR”

Lefkoşalıların Gönyelilerin atık su bedelini ödemek zorunda kaldığını ifade eden Harmancı, yıllık 1 milyon 800 bin metreküp civarında bir atık su olduğunu söyledi.

Gönyeli Belediyesi’nden geriye dönük bir bedel talep etmediklerini, 2019’dan bu yana faturalandırılmayla başlayan dönemin bedelini talep ettiklerini kaydeden Harmancı, “Fatura çıkarmaya devam ediyoruz. 9 milyon 639 bin, 973 bin de gecikme zammı ve ana para üzerinden hesaplanacak aylık 1.2 gecikme zammı kararımız vardır. Elbette onlar da yasal haklarını arayabilirler.” dedi.

“AKLA İZANA AYKIRI”

Lefkoşa’nın güneyiyle yaptıkları protokolü Gönyeli Belediyesi ile yapamamalarının izah edilemez olduğunu belirten Harmancı, Lefkoşa’nın güneyinin atık su bedelini ödediğini, Gönyeli Belediyesi’nin ise atık su bedelinin ödememesinin akla izana aykırı olduğunu söyledi.

“BENLİ, ANA TAŞIYICI KANALİZASYONU DA REDDETTİ”

Harmancı, ticarette ve siyasette etik değerlerin ve kullanan öderlerin her şeyin üzerinde geldiğini ifade etti.

Harmancı, 2040’ların ötesindeki nüfusa göre planlanan ve geçen günlerde biten Lefkoşa ana taşıyıcı kanalizasyon ihalesinin Gönyeli Belediyesi’ni de kapsadığını fakat Benli’nin bunu reddettiğini de sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.