GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 6 dak.

Mağusalılar Maraş'ın yasal sahiplerine iadesini istiyor...

Mağusalılar Maraş'ın yasal sahiplerine iadesini istiyor...

Mağusa İnsiyatifi tarafından Mağusa Belediye hudutları içinde "Barış Projesi" çerçevesinde yapılan, Maraş ve Mağusa Limanı ile ilgili anketin sonuçları açıklandı. Anketin sonuçları dikkat çekici; "Mağusa Limanı ve Maraş en erken zamanda uluslararası ticarete ve yasal sahiplerinin yerleşimine açılmalıdır" ifadesine ankete katılanların yüzde 73'ü destek verdi. Mağusa İnsiyatifi aktivisti Dr. Okan Dağlı sonuçları Kıbrıs Postası'na değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 26/08/13 15:20
okuma süresi: 6 dak.
Mağusalılar Maraş'ın yasal sahiplerine iadesini istiyor...
A- A A+

Kıbrıs Postası - Filiz Seyis

Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünü dikkate alarak bir Barış Projesi üretmek amacıyla kurulan ve yaklaşık 3 yıldır Mağusa bölgesinde çalışmalar yapan Mağusa İnsiyatifi aktivistleri, Maraş'ın askersizleştirilerek, BM idaresinde yasal sahiplerine devredilmesinin, ekonomik, sosyal ve kültürel bir işbirliğinin önünü açacağı düşüncesinde...

MARAŞ'IN YASAL SAHİPLERİNİN YERLEŞİMİNE AÇILMASINA %73 ONAY!

Maraş ve Mağusa Limanı ile ilgili anketin sonuçlarına göre, ankete katılanların yüzde 73'ü, Mağusa Limanı ve Maraş'ın en erken zamanda uluslararası ticarete ve yasal sahiplerinin yerleşimine açılmasına destek verdi. Buna kesinlikle karşı çıkanların oranı yüzde 4 olarak belirlendi.

Ankete katılanların tepkisinin araştırıldığı ikinci konu ise, "Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmazsa Mağusa Limanı ve Maraş mevcut haliyle kalmalıdır" görüşü oldu. Bu görüşe katılmayanların oranı yüzde 50 olarak belirlenirken; kesinlikle savunanların oranı yüzde 3, savunanların oranı ise yüzde 37 oldu.

Araştırmanın sonucuna göre Maraş'ın ve Mağusa Limanı'nın uluslararası ticarete açılması durumunda toplumdaki beklentiler şöyle özetlendi:

MARAŞ İADESİNİN, BÖLGEDEKİ EKONOMİK PROBLEMLERİN DÜZELMESİNE YARDIMCI OLACAĞINI DÜŞÜNENLER %90...

"Bölgedeki ekonomik problemlerin ve işsizliğin daha da kötüleşmesine neden olacak fikrini savunanlar yüzde 4, herhangi bir etki yapmayacağını düşünenler yüzde 2, bölgedeki ekonomik problemlerin ve işsizliğin şimdikinden daha iyi olacağı fikrini destekleyenler yüzde 90…"

Araştırmada, Mağusa halkına Maraş'ın ve Mağusa Limanı'nın uluslararası ticarete açılmasının iki toplum arası ilişkilere olan etkisi de soruldu. Ankete katılanların yüzde 59.3'ü iki toplumlu ilişkileri olumlu etkileyeceğini, yüzde 23'ü olumsuz etkileyeceğini, yüzde 13'ü ise ilişkileri etkilemeyeceğini düşünüyor.

KIBRIS SORUNUNA ETKİSİ...

Maraş'ın ve Mağusa Limanı'nın uluslararası ticarete açılmasının Kıbrıs sorununa etkisi de incelendi. Ankete katılan Mağusalıların yüzde 58'i Maraş'ın ve Mağusa Limanı'nın uluslararası ticarete açılmasının Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümünü olumlu etkileyeceğini belirtirken, yüzde 15'i olumsuz etkileyeceğini ve yüzde 11'i de herhangi bir etkisi olmayacağını söyledi.

DAĞLI: "MAĞUSALILAR STATÜKONUN DEVAMINA KARŞI!"

Anket sonuçlarını Kıbrıs Postası'na değerlendiren Mağusa İnsiyatifi aktivisti Dr. Okan Dağlı, Maraş ve Limanlar önerisi"nin toplum tarafından benimsendiğinin görüldüğünü, Mağusa'da yaşayanların statükonun devamına karşı olduğunu söyleyerek, "Liman ve Maraş'ın mevcut halinde kalmasına halk karşı" dedi.

Mağusa nüfusunun yaklaşık 40 bin olduğunu anlatan Dağlı, anketin 403 kişi ile yapıldığını bunun da nüfusun %1' olduğunu ifade etti. Anket çalışmasının 'Kıbrısım Çağrı Merkezi' tarafından bilgisayar destekli telefon anketi sistemi ile yapıldığını anlatan Dağlı, Mağua'da bulunan 14 mahallede eşit bir şekilde dağılım yapıldığına değindi.

DAĞLI: "MAĞUSA, TURİZM VE LİMAN KENTİ OLMA ÖZELLİKLERİNİ KAYBETTİ..."

Okan Dağlı şunları kaydetti:

"Bu anket bize büyük ipuçları veriyor. Maraş ve Mağusa Limanı'nın açılmasının bölge ekonomisine ve işsizliğe çare olacağını düşünenlerin oranı %90. Mağusa'da işsizlik hat safhada, nüfus azalmakta. Eskiden Kıbrıs'ın ikinci büyük şehri olan Mağusa'nın nüfusu Girne nüfusunun da altına düştü.

Mağusa eskiden turizm ve liman kentiydi. Bu iki özelliğini de kaybetti. Maraş'ın kapanması ile turizm kenti olma, ABAT kararları ile Liman kenti olma özelliklerini kaybetti.

Mağusa'da yaşayanlar Maraş ve limanların açılmasının ekonomik problemleri aşmak ve işsizliğin ortadan kalkması için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyor."

Mağusa sahillerin önemli oranda 'askerin kontrolü' altında olduğunu belirten Dağlı, "Mağusa sahilleri savaş koşullarını yaşıyor" dedi.

16 KİLOMETRELİK SAHİL ŞERİDİNİN 1 KİLOMETRESİ HALKA AÇIK!

"Mağusa Belediye hudutları içinde yaklaşık 16 kilometrelik sahil şeridimiz mevcuttur. Bu sahillerin yarısı, yani 8 kilometresi, Maraş kapalı alanı içindeki askeri bölgeye dahil iken, diğer yarısında ise sadece 1 kilometrelik bir kısım halka aittir. Geriye kalan 7 kilometrelik alan ise Liman'da ve Gülseren Askeri kampındadır. Yani bu da askere ait sayılır"şeklinde konuştu.

MARAŞ SAKİNLERİ NE DÜŞÜNÜYOR?

Okan Dağlı, Maraş'taki 4 mahalleden ankete katılanların sonuçlarını da bizimle paylaştı. Maraş'ta bulunan mahallelerden çıkan sonuçlara göre "Mağusa Limanı ve Maraş en erken zamanda uluslararası ticarete ve yasal sahiplerinin yerleşimine açılmalıdır" ifadesine, Lala Mustafa Paşa Mahallesi'nden %68, Piyale Paşa Mahallesi'nden % 78, Zafer Mahallesi'nden %78, Anadolu Mahallesi'nden ise %64 destek geldi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.