GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 30 dak.

'Kapalı Maraş Açılımı' toplantısı gerçekleştirildi

'Kapalı Maraş Açılımı' toplantısı gerçekleştirildi

'Kapalı Maraş Açılımı' toplantısı gerçekleştirildi...

Yayın Tarihi: 15/02/20 13:00
Güncelleme Tarihi: 15/02/20 13:37
okuma süresi: 30 dak.
'Kapalı Maraş Açılımı' toplantısı gerçekleştirildi

Kıbrıs Postası

Kapalı Maraş’ta, “Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı” başlıklı yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi.

KKTC Başbakanlığı himayelerinde Barolar Birligi önderliğinde düzenlenen Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı” toplantısı şu sıralarda Kapalı Maraşta bulunan Gazimağusa Orduevi’nde gerçekleştirildi.

Toplantıya KKTC’den Başbakan Ersin Tatar ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile Türkiye’den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile iki ülkeden üst düzey yetkililer katıldı.

Bazı akademisyenler, sivil toplum yöneticileri uzmanlar ve hukukçuların da katıldığı toplantıda Kapalı Maraş'ın açılmasına yönelik siyasi ve hukuki bir yol haritası belirlenmesi için sunumlar yapıldı.

Saygı duruşu ve Istiklâl Marşı ile başlayan etkinlikte, toplantı öncesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Başbakan Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay ile TC Adalet Bakanı Abdulhamit Gül birer konuşma yaptı.

İkinci barış harekatından beri kapalı olan Maraş ilk kez böylesi üst düzey bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. Basın toplantısı ardından gerçekleştirilecek yuvarlak masa toplantısı gün boyu devam edecek.

Basın toplantısı Türkiye Barolar Birliği Başkanı Baş Danışmanı Prof Necdet Basay'ın konuşması ile başladı.

FEYZİOĞLU: “KKTC VE TÜRKİYE YENİ ZİRVELERE BİRLİKTE EL ELE ÇIKACAK”

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Feyzioğlu, KKTC ve Türkiye’nin yeni zirvelerde birlikte hareket edeceğine işaret ederek “KKTC ve Türkiye yeni zirvelere birlikte el ele çıkacaktır. Bundan sonra Kıbrıs meselesi Türkün meselesi olmaktan çıkıp çözümsüzlüğü şımarıklıkla dayatan Rumun meselesi haline gelecektir” dedi.

“KKTC’Yİ BÖLGENİN SİNGAPUR’U HALİNE GETİRECEĞİZ”

Kıbrıs Türk halkının kararlılığı ve isteği halinde ‘birlik’ olarak başarıya ulaşılabileceğini vurgulayan Feyzioğlu, KKTC’yi bölgenin Singapur’u haline getirebileceklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Hep birlikte olursak başarırız. Kıbrıs sorununu Türkiye’nin sorunu olmaktan çıkıp sadece Rumun sorunu olması haline getirmeye muktediriz. Bunu başarabiliriz. Kıbrıs Türk halkının karar vermesi ve istemesi halinde. Burası önemli. Kuzey Kıbrıs çok kısa sürede bölgenin Singapur’u haline gelecektir. Vakıfların haklarını da elbette koruyarak bu kentin toplumların birlikte yaşadığı bir kent halien getireceğiz.”

Feyzioğlu’nun açıklamaları şu şekilde:

“Ankara’da yaptığımız ve dünyada Kıbrıs ile ilgili yapılmış en büyük sempozyum niteliğinde olan toplantıdan çok büyük sonuçlar çıktı. Kıbrıs ile ilgili yeni stratejik planın hazırlık çalışması niteliğine dönüştü. Planda yer alan çalışmalara talimatlarınızla başladık. Bugün burada gerçekleştireceğimiz toplantı bu teknik çalışmalardan birisidir. Sonraki toplantılarda izolasyonlarla ilgili çalışmalar olacaktır. Rumun şımarıkça uyguladığı ambargo nasıl delineceği görüşülecektir. İhracatın önündeki engelleri nasıl aşacağız. Türkiye’ye sıfır gümrükle nasıl mal sokacağız. Tüm bunlara çözüm bulunacaktır. KKTC’ye nasıl getiririz üçüncü sanayiyi bunlar konuşulacaktır. Kapalı Maraş’ın çözümü Kıbrıs sorununn çözümünde koç başı yapılmalıdır. Kıbrıs sorununu çözecek olan kapalı Maraş açılımıdır.

Kuzey Kıbrıs’ın geleceğine sadece ve sadece Kıbrıs türkü karar verebilir. Türkiye barolar birliğinin burada bulunma sebebi Başbakanlık davetidir. Kıbrıs milli davamızdır. Hep birlikte olursak başarırız. Kıbrıs sorununu Türkiye’nin sorunu olmaktan çıkıp sadece Rumun sorunu olması haline getirmeye muktediriz. Bunu başarabiliriz. Kıbrıs Türk halkının karar vermesi ve istemesi halinde. Burası önemli. Kuzey Kıbrıs çok kısa sürede bölgenin Singapur’u haline gelecektir. Vakıfların haklarını da elbette koruyarak bu kentin toplumların birlikte yaşadığı bir kent halien getireceğiz. Ayaklarımız sımsıkı yere basıyoruz. Ayaklarımız sımsıkı yere bakarken gözlerimizi yıldızlara diktik. Erişilebilir yıldızlardır yeter ki ayağımız yerden kesilmesin. Ekonomi alanında da KKTC zirvelerden zirve beğenecektir. Yeter ki siyasi çatışmaları bir yana bırakalım. Bu bir milli davadır. Tek amacımız Kıbrıs Türk halkının refah ve geleceğidir. Bizi mgünlük siyasetle yakından uzaktan alakamız yoktur. KKTC Türkiye’nin güvenliği için önemlidir. Türkiye’de KKTC’nin güvenliği için önemlidir. Kıbrıs Türkünün önüne Türkiye’yi mi tercih edersinzi KKTCYİ mi tercih edersinzi sorusu en saçma sorusudur. Bir menfaat tercihi konusunda kalmamıştır. Birlikte başaracağız. Hedefimiz insan hakları hukuk devleti demokrasi anlamında KKTC devletini ekonomi anlamında da zirveye taşımaktır. Kapalı Maraş açılımında tarihi önemi olan bu toplantıda TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve yardımcısı Fuat Oktay’a ki sonuç odaklıdır.

KKTC ve Türkiye yeni zirvelere birlikte el ele çıkacaktır. Bundan sonra Kıbrıs meselesi Türkün meselesi olmaktan çıkıp çözümsüzlüğü şımarıklıkla dayatan Rumun meselesi haline gelecektir.”

ARTER: “ÖLÜ ŞEHİR BİZİ ÇOK YIPRATTI, BUGÜN MARAŞ’TA YAPILAN TOPLANTI HEYECANIMIZI ARTTIRDI”

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, toplantının anlamına değinerek Kapalı Maraş’ı her sabah çalışma ofisinden gördüğünü ve ölü bir şehir olan bölgenin psikolojik olarak çok yıprattığını, bugün gerçekleştirilen toplantının heyecan verici olduğunu söyledi.

Arter’in açıklamaları şu şekilde:

“Anlamlı ve tarihe geçecek toplantının Mağusa’da yapılıyor olması bizi hem gururlandırdı hem mutlu etti. Çalışma ofisinden her sabah gördüğüm ölü şehir bizi psikolojik olarak çok yıprattı. Bugün heyecanımız artmıştır. Emeği geçen herkese böyle bir toplantıyı gerçekleştirdikleri için teşekkür ederim.

2017’ye kadar Kıbrıs barış müzakerelerine baktığımızda sonuç alınamadı. Kıbrıs Türk toplumunun Türkiye’nin bir sorun olduğundan çıkması lazım. Kapalı Maraş’ın yaşadığı, 45 yıl süreyle bir sıkıntısı daha bizi etkiledi. Maraş’ın açık olan kısmı da bir anlaşma neticesi Rumlara verilecek algısı açık olan kısmında da kendini hissettirdi. Yatırımlarda da ilerleme istediğimiz oranda göremedik. Son 4-5 yıldır bizlerin de hükümet yetkililerin de bölgemizde asfaltlama kaldırım çalışmaları yapılmaktadır. Bu algının bir şekilde kırılması lazımdır. Bir takvimlendirme ortaya çıktıktan sonra KKTC halkının refahı için gelişmeleri geleceği ben görebiliyorum. Hayırlara vesile olmasını dileyerek teşekkür ediyorum.

ATAOĞLU: “KADİFE BİR AYRILIK GÜNDEME GETİRİLEBİLİR ARTIK”

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, Maraş’ta düzenlenen organizasyonun önemine vurgu yaparak, DP olarak da Maraş’ın kullanıma açılması konusundaki tavırlarını her zaman yinelediklerini belirtti.

Kıbrıs sorununda yeni bir sürecin gündeme gelmesinin ‘aşikâr’ olduğunu söyleyen Ataoğlu, “Siyasi eşitliğin kabul edilmediği bir ortamda ve hidrokarbonun tek taraflı girişimler var olan durumu içinden çıkılmaz duruma getirmiştir. Kadife bir ayrılık gündeme getirilebilir artık” dedi.

Ataoğlu’nun ifadeleri şu şekilde:

“Bu organizasyonun düzenlenmesi çok önemlidir. Bunun önemini parti olarak da 2004 yılından beri belirtmiştik. Ayrı ayrı katkı koyanlara teşekkür ediyorum. Gönlümden geçen keşke bütün siyasi parti temsilcileri burada olsaydı. Keşke onların da katkısı olsaydı. DP’nin kullanıma açılması görüşünde olduğunu belirttim. Adil bir uygulama çerçevesinde malların iadesini de içerecek görüşüne sahip olduğumuz belirtmek isterim. Kıbrıslı Rumların adanın tümünde ısrarcı olması çerçevesinde 46 yıldır çözüme ulaşılamıyor. Yeni bir sürece gereksinim duyulduğu da aşikardır. Siyasi eşitliğin kabul edilmediği bir ortamda ve hidrokarbonun tek taraflı girişimler var olan durumu içinden çıkılmaz duruma getirmiştir. Kadife bir ayrılık gündeme getirilebilir artık. 46 yıldır kapalı tutulan Maraş bölgesinin kullanıma açılmasının zamanının da geldiğini söylüyoruz. Yasal zemini de göz ardı etmeden bu konunun ele alınabileceğine inanıyoruz. DP ailesi olarak uzun yıllardır takip ediyoruz adımları umarım istenilen noktaya ulaşıldığı takdirde özelde Mağusa’ya genelde KKTC’ye çok ciddi etki edeceği aşikardır. Sayın cumhurbaşkanımız Erdoğan’a Yardımcısı Oktay’a ayrı ayrı teşekkür eder. Hedefe ulaşacağımıza gönülden inanıyorum.”

SİBER: “ULUSLARARASI HUKUK ÇERÇEVESİNDE MÜLKİYETE ÇÖZÜM BULABİLİRİZ, MARAŞ DA BUNUN BİR PARÇASI”

Eski Başbakan ve eski Meclis Başkanı Sibel Siber, “Sorun varsa, çözümü vardır” vurgusu yaparak hiçbir çözümün oturup bekleyerek gelmeyeceğini ifade etti.

Mülkiyet sorunun en büyük problemlerden biri olduğunu söyleyen Siber, “Dünyayı da yanımıza alarak uluslararası hukuk çerçevesinde mülkiyete çözüm bulabiliriz. Maraş da bunun parçasıdır” dedi.

Siber açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Sorun varsa çözümü vardır. Yeter ki gayret gösterelim. Hiçbir çözüm oturup beklemekle gelmez. Ortak akılla bulunacak çözüm en iyi çözüm olur. En çok konuştuğum en çok önem verdiğim bir konuydu mülkiyet konusu. Eleştiri de aldım. Mülkiyet Kıbrıs sorununun köşe taşı. Mülkiyetle çözüm çözümü getirir mi? Yıllarca yaptığım çalışmalarda yazdığım yazılarda bu komisyonu daha etkin hale getirelim dedim. Dünyayı da yanımıza alarak uluslararası hukuk çerçevesinde mülkiyete çözüm bulabiliriz. Maraş da bunun parçasıdır.”

TC ADALET BAKANI GÜL: “KAPALI MARAŞ, KKTC’NİN TOPRAĞIDIR”

Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Maraş konusunun Ankara’da daha önce ele alınan bir konu olduğunu söyleyerek bugün yapılan bu toplantının çok anlamlı olduğunu belirtti.

“KAPALI MARAŞ, VAKIF MALIDIR”

Kapalı Maraş bölgesinin KKTC toprağı olduğunun altını çizen Gül, söz konusu bölgenin Vakıf malı olduğunu aktardı.

Arşiv çalışmalarının da bu konuyla ilgili sürdüğünü söyleyen Gül, bu toplantıların hukuki hakların güçlendirilmesi için gerçekleştirildiğini ifade etti.

“KIBRIS’TA HUKUKSUZ HİÇBİR ADIM ATILMAMIŞTIR”

Kıbrıs’ta hukuksuz hiçbir adımın atılmadığını aktaran Gül, “BM Güvenlik Konseyi kararları dahil Maraş’ın kapalı kalmasını ön görmemektedir. Kıbrıs’ta hukuksuz hiçbir adım atılmadı. Atılmayacaktır da. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Gül, açıklamasında şunları söyledi:

“KKTC’nin toprağıdır Kapalı Maraş. Bunu herkes bilmelidir. Maraş vakıf malıdır. Arşiv çalışmaları bu konuyla ilgili devam etmektedir. Bu toplantılar hukuki hakların güçlendirilmesi içindir.

KKTC için Kıbrıs Türk halkı için güzel sonuçlar çıkmasını can-ı gönülden dinliyorum. Ankara’da daha önce ele aldığımız bir konunun bugün tekrar KKTC’de yapılması anlamlıdır.

Sözlerimin başında Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesi liderli Dr. Küçük’ü, Rauf Denktaş başta olmak üzere şehitlerimizi minnetle anıyorum. Kıbrıs Türk halkının davasını bir yük gibi değil gönlünde çiçek gibi yerine getirmektir. Et ve tırnak gibi ortak bir kültürün ortak bir geleceğin sahipleri olarak bu tür çabalara önem veriyoruz. Dayanışma ve işbirliği ruhumuzu ilelebet korumaya önem vereceğiz. Dost ve kardeş Kıbrıs Türk halkının refahını kendi refahımızdan ayrı tutmuyoruz. Bu samimi hisler sadece bizim değil 83 milyon vatandaşımızın da ortak düşüncesidir. Oldukça önemli kapsamlı başlıklar bugün ele alınacaktır. Kapalı Maraş’a yönelik envanter çalışması gerçekten çok önemlidir. çok anlamlı sonuçlar ortaya koyulacaktır. KKTC’nin toprağıdır Kapalı Maraş. Bunu herkes bilmelidir. Maraş vakıf malıdır. Arşiv çalışmaları bu konuyla ilgili devam etmektedir. Bu toplantılar hukuki hakların güçlendirilmesi içindir. Mülkiyet çözümüne yönelik Maraş çok önemlidir. hep hukuk çerçevesinde çözüm yolu aranmıştır. Hep öyle olacaktır da. Kapalı Maraş bağlamında önümüzdeki dönemde atılacak adımlar görülmeden ön yargıyla hareket edilmemesi gerekir. BM Güvenlik Konseyi kararları dahil Maraş’ın kapalı kalmasını ön görmemektedir. Kıbrıs’ta hukuksuz hiçbir adım atılmadı. Atılmayacaktır da. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Milli mesele tarihsel bir mesel olarak baktık hep Kıbrıs’a bakmaya da devam edeceğiz.  Toplantının başarılı geçmesini dilerim.”

ÖZERSAY: “KAPALI MARAŞ’IN ÖNÜNDEKİ ‘KAPALI’ KELİMESİNİ KALDIRACAĞIMIZA İNANIYORUM”

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, oturup beklemeyeceklerini her defasında yinelediklerini ve adımları ona göre attıklarını ifade etti.

Özersay, Kapalı Maraş’taki envanter çalışmaları için DAÜ ile bir protokol imzalayacaklarını da söyleyerek uluslararası alanda atılacak adımlarla “statükoyu deleceklerini” aktardı.

Özersay, Kapalı Maraş’ın önündeki ‘kapalı’ kelimesini kaldıracaklarına olan inancına vurgu yaparak “Çok farklı görüşler bugüne kadar oldu. Bugünden sonra da nasıl yürüneceğiyle ilgili bir karar verilmesi gerekir” dedi.

Özersay’ın açıklamaları şu şekilde:

“Statükonun en önemli sembollerinden biri olan kapalı Maraş’ta böyle bir toplantı çok önemlidir. KKTC hükümeti olarak bizler Kapalı Maraş’ın Kapalı Maraş olmaktan çıkması konusunda bir karar aldık. Kapalı Maraşla ilgili gerek eski sakinlerinin gerek halkın haklarına halel getirilmemesi için çalışma yapılmıştır, bu kararlar çerçevesinde görev bize verilmiştir. Bu görev çerçevesinde envanter çalışmaları ilerletilmiştir. Özellikle bina ve arazilerin durumuna ilişkin yapılacak anlaşmadır.

DAÜ ile bakanlığım bir protokol imzalayacak. Bu protokole göre DAÜ Mühendislik Fakültesi kendi uzmanlık alanından hareketle bu alanda çalışmalarını tamamlayacak. İlerleyen dönemde nasıl bir politika izleyeceğimize göre hareket edeceğiz. Bir gerçek var, biz artık Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümünü oturup beklemek yerine uluslararası alanda atacağımız adımlarla statükoyu deleceğimize inanıyoruz.

Kapalı Maraş’ın önündeki ‘kapalı’ kelimesini kaldırabileceğimize inanıyorum. Çok farklı görüşler bugüne kadar oldu. Bugünden sonra da nasıl yürüneceğiyle ilgili bir karar verilmesi gerekir. Bu karar seçimlerden sonra hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Eminim bu toplantıda bize de yardımcı olacak görüş verece kolan kıymetli bilgiler edinilecektir.”

TATAR: “BÜYÜK BİR PROJEYE İMZA ATACAĞIZ”

Başbakan Ersin Tatar, Kapalı Maraş bölgesinde gerçekleştirilen ‘Kapalı Maraş Açılımı’ toplantısında basına açıklamalarda bulundu.

Başbakan Ersin Tatar’ın açıklamaları şu şekilde:

“Bu sabah böyle önemli bir toplantının himayemizde düzenlenmesi övünç kaynağımızdır. Kıbrıs meselesi bağlamında hükümetimiz güven oyu olduktan sonra Dışişleri bakanımız Kudret Özersay ile birlikte gündemimize gelen ilk konu Kapalı Maraş meselesiydi. 45 yıldır devam eden müzakereler sonuç elde var sıfır. Kapsamlı bir çözümü belirlemeden önce Maraş’ı eski sakinlerine ve topluma açabilecek şekilde bir adım attık.

“ÇALIŞMALARI DÜNYAYA ANLATMAK ÖNEMLİ”

“Federal çözümden bir umut beklenemediği, alternatiflerin de artık müzakere masasına gelmesi gerektiğini belirtiyoruz. Maraş ile ilgili çalışmaları detaylara inerek devam ediyoruz. Çalışmalarımızı dünyaya anlatabilmek önemlidir. Sıkıntılara maruz kalmamak için planlı yapmak çok önemlidir. Türkiye’mizin yetkililerine çok teşekkür ederim. Biz burada bu çalışmaları sürdürürken sizlerin teknik siyasi hukuki desteğine ihtiyacımız vardır. Güvenlik konseyi kararlarına da çok ters düşmeden alacağımız kararlarla Kıbrıs Türkü’ne bir açılım getirebilmek önemlidir.”

“FUTBOL OYNARKEN TOPUN KAPALI MARAŞ’A GİTTİĞİNİ BİLE GÖRDÜM”

“Ben kapasiteyi görüyorum buradan. Bu kapasiteyle çalışmaların ortaya konulması çok önemlidir. Bizlerle birlikte olan değerli insanlara KKTC Başbakanı olarak teşekkür ediyorum. Önemli olan başarabilmektir. İnanabilmektir. KKTC’nin gelişmesine katkı koyabilmek. Burası Mağusa’nın bir parçası gibidir. Futbol oynanırken topun Kapalı Maraş’a gittiğini bile gördüm. Maraş’ın ayrı bir böğle ayrı bir yerleşim yeri olmadığını görüyoruz. Siyasiler olarak birçok kahveye gidip sohbet ediyoruz. Kapalı Maraş kelimesi bizi irite ediyor. Siyasi hayatımızda önemli bir gelişme olacaktır açılması.”

“ARTIK HERKES KIBRIS SORUNUNU BİLİYOR”

“Bu toplantıyı çok önemsiyorum. Kıbrıs Türk halkına yapılan kısıtlamaları öfkeyle ve tepkiyle kınadığımızı belirtmek istiyorum. İngiltere’de milletvekilleriyle gittim, buldum ve görüştüm. Şimdi herkes Kıbrıs meselesini biliyor. Kıbrıslı Türkleri ne kadar atılım yaptığını ne kadar iyi niyetli olduğunu herkes biliyor. Karşı taraftan ret gördüğümüzü herkes biliyor.”

“MARAŞ AÇILIMI ÖNEMLİ BİR KAVŞAK”

“Maraş açılımı önemli bir kavşaktır. KKTC ekonomisine de çok şeyler katacaktır diye düşünüyoruz. Bu kadar sene bu kadar haksızlıklarla ve telin ayırdığı bu toprakları tekrardan KKTC’ye kazandırmak önemlidir. Günün sonunda siyaset politika heyecan ve duygu istiyor. Onun için ben duygulanıyorum. Hep birlikte önemli bir toplantıya büyük bir projeye imza atacağız. İnsan hakları bakımından 45 yıldır kapalı olan. Onlar da gelebilecek yerleşebilecek. Eski sakinleri. Orada bir sıkıntı ön görmüyoruz. Yeter ki inanalım. Halkın da hazır olduğu bir ortamda bunu gündeme getirmek çok önemlidir. Kıbrıs Türküne büyük haksızlıklar yapılmıştır. Rum tarafı hidrokarbon krizinde bizi bir kez daha dışladı. Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeleri mavi vatan dediğimiz çok önemlidir.”

“Artık Kapalı Maraş’ın açılabileceği bir noktaya geldiğimizi paylaşmak istiyorum. Mutlaka ve mutlaka hayırlara vesile olacağına yürekten inanıyorum.”

OKTAY: “ARTIK MÜZAKERELERDE BOŞA KÜREK ÇEKEMEYİZ”

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay, artık müzakerelerde boşa kürek çekilemeyeceğini söyledi ve Kapalı Maraş’ın KKTC toprağı olduğunu belirtti.

Fuat Oktay’ın açıklamaları şu şekilde:

“Herkesi sevgi saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Kapalı Maraş bölgesine ilişkin makul açılım yollarını istişare etmek için bir araya gelmekten Mağusa’da olmaktan bahtiyarlık duyuyorum. Milli bir konuda bütünleşmiş halde görmekten de mutluluk duydum. Tüm çözümsüzlüklere karşı daima Kıbrıs Türkü’nün yanında olan Cumhurbaşkanımızı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ve başarı dileklerini iletiyorum. Geçtiğimiz aylarda Kıbrıs’ta kalıcı çözüm arayışlarına ve müzakere süreçlerine ışık tutan bir panelde bir araya gelmiştik. Tüm katkı verenlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Yuvarlak masa toplantısı ise Ankara’daki gerçekleştirdiğimiz panelin devamı niteliğindedir.”

“HAYIRLARA VESİLE OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

“Yarım asır sonra kapalı Maraş’ta ilk kez üst düzey toplantı gerçekleştiriliyor. Hayırlara vesile olacağına yürekten inanıyorum. Bu cennet kıyı KKTC himayesinde bulunuyor. Ne hukuki ne siyasi ne de ekonomik yönden kabul edilemez kapalı kalması. Envanter çalışması da son derece anlamlı ve önemlidir. Kapalı Maraş’ın açılması için yapılan çalışmalar Kıbrıs Türkü’nün statükoyu kabul etmeyeceğinin kanıtıdır. Açılacağı laftan ibaret değildir. Kıbrıs adasında Türklerin uyguladığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak için çetin bir mücadele verilmiştir.”

“KAPALI MARAŞ KKTC TOPRAĞIDIR”

“1974’te de bu mücadele taçlandırılmıştır. İyi niyet olarak tarafımızdan Maraş yasak bölge olarak ilan edilmiştir. 1981 yılında birinci derece askeri yasak böğle kapsamına alınmıştır. Kapalı Maraş KKTC toprağıdır. Ve KKTC makamlarının aldığı karar kapsamında kapalı askeri bölgedir. Şu an başkalarının toprağında değiliz. Bu toplantıyı Lefkoşa’da da yapabilirdik, Güzelyurt’ta da. Hukuken hiçbir farklılık yok. Kimseden izin almadık. KKTC toprağındayız ve KKTC toprağında bir toplantı yapıyoruz. Bu kadar basit. Bölgeye ilişkin envanter çalışması KKTC hükümeti tarafından yapılmaktadır.”

“MAL SAHİBİ VAKIFLARDIR”

“Bazı çevreler gerçekleri hala sindirememişlerdir. Kapalı Maraş’ta birçok yer vakıf arazisidir. 1950li yıllarda İngiliz sömürge yönetimi tarafından hukuka aykırı şekilde üçüncü şahıslara devredilmiştir. BM kararları herkes için geçerlidir. Her sorun için geçerlidir. Bu konuda en küçük soru işareti dahil bulunmamaktadır. Vakıf arazileri sadece kiralanabilir. Satılamaz. Fakat mal sahibi vakıflardır.”

“ŞİMDİKİ ORTAMIN KİMSEYE FAYDASI YOKTUR”

“Rumlar asılsız iddialarla yaygara kopararak Türk tarafını suçlamaktadır. Rum tarafının Kapalı Maraş ile ilgili iddialarının da gerçekle yakından uzaktan ilgisi yoktur. Kapalı Maraş’ın hayat bulması değil yarım asırdır kullanıma kapalı olması abesle iştigaldir. Burası KKTC’nin kendi toprağıdır. Kıbrıs Türkü’nün kendi toprağında kendi refahı ve ekonomisi için adım atması son derece meşrudur ve doğaldır. Askerlerimiz 1974’ten beri Kapalı Maraş’ta bulunmaktadır. Artık siviller de yaşasın istiyoruz. Burası bir cazibe merkeziydi. Şimdi hayalet şehre farelerin yaşadığı bir şehre dönüştü. Artık burada KKTC’de yaşayan Kıbrıs türkü bireylerinin her bir çocuğun geleceğine ilişkin refah seviyesinin artışıyla ilgili hakkı vardır. Burada bulunacak çözümle de sadece Kıbrıs Türkü değil Rum toplumum da faydalanacaktır. Şimdiki ortamın kimseye faydası yoktur.”

“TÜRKİYE'NİN GİZLİ GÜNDEMİ YOKTUR”

“Bu süreçte her bir bireyin hakkının korunması esastır. Çözüm uluslararası hukuka uygun bir şekilde gerçekleştirilecektir. TC aynı duruşunu sürdürecektir. Kapalı Maraş’ta zaman nasıl durmuşsa Kıbrıs konusunda da zaman durmuştur Kıbrıs Türkler için. Nasıl izole edilmişse Kıbrıs Türkü de haksız kısıtlamalarla karşı karşıyadır. Kıbrıs meselesi de Kıbrıs Türk halkının meşru hakları da kapalı Maraş’ın statüsü de unutulmaya mahkum değildir. Türkiye’nin bundan başka bir hedefi veya gizli gündemi yoktur. Artık müzakerelerde boşa kürek çekilmemelidir. Çekemeyiz. Siyasi eşitliğe dair ön anlaşma olmadan başlatılacak herhangi bir sürecin sonu çözümsüzlüktür. Kıbrıs Türk tarafı geçtiğimiz yıl işbirliği önerisi sundu hidrokarbon kaynaklarının paylaşımla ilgili.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.