GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 7 dak.

Gönül “Hayalet Şehir” açılsın diyor ama inanç zayıf

Gönül “Hayalet Şehir” açılsın diyor ama inanç zayıf

Kapalı Maraş’ın açılmasının gündemi farklı yorumlara neden oldu. Cumhurbaşkanlığı seçim arifesinde Kapalı Maraş için atılan adımlar bazı vatandaşlar tarafından “seçim yatırımı” olarak değerlendiriliyor.

Yayın Tarihi: 08/09/20 09:03
okuma süresi: 7 dak.
Gönül “Hayalet Şehir” açılsın diyor ama inanç zayıf

46 yıldır terk edilmiş durumda olan Kapalı Maraş bir zamanlar lüks otomobillerin, pahalı evlerin, ülkenin en iyi plajlarının ve Hollywood yıldızlarının da gözdesi 7 yıldızlı otellerin bulunduğu bir yerleşim yeriydi. Uzun yıllardan beri 'Hayalet Şehir' olarak adlandırılan ve yıllardır yılan ve kemirgenlerin yuvası haline gelen Maraş, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmıştı.

Türkiye ve KKTC hükümetinin yürüttüğü çalışmalarla 46 yıl sonra statüsü değiştirilerek askeri statüsünün sivil statüye geçmesi hedeflenirken, Kapalı Maraş’ın yıl sonuna kadar açılması gündeme geldi.

Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC hükümetinin yaptığı görüşmeler sonucunda KKTC Bakanlar Kurulu’nun, hazırlanan raporlar ışığında bölgenin askeri statüsünü 'sivil olarak' değiştirmek için çalışma başlattığı biliniyor.

Kapalı Maraş’ın açılmasının gündeme gelmesi ise farklı yorumlara neden oldu. Cumhurbaşkanlığı seçim arifesinde Kapalı Maraş için atılan adımlar bazı kesimler tarafından “seçim yatırımı” olarak lanse ediliyor.

Kıbrıs Sorunu gibi Kapalı Maraş’ın açılması konusunun da her fırsatta dile getirilip Maraş konusunun akıllardan hiç çıkmadığı ancak hiçbir gelişmenin de yaşanmadığını belirten Mağusa halkı, “bu kadar yıldır madem Maraş’ın açılması bizim elimizdeydi neden daha önce hiçbir gelişme yaşanmadı” yorumunda bulundu.

1974 öncesinde Kıbrıs’ın adeta turizm başkenti konumunda olan Maraş’ın yıllarca kaderine terk edilerek, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı yerde “Hayalet şehre” dönmesine müsaade edilmesine tepki gösteren  bölge halkının büyük çoğunluğu Maraş’ın açılacağına inanç göstermiyor.

BAZI BİNALAR, SAHİPLERİ TARAFINDAN TAMİR EDİLECEK, BAZILARI İSE YENİDEN İNŞA EDİLMEK ÜZERE YIKILACAK

Kapalı Maraş’ın açılması ile ilgili envanter ve fizibilite çalışmaları yapılırken,  KKTC Başbakanı Ersin Tatar TC Dışişleri Bakanı Fuat Oktay ile bir süre önce yaptığı görüşme sonrasında, esas olanın, Maraş'ın KKTC yönetiminde tekrar iskana açılması olduğunu ve Ankara ile yapılan görüşmelerde bunun netlik kazandığını açıklamıştı.

Yapılan görüşmeler ve çalışmalar ışığında bölgenin statüsünün değiştirilmesinden sonra 1974'ten önce Maraş'ta mülkü olanlara çağrı yapılacak. Maraş'ta mülk anlaşmazlığı olması halinde ise  KKTC'deki Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) devreye girecek ve Kıbrıslı Rumlar, TMK'ya başvurarak sorunun çözümünü arayacak.

KKTC Vakıflar İdaresi de bölgede bulunan 'vakıf mülkleri' ile ilgili adımlar atacak. Şehrin açılmasıyla birlikte bazı binalar, sahipleri tarafından tamir edilecek, bazıları ise yeniden inşa edilmek üzere yıkılacak.

VATANDAŞ NE DEDİ?

Hatice Sağır:

“Yıllardan beri Kapalı Maraş’ın hep bir seçim arifesinde açılacağı söylentileri halkı boşu boşuna heyecanlandırıyor, ama her seferinde de bir söylenti olarak kalıyor. Keşke açılsa da özelde Mağusa halkı ve yerli yatırımcılar, genelde tüm ülke geçmiş yıllarda olduğu gibi Maraş sayesinde refaha kavuşsa. Ben Kapalı Maraş’ın açılması konusunu yine bir seçim yatırımı olarak gündeme getirildiğini düşünüyorum ve cumhurbaşkanı adaylarının kimin fikriydi tartışması da bunu açıkça gösteriyor. Seçim bitsin yine hepsi unutulur.”

Fuat Olgan:

“Kapalı Maraş’ın açılması konusunun seçim arifesinde gündeme getirilmesini seçim yatırımı olarak görüyorum. Gönül ister ki Kapalı Maraş’ın açılması hususu seçim yatırım olması yerine, ülkenin geleceği de düşünülerek toplumun gelir seviyesini, turizm sektörünün yeniden canlandırılabilmesi ve bunun sonuç itibari ile devletin kasasına tekrardan gelir olarak gelmesi için daha gerçekçi adımlar atılsın. Siyasilerin Kapalı Maraş’ı seçim yatırımı yapması yerine bu amaçla hareket edip fiili icraatlarını göstermesi gerektiği inancındayım.”

Önder Batıhan:

“Kapalı Maraş’ın stratejik konumu itibari ile açılma ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyorum. Keza yıllardan beri Kapalı Maraş’ın belirli dönemlerde açılacağı konusu gündeme gelir. Bir Kıbrıslı Türk genci olarak tabii ki açılmasından yanayım. Kıbrıs Türk halkının geleceği için Kapalı Maraş açılmalıdır. Gerek istihdam açısından gerekse ülkenin kalkınması açısından önemli bir adım olacağı düşüncesindeyim. Açılması durumunda ise Kıbrıslı Rumlar ve Türkler haricindeki yatırımcılar yerine yerli yatırımcılara imkan sağlanması gerektiği kanaatindeyim.”

Cemil Soykök:

“Kapalı Maraş’ın açılmasının hukuki anlamda açılmasının mecburiyet olduğunu düşünüyorum. Türkiye aleyhinde açılmış birçok dava bulunuyor ve bu tazminat davalarının önüne geçilmesini sağlamak için Güney’deki mülkiyet sahiplerinin davet edilip mülkiyetlerine yerleşmelerinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Tıpkı Maronitler konusunda olduğu gibi. Ben bunun bir seçim yatırımı olmadığını düşünüyorum ve kısa bir süre içerisinde açılacağına inanıyorum.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.