GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 15 dak.

DAÜ’nün uzaktan eğitim kararı, Mağusa’da kaosa neden oldu

DAÜ’nün uzaktan eğitim kararı, Mağusa’da kaosa neden oldu

Doğu Akdeniz Üniversitesi Senatosu’nun güz dönemi için aldığı online eğitim kararı Mağusa bölgesinde tepki ile karşılandı. Esnaf birlikleri eyleme gitmeye hazırlanırken, sivil toplum örgütleri yaşananlardan hükümeti sorumlu tuttu.

Yayın Tarihi: 23/09/20 16:41
Güncelleme Tarihi: 23/09/20 17:11
okuma süresi: 15 dak.
DAÜ’nün uzaktan eğitim kararı, Mağusa’da kaosa neden oldu
A- A A+

Doğu Akdeniz Üniversitesi Senatosu dün yaptığı toplantıda dünya genelinde yaşanan Covid-19 virüsünün neden olduğu pandemi nedeni ile ara verilen eğitime bu süreç tamamlanıncaya kadar ve her durumda güz dönemi ile sınırlı kalmak üzere uzaktan eğitim şeklinde eğitim verme kararı verdi.

DAÜ yönetimi tarafından verilen bu kararın ardından Mağusa bölgesinde özellikle esnaf karara büyük tepki gösterdi.

Mağusa bölgesinde binlerce esnaf ve meslek grupları Cuma günü DAÜ rektörlüğü önünde eylem çadırı kurarak eyleme gitmeye hazırlanırken, sivil toplum örgütleri yaşananlardan hükümeti sorumlu tuttu.

Pandemi sürecinde Mağusa’da birçok esnafın kepenk indirmeye başladığı bu dönemde tek umudun ülkeye gelecek olan öğrenciler olduğu belirtilirken, DAÜ Senatosu’nun online eğitim kararı  bölgede hayal kırıklığına yol açtı.

Kıbrıs Postası konu ile ilgili esnafın nabzını tuttu. Esnaf online eğitim kararının birçok sektörü kötü şekilde etkileyeceğini ifade ederken, esnafın yanı sıra bölgenin atar damarı halindeki öğrenciye yönelik konut yatırımları yapan sektörler de sekteye uğramış durumda.

DAÜ’nün kararındaki gerekçenin hükümetin yanlış politikası olduğu belirtilirken, sağlık açısından alınan kararlar nedeni ile zarara uğrayacak sektörler için ekonomik rahatlamanın sağlanması gerektiği belirtildi.

DAÜ-SEN: ÜNİVERSİTELERİN UZAKTAN EĞİTİME GEÇMESİNDE SORUMLULUK HÜKÜMETİNDİR

DAÜ-SEN daha önce hükümeti ve kamuoyunu defalarca uyardığını belirttiği açıklamasında,  üniversitelerde yüz yüze eğitim ve öğretim için sağlıklı ortam kalmadığını, acilen önlem alınması gerektiği belirtildi.

“Ancak hükümet ve hükümeti manipüle eden ekonomi örgütleri yerel bulaşın daha da artması için ellerinden geleni yapmışlardır” denilen açıklamada, bunun bir sonucu olarak da üniversitelerin tek tek uzaktan eğitim kararı almak olduğu ifade edildi.

DAÜ-SEN bunun yaratacağı pedagojik zararlara ek olarak ekonomik krizin oluşacağı açık olacağını kaydetti.

Sendika ve ülkedeki tüm akademisyenler ile üniversitelerin talebinin ve arzusunun yüz yüze eğitim ve öğretim olduğu ifade edilirken, yüz yüze eğitim için de sağlıklı bir ortama, yani yerel bulaşın ciddi şekilde azalmasına ihtiyaç duyulmakta olduğu belirtildi.

“Bu şartların sağlanmaması halinde uzaktan eğitim bir mecburiyet haline gelmektedir” diyen DAÜ-SEN, bu noktada neden-sonuç ilişkisi önemli olduğunu ve üniversitelerin uzaktan eğitim kararının da bir sonuç olduğunu vurguladı. Bu sonucun nedeninin yerel bulaşın çok ciddi seviyelere gelmesi olduğunu belirten DAÜ-SEN, “bunun sorumlusu ise ekonomi örgütleri ile hükümettir” dedi.

“En erken zamanda yüz yüze eğitime geçilmesi için acil önlemler alınmalıdır” diyen DAÜ-SEN yönetimi, bunun için en doğru, en az zarar veren ve en hızlı yöntemin 14 gün sokağa çıkma yasağı ve karantinalı girişler olduğunu savundu ve bunun pazarlık yapılacak bir yanının olmadığını ifade etti.

DAÜ-SEN hükümetin ve hükümeti baskılayan ekonomi örgütlerinin tavrını değiştirmemeleri halinde sadece 2020-2021 Güz Dönemi’nin değil, bu akademik yılın Bahar döneminin de tehlike altında olduğunu açıkladı. “Yani bugün yaşananlar 2021 Şubat ayında da yaşanabilir ve öğrencilerle yüz yüze eğitim 2021 yılının Eylül-Ekim ayına ertelenebilir” diyen DAÜ-SEN bu bağlamda hükümeti ve hükümeti baskılayan tüm çevreleri yeniden bir uyararak “yüz yüze eğitim için acilen önlem alınız” dedi.

MAĞUSA ESNAFI EYLEM HAZIRLIĞINDA

DAÜ’nün 2020-2021 akademik yılına online eğitim ile devam edeceğini açıklaması üzerine Esnaflar Birliği’de harekete geçerek, üniversitenin kararına tepki olarak Cuma günü saat 11.00’de eylem çadırı kuracaklarını açıkladı.

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin 21 Eylül tarihinde senatonun yapmış olduğu online eğitim açıklaması, Mağusa esnafında endişeye sebep olurken, esnaf, DAÜ’nün bir an önce öğrencilerini adaya çağırıp eğitime başlanmasını talep etti.

Mağusa ve çevresinde bulunan yaklaşık 1800 esnaf, DAÜ Rektörlüğü önünde Cuma günü saat 11.00’de eylem çadırı kurarak yeni dönem için alınan kararların yaratacağı problemlerden, öğrencileri adaya gelmeye teşvik edilmemesi gibi sebeplerden ötürü eylem başlatma kararı aldı.

DAÜ Yurtlar Birliği, Taksiciler Birliği, Marketçiler Birliği, Restorancılar Birliği, berberler, fırıncılar, konfeksiyoncular, sucular, benzinciler ve birçok Mağusa Esnafı bu eyleme destek vereceğini ve katkı koyacağını dile getirdi.

“Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin öğrencilere yolladığı mailler eğitimlerin online olacağı ve gelmenize gerek kalmadığı yönündedir. Bu sebepten dolayı bizleri çok zor günler beklemektedir diyen Esnaflar Birliği, “bizler de Rektörlüğe, Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) üyelerine, hükümete buradan seslenmek istiyoruz,  Üniversite tavrını değiştirmez ise tüm esnaf batacaktır dolayısı ile DAÜ de batacaktır” ifadelerini kullandı.

“TARAFLAR SORUNU ÇÖZMEDİĞİ SÜRECE HÜKÜMET, HÜKÜMET ORTAĞI SANDIKTA SONUÇLARA KATLANACAKTIR”

Doğu Akdeniz Üniversitesi ile hükümetin yaptığı açıklamaların tamamen uyuşmadığı ifade edilirken,  “şuan karantinada bekleyip bir an önce kampüse gelmek isteyen öğrenciler ne yapacaklar? Bizler esnaf olarak, Mağusa halkı olarak bu ciddi sorunlara boyun eğmeyeceğiz” dendi.

Yaşanacak olan sorunları, “kiralarımızı ödeyemeceğiz, elektrik ödenemeyecek, personel işten çıkacak, maaşları ödeyemeyeceğiz büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya kalacağız” diyerek sıralayan Esnaflar Birliği, bu açıklamalar düzeltilmez ise Cuma günü saat 11.00 da Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’nde tüm esnaf olarak eylem yapılacağını ve Rektörlük önünde çadır kurulacağını açıkladı.

“Eskisi gibi olmayacak bizler hayatımızı sürdürmemiz için öğrencilerin gelmesi gerekiyor, sağlık koşulları, hijyen koşulları bizler de üzerimize düşen ne varsa Mağusa esnafı olarak yapmaya hazırız” denilen açıklamada, Doğu Akdeniz Üniversitesi Mütevelli heyeti, Rektörlük, Eğitim Bakanlığı bu işi çözmediği sürece hükümet, hükümet ortağı sandıkta sonuçlara katlanacaktır”

KTEB BAŞKANI SUNGUR: SAĞLIK ÖNEMLİ AMA EKONOMİK BOYUTTA NE YAPILIYOR BUNU BİLMEK İSTİYORUZ

DAÜ’nün güz dönemi için aldığı online eğitim kararının esnafın yanı sıra birçok sektörü de olumsuz etkileyeceği ifade ediliyor. Konu ile ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur,  Covid-19 pandemisi nedeni ile alınan her türlü tedbirin insani açıdan bakıldığı zaman sağlık açısından önemli olduğuna, ekonomik yönden ise tedbirler alınırken, devletin esnafı, ithalatçıyı rahatlatıcı projeleri de üretmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin bu dönemde ciddi şekilde para yardımı yaptığını ancak bu paranın tabana inemediğini belirten Sungur, “sağlık için gerekliyse ve alınması gereken bir kararsa alınacak gerekirse 21 gün karantina gerekliyse uygulanacak ancak, esnafı, iş adamını ekonomiyi rahatlamaları için kendilerine açık kart verilen hükümetin ne yazık ki bu yönde ürettiği bir karar olmadığını görüyoruz. Hükümet bu konuda sınıfta kalmış durumdadır” şeklinde konuştu.

“Hükümetin Esnaf, yap satçı ne olacak tüccar ne olacak diye bir gündemleri yok” diyen Sungur, öğrencinin gelmemesinin ekonomiye büyük darbe vuracağını ifade etti. “Eğer bir karar alacaksan, etkilenecek diğer sektörleri rahatlatmalıdırlar” diyen Sungur, insan sağlığının paradan önemli olduğunu ancak devletin ekonomiyi rahatlatıcı önlemler alması gerektiğini belirtti.

Sungur, “sağlık yönünde atılan adımların doğuracağı sorunlar karışışında biz ekonomik boyutta ne yapılıyor bunu bilmek istiyoruz, çünkü göstermelik açıklanan ekonomik paketler bize gelmiyor” dedi.

Esnaf ne dedi?

Sabiha Gönen:

Online eğitim kararı hem öğrenciler için hem de Mağusa bölgesi esnafı için yanlış bir karar alındı. Milletin söylemleri doğru çıktı. Öğrencilerin kayıtlarını yapıp paraları aldıktan sonra online eğitim yapılacağı söyleniyordu, üniversite yönetimi bunu doğrulamış oldu. Kimse zaten bu dönemde yatırım yapma durumunda değil ancak esnafı ayakta tutanda öğrencidir onlarda gelmeyince esnafın durumu her geçen gün daha kötüye doğru gidecek. Gelmek istemeyenin gelmeye zorlanmadan bir formül geliştirilebilirdi.

Meys Öztürk:

Bölgede alternatif bir kitle olmadığı için ne yazık ki öğrenci yoksa, esnaf iş yapamaz ve para kazanamaz durumdadır. Zaten aylardır pandemi nedeni ile oldukça düşen işlerin öğrencinin gelmesi ile yoluna girmesini beklerken, bölgede ekonomi ölmüş duruma geldi. Üniversite yönetiminin bu kararını protesto edecek her türlü eylem kararını destekliyorum.

Barış Barışsal:

Aylardır pandemi nedeni ile zaten zor bir dönem geçiriyoruz. Esnaf öğrencinin gelmesi ile işlerin normale dönmesini beklerken üniversitenin bu yönde aldığı karar esnafı yok oluşa sürükleyecek. Esnafı ayakta tutan öğrenciydi, devletten ekonomik bir destek zaten yok, gerekli tedbir ve önlemlerin sağlanarak öğrencinin yeniden ülkeye gelmesi sağlanmalı.

Cemal Yılmaz:

Üniversitenin üretmek zorunda kaldığı bu karar özellikle bölge esnafı için kötü oldu. Pandemi nedeni ile zaten kötü bir süreçte geçen bölge esnafı için üniversite öğrencileri önemli bir değere sahiptir. Üniversite yönetimini bu kararı almaya zorlayan etkenlerin iyileştirilmesi gerekiyor ve böyle bir karar üretilmişse de esnafa gerekli desteğin sağlanması gereklidir.

Cengiz Solak:

Esnaf bitmiş durumdadır. Öğrenci olmadığı zaman, ülke iş yapamaz hale gelecek. Esnaf gümrükten mal çıkaramaz hale gelirse, devletin kasası boş kalır, o zaman da devlet memurlarını ödeyemez hale gelir. Eğitim kurumu niye böyle bir karar aldı anlam veremiyoruz.  İşimiz zor. Bizler de yavaş yavaş küçülmeye gidip kepenk kapatacağız gibi görünüyor.

Ali Dizman:

Devlet politikasının yanlış yürütüldüğü için, üniversite yönetiminin böyle bir karar almak zorunda bırakıldığını düşünüyorum. Bunun asıl sebebi devlete olan güvensizliktir. DAÜ’nün öğrencilerin buraya gelip yüz yüze eğitim vermesinde doğrudan bir yaptırımı olmadığından alınan kararı direkt olarak üniversite yönetimine bağlamak yanlış olur. DAÜ’de bu kararı alacak akademisyenlerin bölgede yaşanacak sıkıntıların bilincinde olduğundan eminim. Akademisyenler böyle bir karar aldıysa bu bilinçsizlikten değil, böyle bir karar almak zorunda bırakılmıştırlar. Pandemi başlayalı 7 ayı aştı, bir tane hastanenin yapılamaması sürecin ne denli kötü yönetildiğinin göstergesi. İçinde bulunulan duruma rağmen herkesin yangından mal kaçırırcasına seçim propagandası yapması da durumu özetliyor zaten.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.