EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

YDÜ'de 'sanal bağımlılık' semineri

YDÜ'de 'sanal bağımlılık' semineri

Bağımlılığı Engelleme Mücadele ve Eğitim Vakfı'nın semineri (BEMEV) Yakın Doğu Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 25/03/13 10:12
okuma süresi: 4 dak.
YDÜ'de 'sanal bağımlılık' semineri
A- A A+

YDÜ Atatürk Kongre Merkezi Büyük salon gerçekleştirilen etkinliğe konuşmacı olarak Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Psikiyatrist Prof. Dr. Nesrin Dilbaz yer aldı.

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Psikiyatrist Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, beyine etki eden maddelerin karşımıza bağımlılık yapan maddeler olarak çıktığını söyledi.

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, eroin alkol nikotin çikolata beynin bir bölgesini etkilediğini bunada çapraz değişim bağımlılık etkileri ortaya çıktığını söyledi.

Dilbaz, konferansta sadece maddelerle değil davranışlarında beynimizi etkilediğini egzersiz gibi yeme davranışı gibi kumar, internet, bilgisayar bağımlılığı, kontrolsuz sex gibi davranışlarda beyindeki has üçlüsünü etki ederek bağımlılık oluşturduğunu kaydetti.

Nesrin Dilbaz, birçok farklı madde beyindeki yulakları etkileyerek haz hormonuyla dopamin arttırdığını ne kadar dopamin artarsa o kadar bağımlılık oluştuğunu ifade ederken, Dopamin hızlanır ve tekrar düşerse bir müddet sonra o maddeye bağımlılık başlamış olduğunu belirtti.

Yemek yemek dopamini 150 ye kadar çıkarırken 3-4 saat sonra yavaş yavaş dopaminin düştüğünü kaydetti.

Beyindeki nöronların girişimi 18 yaşına kadar olduğunu daha sonra nöron girişimi olmadığını ama ne kadar çok öğrenirsek o kadar çok nöron bağlantısı gerçekleştiğini belirtti.
yapılan bir araştırmada

Dilbaz, ilk olarak maymunlarda belirlenen ayna nöronların, maymunun sadece bir davranışı yaparken değil o davranışın bir başka maymun ya da insan tarafından yapıldığını izlerken de aynı şekilde aktivite gösteren nöronlar olduğunu ve bu nedenle de ayna nöronlar olarak adlandırıldığını ifade etti.

Nesrin Dilbaz, bu nöronların maymunların ve olasılıkla da insanların, diğerlerini taklit edebilmelerine, diğer insanları anlamalarına ve onlara empati gösterebilmelerine yardımcı olduğu düşünülmekte olduğunu kaydetti.

Dilbaz,internetin de bağımlılık yarattığını ve internet aracılığıyla yabancıları evimize aldığımızı ifade ederken bilgisayarların çocukların odasında değil ailenin ortak yaşam alanında olması gerektiğini söyledi.

Psikiyatrist Prof. Dr. Nesrin Dilbaz'n konuşmasın ardından kısa bir konuşma yapan BEMEV Başkan Yrd. Uğur Okay, BEMEV'in amaçlarını eğitici ve öğretici faaliyetler ile kamuoyunu bilgilendirmek, caydırıcı kampanyalar düzenleyerek bağımlılık süreci başlamadan önce oluşmasını önlemeye çalışmak ve bağımlıların bağımlılıktan kurtulmaları için yol gösterici olmak yardımcı olmak şeklinde özetledi.

Konferans sonunda BEMEV Başkan Yrd. Uğur Okay Prof.Dr. Nesrin Dilbaz'a plaket sunarken Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin GÖKÇEKUŞ'a konferansın düzenlenmesindeki desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundu.

Yakın Doğu Tv mikrofonlarına konuşan Prof.Dr. Nesrin Dilbaz Kıbrıs'ta olmaktan duyduğunu ifade ederken en kıymetli organımızın beyin olduğunu yasal veya yasadışı maddelerin beyin üzerindeki tahribatını konuşmak için burada olduğunu kaydetti.

Yakın Doğu Tv mikrofonlarına konuşan BEMEV Başkan yardımcısı Uğur Okay geleceğe gençlerin ışık tutacağını, bağımlılara yardım edebilmek için gençlerden yardım istediklerini ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.