EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

UKÜ Tarım Fakültesi öğrencileri ‘’zeytin hasadı’’ gerçekleştirdi

UKÜ Tarım Fakültesi öğrencileri ‘’zeytin hasadı’’ gerçekleştirdi

UKÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğrencileri üniversitenin zeytinlik alanında uygulamalı olarak “zeytin hasadı” gerçekleştirdi.

Yayın Tarihi: 14/12/19 10:34
okuma süresi: 3 dak.
UKÜ Tarım Fakültesi öğrencileri ‘’zeytin hasadı’’ gerçekleştirdi

 Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi lisans ve yüksek lisans öğrencileri üniversitenin zeytinlik alanında uygulamalı olarak “zeytin hasadı” gerçekleştirdi.

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktır “Tarım Bilimleri ve Teknolojileri” dersi kapsamında öğrencilere hasat esnasında uyulması gereken kurallar hakkında bilgi vererek, ağaçlara en az zarar verecek şekilde nasıl hasat gerçekleştirileceğini uygulamalı olarak anlattı.

Meyvelerin ezilmemeleri ve toprakla karışmamaları için ağaçların altına geniş naylon örtü serdiklerini belirten Prof. Dr. Baktır, öğrencilere, toplanan zeytinlerin nasıl salamura yapıldığını ve zeytin işleme atölyesinde nasıl çalışıldığını da anlattı.

Prof. Dr. Baktır, zeytinin Akdeniz Havzası’nın en önemli doğal elementlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “Zeytin üç kutsal kitabın içerisinde yer alan bir meyvedir” dedi.

Zeytinin Akdeniz diyetinin de vazgeçilmezleri arasında olduğunu hatırlatan Baktır, söz konusu meyvenin çok yönlü kullanıma sahip olduğunu da belirtti.

Prof. Dr. Baktır, Kıbrıs’ta; Çakızdez, bodur zeytin, Girit yağlık zeytin gibi çeşitlerin olduğunu aktararak, temelde sofralık ve yağlık olarak kullanılan zeytinin meyvesinin, sabun, parfümeri ve çok sayıdaki güzellik maddesinde de kullanıldığı bilgisini verdi.

Zeytinin sadece meyvesinin kullanılmadığını, yaprağının da tansiyon düşürmek için kullanıldığının söyleyen Baktır, “Zeytin odunu da çok güzel damarlara sahip, o nedenle de başta el sanatları olmak üzere farklı amaçlar için kullanılabiliyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Baktır, zeytin ağacının budanmasının özellikle de meyve hasadının yoğun emek isteyen kültürel bir işlem olduğunu belirterek, Kıbrıs’ta zeytin hasadında farklı hasat aletleri kullanıldığını da sözlerine ekledi.

Uygulamalı olarak gerçekleştirilen zeytin hasadı gezisinin öğrenciler açısından çok yararlı geçtiğine inanan Baktır, “Öğrencilerimiz teoride öğrendikleri bilgileri uygulamalı olarak da deneyimleme fırsatı yakaladılar. Ayrıca zeytini hiç görmeyen ve tanımayan Afrikalı öğrencilerimiz de bu değerli meyveyi yakından tanıma imkânı buldular” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.