EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

Doç. Dr. Asım Vehbi : “Covid-19 sonrası yükseköğretime yönelik strateji geliştirilmeli”

Doç. Dr. Asım Vehbi : “Covid-19 sonrası yükseköğretime yönelik strateji geliştirilmeli”

Doç. Dr. Asım Vehbi, Covid-19 salgını nedeniyle adadan 55 bin öğrencinin ayrıldığını belirterek, “Bu piyasada ciddi bir daralma olacağı anlamına geliyor” dedi. Vehbi, yükseköğretime yönelik strateji geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yayın Tarihi: 06/05/20 17:48
okuma süresi: 4 dak.
Doç. Dr. Asım Vehbi : “Covid-19 sonrası yükseköğretime yönelik strateji geliştirilmeli”

KTV’de yükseköğretim alanına ilişkin açıklamalarda bulunan ARUCAD Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Asım Vehbi, koronavirüs pandemisi öncesinde adada 103 bin civarı öğrenci olduğunu belirterek“ Şu anda üniversitelerden ve bakanlıktan gelen bilgiye baktığımızda 55 bin öğrencinin yurt dışına çıkış yaptığını görüyoruz.  Belli aralıklarla da öğrenciler adadan ayrılmaya devam edecek” dedi.

“YÜZDE 20 PİYASA DARALMASI VAR”

Turizm, oteller ve casinolarda çalışan, adada çalışma izniyle bulunan kişilerin de eklendiğinde 100 bine yakın kişi adadan ayrıldığını belirten Vehbi, “100 bin kişinin adadan ayrılması yüzde 20 gibi piyasa daralması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Ekonomide ciddi kayıp olduğunu vurgulayan Vehbi, “ Ekonomimizde hiçbir kurum, şirket veya çalışma yeri pandemi öncesinde bıraktığı yerden başlamayacak. En iyi durumda olan yüzde 50’lik geri bir seviyede başlayabilir. KKTC bu durumdan çok etkilenecek. 2020 yazını turizm ve eğitim açısından kaybettik. 1 yıl sonra belki turizmde hareketlilik gösterecektir. Yükseköğretim Eylül ayında normalleşmeye başlayabilir. Bunun için ciddi çalışmalar ortaya konması gerekir. Eğitim Bakanı ile diyalogdayız. Ancak bunun dışında bir şey yok. YÖK’e yönelik bazı açılımlar istedik. Eğitim Bakanı elinden geleni yapıyor. Ancak onun dışında KKTC devleti, hükümeti, meclisi bu konuda ortada yok” dedi.

“EĞİTİM ALANINDA FARKLI SENARYOLARA HAZIR OLMALIYIZ”

Eylül ayı ve eğitime yönelik tam bir seferberlik ilan edilmesi gerektiğine işaret eden Vehbi, “Meclisin yükseköğrenim gündemiyle apayrı toplantı gerçekleştirmesi gerekiyor. Yasal düzenlemelerin yapılıp, farklı senaryolara göre hazırlıklı olmalıyız. El birliğiyle strateji geliştirilmesi lazımdır. Söylem olarak üniversite adasıyız ama icraata gelince, eğitim bakanımız dışında üniversitelere yönelik somut bir çözüm ortaya koyan siyaset yok” diye konuştu.

Özel sektöre yönelik yapılan çalışmalarda üniversitelerin dışarıda bırakıldığını söyleyen Vehbi, “Üniversitelerde online ders oluyor ancak idari personeller çalışmıyorlar. Çalışmamayı hükümetimiz göz ardı ederek, üniversiteleri sürecin dışında bıraktı. Bizim ekonomimizin turizm dışında eğitimden oluşuyorsa yükseköğretim bakanlığı olması gerekmektedir. Ülkenin en önemli iki alanından biri olan yükseköğretime önem verilmelidir” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.