EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

Prof. Dr. Şükrü Tüzmen bilimsel çalışmalarını anlattı

Prof. Dr. Şükrü Tüzmen bilimsel çalışmalarını anlattı

DAÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı, Prof. Dr. Şükrü Tüzmen, çevrim içi olarak katıldığı programda yaşam öyküsünü, akademik ve bilimsel çalışmalarını ve genetik hastalıkları anlattı...

Yayın Tarihi: 11/02/21 15:48
okuma süresi: 5 dak.
Prof. Dr. Şükrü Tüzmen bilimsel çalışmalarını anlattı
A- A A+

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı, Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı ve GenBiomics R & D CEO’su Prof. Dr. Şükrü Tüzmen, Kanal T UK televizyon kanalında, Duygu Tağmaç’ın hazırlayıp sunduğu İz Bırakanlar adlı programın konuğu oldu. Prof. Dr. Şükrü Tüzmen, çevrim içi olarak katıldığı programda yaşam öyküsünü, akademik ve bilimsel çalışmalarını ve genetik hastalıkları anlattı.

BETA TALASEMI’Yİ ANLATTI

Programın ilk bölümünde yaşam hikayesini anlatan Prof. Dr. Tüzmen ile ailesini tanıyan ve Londra’da yaşayan Kıbrıs Türkleri, kendisiyle ve ailesiyle ilgili anılarını anlatarak Prof. Dr. Tüzmen’e selamlarını iletti. Prof. Dr. Tüzmen, programın ikinci bölümünde, akademik ve bilimsel çalışmalarından bahsetti. DNA ile ilgili bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Tüzmen, Kıbrıs Türk insanında görülen Beta Talasemi hastalığını anlattı. Prof. Dr. Tüzmen, adamızda var olan bu genetik hastalığı çalışmak için Boğaziçi Üniversitesi’nde doktora eğitimini sürdürdüğü sırada hocası Prof. Dr. Nazlı Başak ile, 1980’li yıllardan başlayarak Türkiye’deki ilk Moleküler Biyoloji ve Genetik Referans Laboratuvarı’nda yürüttüğü Beta Talasemi çalışmalardan bahsetti.

“GELECEK NESİLLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR MEYVESİNİ VERDİ"

Prof. Dr. Tüzmen, bu çalışmalar ile Beta Talasemi geninde oluşan ve Türk popülasyonuna ait mutasyonları ortaya koymayı amaçladıklarını ve Türkiye genelinde merkezi illerde yer alan devlet hastanelerinden kendilerine ulaştırılan Beta Talasemi hastalarına ait kan örneklerini alıp binlerce hasta ve aileleri üzerinde mutasyon taraması yaptıklarını, böylece hastalığın Türkiye haritasını belirlediklerini ifade etti. Gelecek nesillere yönelik yaptıkları çalışmaların meyvelerini şu anda almakta olduklarını belirten Prof. Dr. Tüzmen, konuyla ilgili araştırma grubundaki arkadaşları ve hocaları ile birlikte birçok kitap bölümü ve akademik makale yayınlayarak, mutasyon taramalarında örnek teşkil edecek çalışmalar ortaya koyduklarını vurguladı.

ABD’de Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüleri’ndeki (NIH) 6.5 yıllık ABD serüveninden de bahseden Prof. Dr. Tüzmen, ABD’ye doktora sonrası eğitimi için Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden (NIH) ilk Kıbrıs’lı Türk olarak Uluslararsı Bilim Dünyasında Prestiji yüksek olan “Fogarty Burslusu” kapsamında kabul alması sonucunda gittiğini ve burada Beta Talasemi’ye sebebiyet veren Beta Globin gen ailesi ile ilgili çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade etti. Prof. Dr. Tüzmen, ABD’deki mentoruyla burada hemoglobin ve Beta Talasemi üzerine kullandıkları teknikleri dünya literatürüne kazandırdıklarını belirtti.

“KOLESTEROL VE KANSER GENETİĞİ İLE İLGİLİ DÜNYA LİTERATÜRÜNE ÖNEMLİ BİLGİLER KAZANDIRDI"

Prof. Dr. Tüzmen; Gen baskılaması teknolojisini kullanarak, kanser hastalığına yönelik çalışmaları ve keşiflerinden de bahsetti. Kolesterol yolağında bulunan FDFT1 genini özellikle prostat kanseri üzerindeki potansiyel tedavi edici gen adayları listesine ileri tetkik yapılabilmesi adına dünya literatürüne kazandırdı. Gen baskılaması çalışmalarında on binlerce potansiyel gen adayı ve sağlık sektöründe halihazırda kullanılan ilaçlarla birlikte çalışmalar yapıp yine önemli bulgulara imza attı.

DAÜ GENETİK KULÜBÜ KURUCUSU VE MENTÖRÜ”

DAÜ Öğrenci Kulüp aktivitelerine ve ilgili bölümlere de örnek olacak nitelikte uluslararası standartların paralelinde sosyal ve bilimsel birçok toplantıların ve sempozyumların oluşumunu bizzat sağladı ve öncülük etti.

“DONANIMLI BİR LABORATUVAR OLUŞTURDUK”

DAÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nin kurulumu ve gelişimi ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Tüzmen, DAÜ’nün COVID-19’a yönelik gerçekleştirmiş olduğu çalışmalardan ve Gazimağusa Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan MDH-DAÜ Moleküler Genetik ve Araştırma Laboratuvarı’nda yürüttükleri faaliyetlerden bahsetti. Prof. Dr. Tüzmen, gerekli ekipmanları tedarik ederek, sadece COVID-19 değil, aynı zamanda farklı hastalıkları da DNA bazında inceleyebilecekleri, aynı zamanda tıp doktoru arkadaşlarıyla da ortak projelerini yürütebilecekleri donanımlı bir laboratuvar oluşturduklarını aktardı.

Prof. Dr. Tüzmen’in konuk olduğu İz Bırakanlar programı, https://youtu.be/Px4xabSxuYw linkinden izlenebiliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.