EĞİTİM
okuma süresi: 6 dak.

Girne Düşünce Derneği: “Öğrencilerin kayıplarını karşılamak imkansız hale geldi"

Girne Düşünce Derneği: “Öğrencilerin kayıplarını karşılamak imkansız hale geldi"

Girne Düşünce Derneği, pandemi nedeniyle öğrencilerin eğitimdeki kayıplarını karşılamanın imkansız hale geldiğini savundu.

Yayın Tarihi: 10/05/21 19:55
okuma süresi: 6 dak.
Girne Düşünce Derneği: “Öğrencilerin kayıplarını karşılamak imkansız hale geldi"
A- A A+

Girne Düşünce Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Karahan, pandemi nedeniyle öğrencilerin eğitimle ilgili kayıplarına dikkat çekti.

Bakanlığın öğrenme kayıplarını araştırıp bir program hazırlaması gerektiği ifade edildi. Girne Düşünce Derneği eğitimdeki kayıpların giderilmesi için de öneriler sundu.

Karahan yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Pandemi dolayısı ile okullar kapalı olması eğitimde öğrenciler telafisi olmayan kayıplar yaşamışlardır.

Öğrencilerin kayıplarını karşılamak imkansız hale gelmiştir. Normal zamanda bir öğrenci, okul açık iken elde ettiği kazanımların yaz aylarında %25-%30’unu kaybediyor. Matematik derslerinde ise bu kayıp daha fazla, bazen öğrendiklerinin % 50’ sini kaybediyor. Pakistanda 2005 yılında deprem olması dolayısı ile üç ay  okula gidemeyen çocukların öğrenme kayıpları 1,5 yılda giderilmiştir. Kıbrıs’ta öğrenme kayıpları için bir çalışma yapılmadı . Okullarda yöneticilk yapan arkadaşlar 1 yıllık okul kapanmanın telafisi 4-6 yıl sürer diyorlar .En büyük kayıbı 0-8 yaş grubu öğrenciler yaşamıştır. Bir yıllık kaybı yeniden hazırlanan müfredatlar içinde  eritip yapılandırılması yapılmalıdır.

Daha önce üç dönem okulların kapanmasını yaşayan bir toplum olarak hiç ders alamadık. 1963'de okulların kapanması ile uzun dönem dersler yapılamadı, İnsanların yaşam güvencesi olmaması, okulları ikinci plana itmişti. 1963’de nasıl giderildi öğrenme kayıpları?

İntikal sınıfları oluşturuldu. Aynı seviyede kaybı yaşayanlar bir sınıfta toplandı. Örneğin Erenköy’e çıkan üniversite öğrencilerinden de faydalanarak o bölgede  intikal sınıfları oluşturup kayıplar giderilmeye çalışıldı. Güney Lefkoşa’da kalan English school’da okuyan öğrencilerin kayıpları için Köşklüçiftlikte sınıflar oluşturuldu. Yoğunlaştırılmış dersler yapılarak açık daraltılmaya çalışıldı.

1974’de ise ise 1963’de olduğu gibi çalışmalar yapıldı. Toplumsal çatışmalar sonrası kuzeye aynı zamanda gelen öğrenciler bir sınıfa toplandı. Düzensiz gelişler dolayısı ile en büyük zorluğu öğretmenler yaşadı. Öğretmenler öğrenme kayıplarını karşılamak için büyük çaba harcadılar . 1963 de olduğu gibi çift tedrisat uygulaması yapıldı. Bir yıl kaybı olan öğrencileri akranlarından ayrı kalmaması için göstermelik sınavlar yapıp üst sınıfta aynı sınıfa girmek koşulu ile geçirildiler. Üst sınıfa geçirilen öğrenciler bir yılın kaybını öğretmenler sayesinde gidermeye çalıştılar. Örnek olarak ilkokulu okuyamayan öğrenciler ortaokulun birinci sınıfına kayıt oldular. Öğrenciler özellikle Matematik, Türkçe ve İngilizce derslerinde zorlandılar.

2020 de mart ayında ilk Koronavirüs vakasının adada görülmesi ile okullar kapanmış, kriz dönemlerinde yaşanan paniği yöneticiler yaşamıştır. O Dönemin Başbakanı Ersin Tatar 'Boşuna panik yaratıyorsunuz, bir haftada biter' demişti.

Pandeminin yaratacağı kayıpları düşünen Almanya aralık ayında Tıp doktorlarına ve öğretmenlere eğitimler vermişlerdir. Ülkeler öğrenme kayıplarının kapanmasının zorluğunuda bilerek, ilk okullar açılmasını ve en son okullar kapanması politikasını izlemişlerdir.

İngiltere kritik meslekler arasına öğretmenleri de katmış öncelik vermiştir. Sayın Sağlık Bakanı Ünal Üstel Öğretmenleri 'Mali getirisi olmaması' dolayısı ile aşılamada öncelik tanımamıştır. Çatalköy Belediyesi riski farkına varıp ilk Çatalköy ilkokulu öğretmen ve yöneticilerini aşılamıştır. Unicef , Unesco Dünya bankası gibi kuruluşlar eğitimde aksamaların esas sorumlusunu “O ülkenin yöneticileridir” ifadesi kullanmıştır. Dünyanın tersine sıfır vaka varken okulları kapatan , vaka sayıları kırmızı çizgiye gelince okulları açan ender ülkelerden biriyiz.

Öğrenme kayıpları nasıl kapanacak?

  • Bakanlık öğrenme kayıplarını araştırıp bir program hazırlamalı....
  • Derslerin kayıplarını gidermek için Çift Tedrisat ( 1963 ve 1974 de olduğu gibi) sabat 8, öğleden sonra 14.00 de başlamak üzere uzatılabilir.
  • Cumartesi dersler yapılabilir.
  • Uzun olan yaz tatili kısaltılabilir.
  • Dünyanın yüzde 58’i bu dönemde radyo kanallarını kullandı. Bizde radyo kanallarını kullanabiliriz.
  • Dünyanın yüzde 8’i dezavantajlı çocukların evlerine gidip teksir ve test kitaplarını öğrencilere ulaştırdı. Bizde aynı uygulamayı yapabiliriz.
  • Ebeveyn eğitimleri yapılabilir (Evler okul olduğundan). Her okulun değil ,her hanenin donanım altyapı gibi durum saptaması yapılıp bu yönde çalışmalar yapılabilir.
  • Yabancı uyruklu öğrenciler için başlangıç olarak İngilizce , Rusça dillerinde rehberlik hizmetleri açılabilir.
  • İlçesel bazda okul tabanlı aile danışmanları oluşurulabilir. Danışmanlar ailelere ulaşarak durum saptaması ve eksikliklerin giderilmesi için çalışmalar yapabilir.(Aileler gelmesini beklemeden siz onlara ulaşmalısınız)”
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.