EĞİTİM
okuma süresi: 6 dak.

Ülkenin lider kadınları DAÜ’de yöneticilik tecrübelerini paylaştı

Ülkenin lider kadınları DAÜ’de yöneticilik tecrübelerini paylaştı

DAÜ’de düzenlenen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sertifika Programı Ön Paneli kapsamında, KKTC’de doğup yaşayan ve yönetici mevkilerine gelmiş kadınlar; bu yolda yaşamış oldukları tecrübeleri, ataerkil kurallarla mücadelelerini ve başarı hikayelerini katılımcılarla paylaştı.

Yayın Tarihi: 28/01/23 10:45
okuma süresi: 6 dak.
Ülkenin lider kadınları DAÜ’de yöneticilik tecrübelerini paylaştı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Kadın Araştırmaları ve Eğitimi Merkezi (KAEM), DAÜ Sürekli Eğitim Merkezi (DAÜ-SEM) ile Kuzey Kıbrıs Toplumsal Hizmet Kulüpleri Federasyonu (KKTHKF) iş birliğinde, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sertifika Programı (TOCES) Ön Paneli düzenlendi.

“Siyaset, Ekonomi, Hukuk ve Toplumsal Yaşamda Kadın Etkisi” başlıklı söz konusu panel, 26 Ocak 2023 Perşembe günü, saat 14.00’te, DAÜ Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü DAÜ-KAEM Başkanı Doç. Dr. Süheyla Üçışık Erbilen yürüttü. Panelde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) doğup yaşayan ve yönetici mevkilerine gelmiş kadınlar; bu yolda yaşamış oldukları tecrübeleri, ataerkil kurallarla mücadelelerini ve başarı hikayelerini katılımcılarla paylaştı.

PANELDE 9 KADIN LİDER YER ALDI

KKTC’nin ilk kadın Bakanı olan eski Ekonomi ve Maliye Bakanı Onur Borman, KKTC’nin ilk kadın Cumhuriyet Meclisi Başkanı Dr. Fatma Ekenoğlu, KKTC’nin ilk kadın Başbakanı Dr. Sibel Siber, KKTC’nin ilk kadın Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe, KKTC’nin ilk kadın Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı, KKTC’nin ilk kadın Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler, siyasette ve sivil toplum örgütlerinde birçok çalışması olan Şenay Ekingen, KKTC’nin en eski kooperatiflerinden biri olan El Sanatları Kooperatifi’nin başkanı Esen Yalın Aktoprak ve 30 yılı aşkın süre Sosyal Hizmetler Dairesi’nde çalışan dairenin eski müdürü Aydan Başkurt panelde konuşmacı olarak yer aldı.

BAŞARILI KADINLAR YÖNETİM TECRÜBELERİNİ AKTARDI

KKTC’nin ilk kadın Bakanı eski Ekonomi ve Maliye Bakanı Onur Borman, görevde olduğu dönemde kadın bakan olmanın, kadınlara ve toplumsal cinsiyet eşitliğine sağladığı avantajlardan, çalışma çevresinde tek kadın olmanın zorluklarından ve görev süresince tüm kadınlara teşvik için yapmış olduğu girişimlerden bahsetti. KKTC’nin ilk kadın Cumhuriyet Meclisi Başkanı Dr. Fatma Ekenoğlu, ilk kadın Cumhuriyet Meclisi Başkanı olmanın avantajları, dezavantajları, kadınların hayata katkıları, hayatın organizasyonundaki yerleri ve Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin (CEDAW) KKTC’de geçirilme sürecinden bahsetti. KKTC’nin ilk kadın Başbakanı Dr. Sibel Siber, ilk kadın Başbakan olmasının topluma ne ifade ettiği ve bunun toplumsal cinsiyet eşitliğine olan katkıları ile ilgili görüşlerini paylaştı. Dr. Siber, yasalardaki cinsiyet ayrımcılığını izleme komitesinde yapmış oldukları çalışmalara, kız çocuklarının kendileri gibi olmak istemelerinin verdiği mutluluğa ve rol model olmanın vermiş olduğu sorumluluğa değindi. KKTC’nin ilk kadın Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe, bir kadın olarak üstlendiği bu görevin topluma sağladığı avantajlardan ve bu avantajların yasalara nasıl yansıdığı üzerine görüşlerini aktardı. Cinsiyet ayrımcılığını önleme çalışmalarında DAÜ-KAEM’in görüş ve desteğini beklediklerini belirten Özdenefe, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için hukuksal düzenlemeler yapılacağını ifade etti. KKTC’nin ilk kadın Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı, erkek egemen sistemde ilk kadın ombudsperson olmanın hukuk sistemine ve topluma olan faydalarına değinerek hakim kelimesinin hakim olmak, hükmetmek anlamlarına geldiğini ve bir kadının bu unvanı almasının sonuçları hakkında bilgiler verdi.

KKTC’nin ilk kadın Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler ise, göreve gelmesinin polis camiası ve topluma ne gibi katkıları olduğuna dair görüşlerini paylaştı. Genel Müdür Vekilliği görevine getirildiğinde kadın olduğu için çok kısa süre dayanabileceğini duyduğunu belirten Gürler, kadınların başarabileceğini kanıtlama amacıyla var gücüyle çalışarak her şeye dikkat ederek görevini yaptığını belirtti. Siyasette ve sivil toplum örgütlerinde birçok çalışması olan Şenay Ekingen, bugüne kadar yapmış olduğu çalışmaların kadının ekonomiye kazandırılması üzerindeki etkilerinden bahsetti. Çoğu zaman günde 16 saate kadar çalıştığını belirten Ekingen, üretim ve ithalat sürecine, karşılaştığı zorluklara ve bir kadın olarak bu süreci nasıl yönettiğine değindi. El İşleri Kooperatifi’nin Başkanı Esen Yalın Aktoprak, yeni kooperatifler için destek verilirken neden El İşleri Kooperatifi’nin desteklenmediği ve kapanma noktasına geldiği konusunda bilgi verdi. 30 yılı aşkın süre Sosyal Hizmetler Dairesi’nde çalışan dairenin eski müdürü Aydan Başkurt; ekonomi, hukuk ve siyasetin doğurduğu sonuçlardan dolayı bugün Sosyal Hizmetler Dairesi’nin neden ağır bir yük altında olduğunu ve sosyal yaşamda iyileştirmelerin sağlanması için kendisinin siyaseti nasıl etkilediğinden bahsetti. Müdürlüğü döneminde mevcut koşulları zorlayarak istihdam yapıldığını, yardımların arttırıldığını belirten Başkurt, DAÜ-KAEM iş birliği ile gerçekleştirdikleri Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı sonucunda gerçekleşen ilerlemelere de değindi.

Panel sonunda Doç. Dr. Erbilen tarafından panelistlere teşekkür sertifikası takdim edildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.