EĞİTİM
okuma süresi: 8 dak.

DAÜ’de "BİTEK Projesi" kapsamında seminer gerçekleştirildi

DAÜ’de "BİTEK Projesi" kapsamında seminer gerçekleştirildi

DAÜ’de “BİTEK Projesi” kapsamında “Geleceğimi Bilişimde Görüyorum” teması ile liselerde eğitim gören kız çocuklarına yönelik seminer gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 27/04/23 15:55
okuma süresi: 8 dak.
DAÜ’de "BİTEK Projesi" kapsamında seminer gerçekleştirildi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekokulu (BTYO) ile Mağusa Kadın Merkezi Derneği (MAKAMER) iş birliğinde ve KKTC Telsim sponsorluğunda “Bilişim ve Teknolojide Kız Çocukları (BİTEK) Projesi” kapsamında “Geleceğimi Bilişimde Görüyorum” teması ile liselerde eğitim gören kız çocuklarına yönelik seminer düzenlendi.

27 Nisan 2023 Perşembe günü, saat 09:30’da, Aktivite Merkezi’nde gerçekleştirilen söz konusu seminere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, CTP Milletvekili Şifa Çolakoğlu, Gazimağusa Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uluçay, DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Dr. Erdal Özcenk, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın, DAÜ VYK Üyesi Anıl Kaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Demirel, Prof. Dr. Hüseyin Aktuğlu ve Prof. Dr. Deniz İşçioğlu, Kültür Dairesi müdürü Şirin Zaimağaoğlu, KKTC Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar ve Telsim Yöneticileri, MAKAMER Yönetim Kurulu Başkanı Sıdıka Özdoğan ve MAKAMER yetkilileri, dekanlar, bölüm başkanları, öğretim üyeleri ile çok sayıda lise öğrencisi katıldı.

“YENİ NESLİN DAHA İLERİYE GİTMESİ İÇİN ÇALIŞMALARA DEVAM EDECEĞİZ”

Şampiyon Melekler anısına organize edilen söz konusu etkinlik Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından gerçekleştirilen açılış konuşmaları ile başladı. DAÜ BTYO Öğretim Üyesi ve BİTEK Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Nazife Dimililer, 2023 yılına birçok acılar yaşayarak başladıklarını belirterek, yaşanan acıların tekrarlanmaması adına yeni nesillerin eşitlik ve çeşitliliğe önem vererek bilimin ışığında etik ve vicdandan ödün vermeden ilerlemeleri gerektiğini vurguladı. Şampiyon Melekleri asla unutmayacaklarını dile getiren Doç. Dr. Dimililer, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Öğrencilere seslenen Doç. Dr. Dimililer teknolojinin giderek artan bir hızla ilerlediğini belirterek bilişim ve teknolojiye hakim olanların geleceği şekillendireceğini vurguladı. Daha eşitlikçi ve kapsayıcı bir dünya için tüm alanlarda cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Dimililer, yeni neslin daha ileriye gitmesi için çalışmalara devam edeceklerini vurguladı. Doç. Dr. Dimililer, öğrencilere seslenerek “Kendinize inanın, hayallerinizin peşinden gidin, asla kolayı ve size dikte edileni seçmeyin, mesleklerin cinsiyeti yoktur” ifadelerini kullandı.   

MAKAMER Eğitim Sorumlusu ve BİTEK Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Üretici, katılımlarından dolayı herkese hoş geldiniz diyerek bilginin üretiminin, paylaşımının ve bir ürüne dönüşümünün her geçen gün hızlandığını vurguladı. Üretici, bugün aramızda olması gereken kaybedilen tüm çocuklara daha bilimsel, güvenli adaletli ve daha insani bir dünya sözü olduğunu vurguladı. BİTEK projesinin amacından bahseden Üretici, kız çocuklarına yol gösterici olmayı hedeflediklerini belirtti. Dijital dönüşüm çağının kadınların düşünce ve deneyimleri ile şekillenmesine ihtiyacı olduğunu aktaran Üretici, söz konusu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

KKTC Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar gerçekleştirdiği konuşmasında kadınların bir toplum için son derece önemli olduğunu belirterek, toplumlarda kız erkek eşitliğinin sağlıklı bir şekilde olmadığı zamanlarda o ülkede gelişim, demokrasi ve aydınlık günlerden bahsedilemeyeceğini vurguladı. Yakın geleceğin önemli sektörlerinden biri olan bilişim ve teknoloji sektöründe kız çocuklarının yer almasını sağlamanın görevleri arasında olduğunu aktaran Tanpınar, etkinliğe katılan herkese teşekkürlerini iletti.

“KIZ ÇOCUKLARININ BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ ALANINDA MESLEK SAHİBİ OLMASI ÖNEMLİ”

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hocanın gerçekleştirdiği konuşmasında kız çocuklarının bilişim ve teknoloji alanında meslek sahibi olmaları, kendilerini geliştirmeleri, araştırma yapmaları ve yönetici pozisyonlarda yer almalarının son derece önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Hocanın, söz konusu seminerde önemli bir rol model olabilecek kadın yöneticinin sunumunun öğrenciler tarafından takip edilerek feyz alınabileceğini aktardı. DAÜ’de cinsiyet eşitliği anlamında çok iyi bir pozisyonda olunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hocanın, seçimle gelmiş kadın dekanların ve bölüm başkanlarının senatonun yarısını oluşturduğunun altını çizdi. DAÜ olarak bu tür etkinlikleri desteklemeye devam edeceklerinin altını çizen Prof. Dr. Hocanın, fırsat verildiği zaman kız öğrencilerin yeteneklerini ön plana çıkarabileceğine inandığını sözlerine ekledi.

KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy gerçekleştirdiği konuşmasında DAÜ’ye geleceğin kadınının gelişmesinde sağlayacağı katkıdan dolayı teşekkürlerini ileterek, yapay zekâ ve bunun getirdikleri hakkındaki görüşlerini paylaştı. Yapay zekânın insan eli ile çıktığını belirten Taçoy, bundan korkulmaması gerektiğini öğrenmek amacı ile ortaya çıktığını vurguladı.

DAÜ BİLİMİN, İLİMİN VE TEKNOLOJİNİN MERKEZİ”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar DAÜ’nün bilimin, ilimin ve teknolojinin merkezi olduğunu belirterek, DAÜ’nün kuruluşundan itibaren bütün dünyada ülkemizi temsil ettiğini vurguladı. Şampiyon Melekleri anarak sözlerine devam eden Tatar, her zaman yüreklerde yaşayacaklarını aktardı. KKTC’de her zaman kadınlara değer verildiğini belirten Tatar, cinsiyet eşitliğine her yerde önem verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini vurguladı. Kadınların yapay zekâ ve yazılım çalışmalarındaki mesleklere yönelmelerinin önemine değinen Tatar, pandemi ile birlikte dijitalleşen dünyada teknoloji, yazılım ve yapay zekânın ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını vurguladı. Ülkelerin bütün gelişmelere ayak uydurabilmesi için kadınların da en az erkekler kadar bu mücadelede yer alması gerektiğini aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’de kadınların yapay zekâ ve teknoloji sektöründe yer almalarının son derece önemli olduğuna değindi. DAÜ’nün bu ülkenin en önemli lokomotif üniversitesi olarak gelecekte ülke için çok önemli bir pozisyonda olacağını düşündüğünü aktaran Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, DAÜ’nün bilim ve teknoloji merkezi olduğunu aktardı.      

Açılış konuşmalarının ardından Vodafone Türkiye Büyük Veri ve Yapay Zeka Birimi Direktörü Şeniz Gayde Ayata öğrenciler ile bir araya gelip “Kıbrıslı Bir Kadın Mühendisin Yapay Zeka Liderliğine Uzanan Yolculuğu: Şeniz Gayde Ayata” konulu sunum gerçekleştirdi.  Seminere ülke genelindeki liselerden, 10-11-12’nci sınıflardan kız öğrenciler katıldı. Sunum sonunda Gazimağusa Belediyesi tarafından tüm katılımcılara sardunya fidanı dağıtıldı. Sonrasında Ayata’nın sorduğu sorulara doğru cevap veren beş öğrenciye Ayata tarafından Mi Band 7 akıllı bileklik hediye edildi. Etkinlik sonunda BTYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ece Çelik tarafından Ayata’ya ve Telsim’e teşekkür plaketi, MAKAMER Başkanı Özdoğan tarafından da derneğe özgü hediye takdiminde bulunuldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.