EĞİTİM
okuma süresi: 6 dak.

KTOEÖS yetkilileri: Eğitim Bakanı, veliler ve öğretmenleri karşı karşıya getiriyor

KTOEÖS yetkilileri: Eğitim Bakanı, veliler ve öğretmenleri karşı karşıya getiriyor

Devlet okullarına kayıt sürecinde talep edilen 'katkı payı' tartışma yaratırken, KTOEÖS yetkilileri, konuyla ilgili ''Esas problem Eğitim Bakanı! Veliler ve öğretmenleri karşı karşıya getiriyor'' dedi.

Yayın Tarihi: 26/06/26 21:17
okuma süresi: 6 dak.
KTOEÖS yetkilileri: Eğitim Bakanı, veliler ve öğretmenleri karşı karşıya getiriyor

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) yetkilileri, devlet okullarına kayıt sürecinde 'katkı payı' adı altında para talep edilmesinin eğitimde yaşanan bütçe yetersizliğinden kaynaklandığının altını çizdi. Yetkililer, öğretmenler ve okul idarecilerinin karşı karşıya bırakıldığını söyledi. 

Başkan Ahmet Karaoğullar ile Genel Sekreter Adnan Zekai, yaşananlarla ilgili Kıbrıs Postası'na konuştu. 

KARAOĞULLARI: ÖĞRETMENLERİN PARA İSTEMEK ZORUNDA BIRAKILMASI UTANÇ VERİCİ

KTOEÖS Başkanı Ahmet Karaoğulları, “Her çocuk 18 yaşına kadar öğrenim hakkına sahiptir” maddesinin Anayasa’da yer aldığını belirterek, okullara ayrılması gereken bütçelerin Eğitim Bakanlığı tarafından yeterince ayrılmaması nedeniyle okul aile birlikleri ve idarelerin vergi mükellefi yurttaşlarla karşı karşıya bırakıldığını söyledi.

Yurttaşların çoğunun asgari ücretle geçindiğini ifade eden Karaoğulları, KTAMS’ın Mayıs 2026’da yaptığı açıklamaya göre açlık sınırının yaklaşık 45 bin TL’ye dayandığını hatırlattı.

Okullarda eksiklikler bulunduğunu ve bunun velilere yüklenmemesi gerektiğini belirten Karaoğulları, tam gün eğitim kapsamında çocukların beslenmesi için yapılan uygulamaların da okullar ve okul aile birlikleri üzerinden yürütülmesini eleştirdi.

Karaoğulları, “Okullarda kırık ve eksik varsa, aç olan çocukların karnını doyurmak için tam gün eğitim zamanlarında yine Bakanlığın yapmadığını okullar yapmak zorunda kalmaktadır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.

“ÖĞRETMENLER VELİLERDEN PARA İSTEMEK ZORUNDA BIRAKILIYOR”

“Eğer her öğrenciden 3 bin TL alınırsa sadece ortaöğretim öğrencileri üzerinden 90 milyon TL toplanmış olur. Oysa iki gün önce bakan, çocukların karnını doyurmak için 80 milyon TL bütçe ayrıldığını ifade etmiştir” diyen Karaoğulları, süreçte öğretmenlerin de velilerden para istemek zorunda bırakıldığını ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun “Biz söyledik, veliler para vermeyebilir” şeklinde açıklama yaptığına da değinen Karaoğulları, eğitimden sorumlu bir bakanın bu yaklaşımı sergileyemeyeceğini belirterek, bütçe ayrılmaması nedeniyle okul idarelerinin velilerle karşı karşıya getirildiğini söyledi.

Aç çocuklara öğle yemeği verilmesinin dahi para toplanarak yapılmak zorunda bırakıldığını dile getiren Karaoğulları, bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Eğitimin temelinin “yaşamak ve öğrenmek” olması gerektiğini ifade eden Karaoğulları, sınav odaklı ve öğrenciyi müşteri gibi gören anlayışın eğitim sistemini olumsuz etkilediğini kaydetti.

Okulların şantiye alanına dönüştüğünü, elektrik atölyelerine yağmur sularının aktığını dile getiren Karaoğulları, “50 yılda yapılmayanı yaptık” söylemlerine rağmen durumun böyle olmadığını ifade etti.

3 bin TL talebinin öğretmenler açısından da bir baskı olduğunu belirten Karaoğulları, velilerin ekonomik durumunun bilindiğini ve öğretmenlerin para istemek zorunda bırakılmasının “utanç verici” olduğunu söyledi.

ADNAN ZEKAİ: ESAS PROBLEM EĞİTİM BAKANIDIR

KTOEÖS Genel Sekreteri Adnan Zekai de eğitimde yaşanan sorunlara ve bütçe yetersizliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Zekai, “Bakanın açıklamaları bu ortamı oluşturmaktadır. Biz yıllardır okul bütçesi olmadığını söylüyoruz. Okullarda temel ihtiyaçları karşılayacak bütçe dahi verilmiyor. Sonra ‘ücret almayın’ denildiği söyleniyor” dedi.

Zekai, “Çocuğun cebine harçlık koymadan bırakılırsa, bir yerden para bulması gerekecektir. Bakan bütçe vermemekte, ancak öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için öğretmen ve velileri karşı karşıya getiren bir eğitim anlayışı ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

Depreme dayanıksız binalar ve konteyner sınıflar olduğuna da değinen Zekai, “Sorun önce yaratılmakta, sonra sorunun parçası değilmiş gibi davranılmaktadır. Esas problem Eğitim Bakanıdır” dedi.

“BÜTÇE KÜÇÜLDÜ”

Genel bütçeden eğitime ayrılan paya ilişkin de konuşan Zekai, “2013’te yüzde 14 olan oran bugün yüzde 12’ye düşmüştür. Kayıp vardır. Öğretmen sayısı, öğrenci sayısı ve okul sayısı artmasına rağmen bütçe büyümesi gerekirken küçülmüştür” ifadelerini kullandı.

Eğitim Bakanlığı’nın bütçe eksikliğini bilmesine rağmen adım atmadığını dile getiren Zekai, “Gezi parası bütçeye konulmadığı için eksiklik okul aile birlikleri tarafından kapatılmaya çalışılmaktadır. Bütçede böyle bir kalem bulunmamaktadır” dedi. Zekai ayrıca prosedür gereği okul gezilerinin yılda en az 1 defa yapılması gerektiğini de kaydetti.

Okullarda temel malzeme eksikliğine de dikkat çeken Zekai, “Kâğıt, hijyen malzemeleri dahi okullara sağlanmamakta; bunlar okul aile birlikleri tarafından karşılanmaktadır” ifadelerini kullandı.

“BAKAN PEMBE BİR TABLO ÇİZİYOR; ÖĞRETMEN VE VELİ KARŞI KARŞIYA GELİYOR”

Zekai, açıklamasının sonunda ise “Bakan, pembe bir tablo çizerek algı yaratmakta ve öğretmen ile veliyi karşı karşıya getirmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.