ADVERTORİAL
okuma süresi: 5 dak.

Tüp Bebek tedavisinde karşılaşılabilecek 8 sorun

Tüp Bebek tedavisinde karşılaşılabilecek 8 sorun

Op. Dr. Serdar Koç tüp bebek tedavisinde karşılaşılacak sorunlar hakkında bilgi verdi.

Yayın Tarihi: 16/04/15 12:05
okuma süresi: 5 dak.
Tüp Bebek tedavisinde karşılaşılabilecek 8 sorun
A- A A+

1. Tedavinin iptal edilmesi

Ovaryan hiperstimülasyon sendromu, tüp bebek tedavisinde en istenmeyen durumdur. Bu sendrom genellikle polikistik over sendromuna sahip kadınlarda ortaya çıkar. Doktorların anne adayının yumurtalarını uyarması adına ilaç kullanım süresi boyunca devamlı olarak hastanın takip edilmesi ve kısa aralıklarla kontrol edilmesi gerekir.

Hastanın kanında östrojen hormonunun çok fazla çıkması ya da yumurtalıkların istenilenden daha fazla olması nadir olarak görülse de tedavinin iptal edilmesine yol açabilir.

2. Yumarta sayısının yeterli olmaması

Tüp bebek tedavisinin başarı ile sonuçlanabilmesi için gerekli olan koşullardan biri de yeterli sayıda ve yeterli kalitede yumurta geliştirmektir. Tüp bebek tedavisinin yumurta toplama aşamasında kadının yaşı ilerlemiş ise ve yumurtalık rezervleri iyi durumda değil ise yumurta toplama aşaması başarılı geçmeyebilir.

Bu istenmeyen durumun nedenleri arasında kadının yaşı, genetik özellikler ve yumurtalık rezervlerinin iyi olmaması gibi durumlar sayılabilir.

3. Döllenme başarısızlıkları

Kadından toplanan yumurtalar ve erkekten alınan sperm örnekleri mikroskop altında çoğunlukl ada mikroenjeksiyon yöntemi kullanılarak döllendirilmektedir. Ortalama olarak bir tüp bebek tedavisinde yumurtaların 65-80'inde döllenme beklenir. Mikroenjeksiyon yöntemi, günümüz teknolojisi ile uygulanan en başarılı döllenme yöntemi olarak kabul edilir. Yüksek başarı oranları mevcut olsa da anne ve baba aylarının hepsinde döllenme gerçekleşmez.

4. Transferin Zor Olması

Tüp bebek tedavisinde meydana gelebilecek bir diğer sorun ise bir üreme sistemindeki problemlerdir.Bu problemler daha önce yaşanmış da olabilir, halen süren bir problem de. Kadının üreme sistemindeki anatomik sorunlar döllenmiş olan embriyoların kadının rahmine kadar gitmesine engel olur. Bu sebeple de gebelik gerçekleşmez.

5. Sperm ile Alakalı Sorunlar

Tüp bebek tedavisinde meydana gelebilecek bir başka sorun da spermlerle ilgili sorunlardır. Farklı durumlarda istenilen sayıda ve kalitede spermin sağlanması zor olabilir. Bu durum sonucunda yapılacak olan döllenme aşamasında uygun sperm sağlanamadığı için gerçekleşmesi beklenen embriyonun gelişmesi söz konusu değildir. Embriyonun gelişmemesi durumunda tüp bebek tedavisi iptal edilebilir.

6. İmplantasyon başarısızlığı

Tüp bebek tedavisinde karşılaşılabilecek bir başka olumsuz durum da implantasyon başarısızlığıdır.. İmplantasyon, döllenmiş olan yumurtanın kadının rahmine tutunmasıdır. Ancak transfer yapıldıktan sonra kadının rahmine transfer edilen embryonun endometrium denilen iç dokuya tutunamaması halindea implantasyon başarısızlığı gelişir. Bu sebeple de gebelik gerçekleşmez.

7. Gebelik Testinin Negatif Çıkması

Tüp bebek tedavisi esnasında farklı sebeplerle, testin yapılmasından birkaç gün önce kanama görülebilir. Bu kanama adet kanaması olabileceği gibi, gebelikle ilgili yaşanan bir durum da olabilir. Bu sebeple telaşa kapılmadan gebelik testi yapılmalıdır.

8. Ovaryan hiperstimülasyon sendromu

Farklı sebeplerle, aşırı uyarılma sendromu gibi bir problem yaşanabilir. Yumurtalıkların aşırı uyarılması sonucunda gerçekleşen bir sendromdur. OHSS tüp bebek tedavisinindeki ciddi sorunlardan biridir. Çoğunlukla polikistik over sendromlu kadınlarda gelişir. Şiddetli evresinin yaşanma sıklığı ise %5 olmaktadır.

Başlıca belirtileri:

  • Yumurtalıklarda irileşme

  • Karın ağrısı, şişkinlik hissi, nefes darlığı, idrar oranında azalma

  • Karın boşluğunda sıvı birikmesi

  • Pıhtılaşma sorunları

  • Göğüs boşluğunda sıvı toplanması

Tüp bebek tedavisinde hamilelik şansını arttıracak yöntemler nelerdir?

  • Tüp bebek tedavisi süresince anne ve baba adayı birbirine karşı anlayışlı olmalıdır.

  • Tüp bebek tedavisi boyunca özellikle anne adayının stresten uzak kalması gerekir.

  • Anne ve baba adayı ortak kararlar almalı ve tedavi süresince iradeli davranmalıdır.

  • Anne adayı stresten uzak kalmak için gerekirse çeşitli metotlar denemeli, akapuntur, yoga gibi eylemlere başvurmalıdır.

  • Şayet stres kontrol altına alınamıyor ise bir uzmandan destek alınmalıdır.

  • Sigara, kafein ve asitli içeceklerden uzak durmak gerekir.

  • Beslenme düzenine dikkat edilmeli, karbonhidrattan fakir, proteinden zengin besinler tüketilmelidir.

Kaynak : http://www.serdarkoc.net/

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.