İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Yağmur, Bakan Şahali'ye umut veriyor ama çiftçi, "bu iş sadece yağmurla olmaz" diyor

Yağmur, Bakan Şahali'ye umut veriyor ama çiftçi, “bu iş sadece yağmurla olmaz” diyor

Helikopter ile yağmurlar sonrası ülkedeki ekinlerin durumunu gözlemleyen Tarım Bakanı Şahali, durumun umut verici olduğunu ifade ederken, Mart ve Nisan aylarının yağmur anlamında bereketli geçmesi durumunda iyi bir yıl olacağını ifade etti.

Yayın Tarihi: 18/01/19 07:41
okuma süresi: 4 dak.
Yağmur, Bakan Şahali'ye umut veriyor ama çiftçi, “bu iş sadece yağmurla olmaz” diyor
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

Son 5 yılın 3'ünü kurak geçiren ve bu nedenle de kuraklık tazminatları devlet bütçesi sarsılan ülkemizde, şu sıralar zaman zaman felaket boyutuna gelen yağışlar nedeniyle umutlu ancak Tarım Bakanı Erkut Şahali'ye göre bu yıl kuraklık tazminatlarının boyutu henüz net değil.

Son 5 yılda 150 milyon TL'ye varan kuraklık tazminatlarının Mart ve Nisan aylarında yağacak yağmura göre şekilleneceğini ifade eden Bakan Şahali ile Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle aynı görüşte.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın tahsis ettiği helikopter ile yaptığı gözlemleri anlatan Şahali, ekinlerin durumun şu an iyi göründüğünü ifade etse de başarılı bir sezon için umutlar Mart ve Nisan aylarının bereketine bağlı.

Çirftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ise, aşırı yağmurların umutlarını yeşerttiğini ancak rekoltenin yakalanıp yakalanmayacağı ile ilgili hüküm vermek için henüz erken olduğunu ifade etti. Kelle, yağmurun yağması ile çiftçilerin sorunlarının da sona ermeyeceğine işaret ederek, ekonomik zorlukların ve girdi maliyetlerinin yükselmesinin kuraklık kadar çiftçilere zarar verebileceğini söyledi.

HELİKOPTERLE ÜLKEYİ KUŞBAKIŞI GÖZLEMLEDİ: "AN İTİBARİYLE DURUM İYİ"

Kıbrıs Postası'na konuşan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, 2019 yılının kuraklık oranına ilişkin henüz bir şey söylemenin erken olduğunu belirtti ve dün sabah Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın kendisine tahsis ettiği helikopter ile ülkenin kuzey ile kuzey-batı bölgelerini kuş bakışı gözlemlediğini söyledi.

Şahali, an itibariyle ekinlerin iyi durumda göründüğünü ifade ederken, kuraklık tazminatları ile ilgili değerlendirme yapmanın ancak Mart ve Nisan aylarında yağacak yağmur ile mümkün olabileceğini kaydetti.

Şahali, son 5 yılda; 2014, 2016 ve 2018 yılları olmak üzere toplamda üç yılın kurak geçtiğini ve toplamda yaklaşık 150 milyon TL'lik kuraklık tazminatı ödendiğini de sözlerine ekledi.

KELLE: "YAĞIŞLAR UMUTLARIMIZI YEŞERTTİ"

Öte yandan aşırı yağışların ekinler üzerindeki etkisine ilişkin Kıbrıs Postası'nın görüşüne başvurduğu Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, adanın Akdeniz ikliminde olduğundan kuraklığın her daim devam edeceğini söyledi.

Kelle, şuan için aşırı yağışlardan etkilenen ekinlerin bazılarında mantari hastalıkların baş gösterdiğini ve bununla ilgili zirai mücadele başlattıklarını belirtti. Yamaç noktalarda bulunan ekinlerin de aşırı yağıştan zarar gördüğünü fakat bu durumun çiftçiler için bir sorun olmadığını belirten Kelle, "Aşırı yağışların sonucu olarak; verim olacak mı, rekolteyi yakalayacak mıyız bunları yanıtlamak şuan için çok erken. Aralık ve Ocak ayı içerisinde yağan yağışlar umutlarımızı yeşertti. Fakat bu noktada yağışlar yeterlidir demek mümkün değil" dedi.

ARTIK HER ŞEY YAĞIŞLARA BAĞLI DEĞİL…

Geçmişte ekinler konusunda her şeyin yağışlara bağlı olduğunu ama artık işin içine finans sorunun girdiğini belirten Kelle, döviz krizi sonrası girdi maliyetlerinde yüzde 32'lik bir artış olduğuna dikkat çekerek, "Bu durumda çiftçi artık attığını alabilecek. Kırsalda bu maliyetlerle üretim yapmak mümkün değil" ifadelerinde bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.