Onlarda "Kütüphane" bizde "Betting-Office" açılıyor

Yayın Tarihi: 17/02/10 06:10
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Bir zamanlar bizde de "Kitapçılar" sadece satmakla değil kitap kiralayarak da halka hızmet veriyorlardı.Rahmetli İrfan Nadir,Mağusa'lıların hayatında son derece önemli bir yer tutar.Bu sadece ilklerin babası olmakla sınırlı değildi.İrfan Nadir Kitabevi Mağusa'nın okulu idi.Gençler,kitap sevgisini ilkin Nadir Kitapevi'nde tattılar.İlkokul çocukları yaşlarına uygun kitapları orada buluyorlardı.Okullu-okulsuz gençler,terzi çırağı bayanlar,Nadir Kitabevi'nden kiraladıkları kitapları okur ve gününde iade ederlerdi.Romanlar tercih edilse de öteki kitaplar,dergiler,Türkiye'den getirtilen haftalık gazeteler,karikatür dergi ve gazeteleri orada bulunurdu.Yani orası küçük çapta bilim yuvasıydı. Ardından Dökmecioğlu dostumuz kitabevini açtı.O da Anavatan Türkiye'den getirdiği kitapları halkın hızmetine sunmuştu.

Lefkoşa'da ve diğer kasabalarda "Kitabevi" rekabeti daha büyüktü.Lefkoşa'da matbaa ve kitabevi nerede ise kişilik sembolü idi.Bu yapı "Milli Davaya" paralel gelişimi de beraberinde taşıdı yıllarca...Okuma alışkanlığı,yayıncılığı birlikte körükledi.Onca gazete,kitap yayınının temelinde "Kitapevi" gişimciliği yatar...

Okuma Avrupa'da,Amerika'da okulun vazgeçilmezidir.Orada çocuklara hâlâ "Okuma" ödevi verilir;denetimi yapılır.Bizde çocukların yarış atı olduğu tartışma konusu yapılarak gönül rahatlığı sağlanmasına çalışılır.Internet'le yetinerek yeni ve kısır dünya yaratılmaya itiliyoruz.

Yetmedi,KKTC'de Casino'ların ardından köşe başları "Betting-Office'lere" terkedildi.Otellerdeki lüks kumarhanelere gidemeyenlere köşe başı kumar servisi yapılıyor.İşten çıkan işçi,okuldan dönen öğrenci,Üniversitede dersi asan genç,evinin ekmeğini karşılayamayan koca veya eş,"Köşe kumarhanesinde" cebini boşaltır.Herkes kaybetmenin acısı ile kapıdan çıkar.

Batıda Kütüphaneler vardır;çocuklar bizdeki eski günlerdeki gibi oraya gidip saatlerini geçirirler.Yetmeyince kitabı alıp eve taşırlar.Okuma alışkanlığını sürdürürler.Internet'ten, onu-bunu indirmek yerine kitabı elleme alışkanlığı tercih edilir.

"Betting-Office" Yasasına Sayın Salih Coşar'la karşı çıktığımızı anımsıyorum. Coşar,görevde olduğu sürece bu engeli sürdürdü. Oysa bu Yasanın kabul edilmesini isteyenler lobi oluşturmuşlardı.Partilere baskı kuruyorlardı.O günün Hükümeti değişince,CTP-ÖRP Hükümeti bu Yasayı kabul edip,yürürlüğe soktu.O günden beri de sayıları artmaktadır.

Betting-Office'in bahanesi "Spora" yardımdır.Bunun başka anlatımı,"Sağlıklı Spor için sigara ve viski" desteği yapmaya benzer.Lefkoşa Küçük Kaymaklı Stadyumunun hemen karşısındaki köşede "Bettin-Office" vardır.Orada insanlar kumar oyanayacaklarmış ki karşıda gençler Spor yapsınlar!Ne mantık ama ???

Batıda okullarda hâlâ okuma alışkanlığı için kitapla uğraşırlar,dev kütüphaneler açılırken KKTC'de "Betting –Office" saçmalığı kangren gibi yayılıyor...Gerçekten yazık...Bunun yolu KKTC Meclisindeki arkadaşların ellerini vijdanlarına götürerek, söz konusu Yasayı iptâl etmeleri ve bu köşe başı kumarhanelerini kapatmalarıdır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.