Hükümet ve BES gerekeni eksiksiz yapmalı

Yayın Tarihi: 17/05/12 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Lefkoşa Türk Belediyesi krizi büyüdükçe büyüdü ve çözülemeyecek bir hal aldı. Daha doğrusu böyle bir havaya bürünüldü. Bu kadar zor değil LTB krizini çözmek. Hükümet bir aylık maaşlarını yatırdı çalışanların. Belediye çalışanlarının alacakları ise 2.5 aylık neredeyse 3. Bu kriz gereğinden fazla büyüdü. Sokaktaki vatandaş hem Hükümeti hem BES'i eleştiriyor. BES'in eyleminin arkasında bazı siyasi duruş bile arayanlar var. Bu ne kadar doğrudur değildir orası ayrı konu ama yapılması gereken çalışanların maaşlarının eksiksiz ödenmesi ve bu krizin sona erdirilmesi.

HÜKÜMET VE BES GEREKENİ YAPMALI

Hükümet belediye çalışanlarının tüm alacaklarını teslimettikten sonra yapılan önceki protokollerde gerilemeye gitme zorunluluğu doğuyor belediye çalışanları da . Yani 740 TL aylık aile katkısından vazgeçilmeli örneğin. Bu uygulama hiçbir devlet dairesinde yok. Herkes maaşı neyse onu almalı. Eğer belediye çalışanları bazı haklarından geri adım atmazsa normal maaşların ödenemediği bir durum yaşanırken hiç ödenemeyecekler. Bu nedenle öncelikle karşılıklı adımları atmalı her iki taraf.

İŞTEN ÇIKARMALAR KAÇINILMAZ

Kimsenin ekmeğinden olması kabul edilebilecek bir durum değil. Hiçbir siyasi parti ya da hiçbir kesim bunu tasvip etmez ve desteklemez ancak orta yerde bir gerçek var ki işten çıkarmalar yaşanacak. Ve bundan hiç kimse kaçamayacak. Bunda çok suçlu aramanın da bir anlamı yok. Cemal başkan ömrünün hatasını yaptı ve kim rica ettiyse onu işe aldı. Eğer işe aldıysan maaşını da ödemek zorundasın. Doğal bir hak ediş doğar.

Param yok ödeyemem demekle dönecek bir durum değil bu. Daha bu kriz başlamadan Cemal başkan işten çıkarmalar yapmaya başlasaydı bütçe rahatlardı. Sayıştay başkanlığı 487 kişinin işten çıkarılmasını önerdi. Bence bu derhal yapılmalı.

BUNUN SONU YOK

Orta da bir gerçek var ki; bu belediye bu sayıyla dönmez. BES hiçkimse işten atılamaz eylem devam eder mantığıyla devam ederse olan belediye çalışanlarına olur çünkü şu en ki eylemin sonu yok. Çalışanlarla polis sürekli karşı karşıya geliyor. Şiddetle bir yere varılamayacağına göre; bunu kaşımanın bir anlamı yok. Cemal başkan yerine ya da UBP yerine kim yönetime gelirse gelsin en az belediyenin yarısını işten çıkarmöak durumundadır.

Dahası bana göre sayıştay haddinden fazla sabırlı davranıyor bazı konularda.

Yazının başında da belirttiğim gibi. Çalışanların alacak tüm maaşlarını ödenecek, bunun kaçarı yok; bu isyan başka türlü durmaz ama gerekli işten çıkarmalar tereddüt edilmeden yapılmalı ve çalışanların haklarında gerileme sağlanmalı.

Bu yazdıklarım çok bencil ve hümanistlikten uzak geliyor olabilir. Ama bir düşünün eğer paranız geçiminize yetmiyorsa sert kısıtlamalara gitmezmisiniz. Yok ben artılarımı azaltamam derseniz o zaman herkes açlığa, parasızlığa mahkum olur.

Bu daha mı iyi? Şu an ki durumun devamı daha mı iyi?

**************

SENDİKAL PLATFORM KEŞKE SAMİMİ OLSA

Sendikal Platform da dün Başbakanlık önünde eylemdeydi ve yarım günlük bir grev yaptı. Sendikal Platform sözcüsü Arslan Bıçaklı Cuma gününden itibaren süresiz grev açıklayacaklarını duyurdu konuşmasında. Bende diyorum ki Sendikal platform süresiz greve gidemez. Mehmet Çakıcı daha sağdır ölmedi. Başkan Çakıcı benim canlı yayınımda DP-CTP ve Sendikal Platformu süresiz grev konusunda ikna edemediğini defalarca kez açıkladı. Çakıcı "gelin süresiz genel greve gidelim ve bu hükümeti götürelim dedim, kimse yanaşmadı" dedi. Bakmayın siz Serdar Denktaş'ın ya da Özkan Yorgancıoğlu'nun erken seçim diye çağırdığına. Hiç biri de hazır değil. CTP'nin küçülme korkusu var DP de maddi olarak henüz hazır değil. Sendikal platformu da ağırlı olarak CTP menşeli sendika başkanları oluşturduğuna göre öyle süresiz genel grev söylemlerine kimse inanmaz. Siz bu sınavdan geçmekten korktunuz. Bakın söylüyorum TDP Genel Başkanı hala hayattadır. Gerçekleri defalarca kez açıkladı.

***************

KAŞİF'İ TAKDİR ETTİM, SONUCU DA MERAK EDİYORUM

Musa Ersusoy ile basın çok ciddi yayınlar yaptı dün bende geniş bir yazı yazdım. Bakan Kaşif gerekli soruşturmanın başlatıldığını ve yasalar çerçevesinde gerekenin yapılacağını ve cezanın kesileceğini açıkladı. Söz konusu anestezi uzmanı bir bayan doktormuş ve ilk vakası değilmiş bu doktorun. Kim olduğunu öğrenip araştıracağım. İşini doğru düzgün yapamayacaksın ve bir insanın ölümüne neden olacaksın. Bu işi bilmiyorsan git evinde otur derler adama. Soruşturmanın bir an önce sonuçlanması dileğiyle.

***********

KIZLARDAN UTANMIŞ OLSA GEREK

Anneler gününde karşılaştım Dr Erol Uçaner'in oğlu İrsen'le. Anne annesi Gülin hanımın kucağında sağa sola mahcup bakışlar atıyordu. Çevresinde bir sürü kız. Utanmış olacak ki kimseye pas vermedi. Kızlara bu kadar mesafeli durma bence...

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları