İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Eroğlu: "Müzakereler için Eylül ayı geç!

Eroğlu: "Müzakereler için Eylül ayı geç!

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, " Mayıs ayında Rum tarafı ile görüşmelere devam edilmesini istediklerini Eylül ayını geç bulduklarını" açıkladı.

Yayın Tarihi: 15/03/13 16:44
okuma süresi: 5 dak.
Eroğlu: "Müzakereler için Eylül ayı geç!
A- A A+

Cumhurbaşkanı Eroğlu, CNN Türk'de yayınlanan Saynur Tezel Özgentürk'ün sunduğu "Günlük" adlı programa canlı yayın konuğu olarak katıldı ve soruları yanıtladı.

"UZUN SÜRE UZAK DURMAMALI"

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum tarafının ekonomik sıkıntıları dolayısı ile görüşmelerin devamının süre alıp almayacağının ve bunu nasıl karşıladıklarının sorulması üzerine şunları söyledi:

"Sayın Anastasiadis'in ekonomik sorunları bahane edip masadan uzun süre uzak durmamamsını temenni etmekteyim.Zaten kendisi hükümetini, ekibini hazırladı.Bu ekibi Troyka ile ekonomi ile ilgili görüşmeleri sürdürürken kendisi de müzakerelere yönelebilir. Şu ana kadar Birleşmiş Milletler önümüze bir takvim koymuş değil. Ben Sayın Anastasiadis'i telefonla arayıp tebrik ettim. Sosyal bir ortamda buluşalım ve müzakere masasını da konuşalım dedim. Bunu yazılı olarak da ifade ettim. Geçen gün Sayın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Alexander Downer ile görüştüm. Bize Güny Kıbrıs'ın ekonomik problemleri var,görüşmelerin başlaması biraz zaman alacak dedi. Ama kendisi bu zamanın uzun zaman olmaması gerektiği ve Kıbrıs konusunun çözüm sürecinin uzamaması noktasında samimi olarak bizim düşüncelerinizi paylaşıyor. Rum basını Eylül'den önce görüşme olmaz diyor. Bana göre Eylül geçtir. Mayıs'ta masaya oturursak zaman kazanmış oluruz. Bunu Sayın Downer'e de anlattım."

MARAŞ ÇÖZÜMÜN BİR PARÇASIDIR

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Dışişleri Bakanı Kasulides'in Maraş'ın Rumlara verilmesi karşılığında Türkiye'nin Avrupa Birliği ile sürdürdüğü tam üyelik müzakerelerinde yeni başlıkların açılması ile ilgili sözlerini kabul etmenin mümkün olmadığını ifade eden Eroğlu, "Maraş bizim için bütünlüklü bir çözümün parçasıdır. Daha önce Sayın Denktaş Cumhurbaşkanıyken, benim de Başbakan olduğum Papadopluos'a Maraş ile ilgili öneri sunmuştuk, ama reddetmişti" dedi.

"ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN NEDENİ SAMİMİYETSİZLİK"

"Maraş'ın artık bütünlüklü bir çözümün parçası olduğuna" vurgu yapan Eroğlu, "Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununun salam politikası gibi parça parça çözülmesinden yana olmadığını" belirtti.

Eroğlu ayrıca "biz bütünlüklü çözümden yanayız. Çözümsüzlüğün devam ettirilmesinde tek bir neden vardır. O da karşı tarafın çözüm iradesini samimi olarak masaya koymuş olmamalarıdır" diye konuştu.

"FAZLA TOPRAK ALDIK SÖZÜ TALİHSİZDİ"

"2000'li yılların başında Türkiye Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanlarından Kenan Evren'in 'biz zaten Kıbrıs'ta fazla toprak aldık' şeklindeki açıklamalar yaptığının, Barış Harekatı Dönemi Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan'ın ise bunu yalanladığını anımsatılması üzerine de üzerine Cumhurbaşkanı Eroğlu şunları söyledi:

"O dönem fazla toprak aldık vermeliyiz gibi sözler, özellikle müzakere masasındayken söylenmesi daha fazla toprak tavizi beklentisi içinde olan Rum tarafını şımartmıştı. Sayın Denktaş'ın bu konuya o dönemler isyan ettiğini ve sıkıntı yaşadığını hatırlıyorum. Sayın Erbakan benzer sözlerini televizyonlara söylediği gibi görüşmeleriniz sırasında bizzat bana da söylemiştir"

GECE KULÜPLERİ İLE İLGİLİ TARTIŞMA

Cumhurbaşkanı Eroğlu'na ayrıca, 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri sırasında Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu'nun gece kulüpleri sözlerini nasıl karşıladığı da soruldu.

Eroğlu, Bakan Hasipoğlu'nun açıklamalarını talihsiz sözler olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisi ile ilgili bir soruyu yanıtlarken ise, "1985 yılında Başbakan olur olmaz KKTC ekonomisinin hizmetler sektörü ile gelişebileceğini ortaya koyduğunu, bu çerçevede Turizm Teşvik Yasası ve Doğu Akdeniz Üniveristesi'nin kurulmasına yol açan yasanın Meclis'ten geçirildiğini, bugün ülkede 8 üniversite olmasının çok olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, " KKTC üniversitelerinden mezun olan altmışa yakın ülkeden kişilerin KKTC'nin doğal elçileri gibi davrandıklarını, bunun da ülkenin tanınmasına katkı sağladığını" söyledi.

Eroğlu sözlerine devamla, " ama ben gece kulüplerinden para kazanılması taraftarı değilim" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.