İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Barajı geçememesine karşın en az yüzde 3 oy alan partiler devlet yardımı alabilecek

Barajı geçememesine karşın en az yüzde 3 oy alan partiler devlet yardımı alabilecek

Cumhuriyet Meclisi'nin 22 Haziran tarihli toplantısında oy birliğiyle onaylandığı halde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından Meclis'e iade edilen Siyasi Partiler Yasası, bugün Meclis Genel Kurulu'nda yeniden görüşülerek aynen kabul edildi.

Yayın Tarihi: 26/10/15 18:37
okuma süresi: 3 dak.
Barajı geçememesine karşın en az yüzde 3 oy alan partiler devlet yardımı alabilecek
A- A A+
Bu durumda yasa Cumhurbaşkanı'nca imzalanarak Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe konulacak.

TRANSFERİ ENGELLEYİCİ KURALLAR

Milletvekili transferini engelleyici kurallar içeren yeni yasa, eş başkanlık ve adaylarda cinsiyet kotası uygulaması yanında siyasi partilerin mali denetimine dair yeni düzenlemeler getiriyor.

YÜZDE 3 OY ALANA DEVLET YARDIMI

Siyasi partilerin çağdaş bir yapıya kavuşturulması amacıyla hazırlanan yasa, ayrıca milletvekili çıkaramayan ancak en az yüzde 3 oy alan siyasi partilerin de devlet yardımı almasını düzenliyor.

CİNSİYET KOTASI, SAYIŞTAY DENETİMİ

Siyasi Partiler Yasası, seçimlerde cinsiyet kotasıyla ilgili de düzenlemeler içeriyor ve her cinsiyetten en az yüzde 30 aday gösterilmesini zorunlu kılıyor.

Yasa siyasi partilere Sayıştay denetimi getirirken, kesin hesaplarını Yüksek Mahkeme Başkanlığı'na öngörülen sürede vermeyen siyasi partilerin genel başkan ve/veya yetkilendirdiği kişinin sorumlu tutularak 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği kuralını da içeriyor.

CUMHURBAŞKANI NİÇİN İADE ETMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda 22 Haziran'da oy birliğiyle kabul edilen Siyasi Partiler Yasası'nı, siyasi partilere devlet yardımıyla ilgili iki maddedeki düzenlemenin yürürlüğe giriş tarihindeki farklılığın, eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle Meclis'e iade etmişti.

Yasanın 45 (1). maddesi, en son milletvekili genel seçimlerinde ülke genelinde yüzde 3 oranında veya daha fazla oy almasına karşın milletvekili çıkaramayan partilerin de bütçeden ödenek almasını düzenliyor.

Yasayla, geçmişte yüzde 10 olan ödenek yüzde 15'e çıkarıldı ve bu değişikliğin önümüzdeki bütçe yılında uygulanması kurala bağlandı. ?Küçük siyasi partilerin de pay alması için bir madde içeren yeni yasaya göre ilk kez seçimde yüzde 3 üzerinde oy alan ancak milletvekili çıkaramayan partiler de bir milletvekili çıkarmış gibi devlet katkısı alabilecek.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bu maddenin yürürlüğe giriş tarihinin bir sonraki genel seçimlerden sonra şeklinde düzenlenmesiyle bir ayrımcılık yapıldığı ve bunun eşitlik ilkesine aykırı olduğu görüşüyle yasayı Meclis'e iade etmişti.

Siyasi Partiler Yasası, "Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite"de görüşülmüştü.

Halen uygulanan Siyasal Partiler Yasası 1975'te yürürlüğe girmiş ve birçok maddesi güncelliğini yitirmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.