GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 8 dak.

Kasulidis: "Taraflar ortak açıklamaya çok yakın"

Kasulidis: "Taraflar ortak açıklamaya çok yakın"

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıs'ta tarafların ortak açıklamada uzlaşıya varmaya çok yakın olduklarını, ABD'nin de bu durumda katalizör rol oynadığını iddia etti.

Yayın Tarihi: 05/02/14 11:03
okuma süresi: 8 dak.
Kasulidis: "Taraflar ortak açıklamaya çok yakın"
A- A A+

Rum radyosunun haberine göre, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, dün katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, "Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk taraflarının ortak açıklamada uzlaşıya varmaya çok yakın olduklarını" açıkladı.

Kasulidis, "tarafların daha önce de uzlaşıya çok yakın olduklarını ancak sonuca ulaşamadıklarını" hatırlattığı açıklamasında sabırlı olunmasını da öğütlerken, "ortak açıklamanın bir sayfayı geçmeyeceğini ve bu uzlaşıya varılmasında çabalarında ABD'nin kulis diplomasisinin de katkı koyduğunu" vurguladı.

Politis gazetesi ise, "Victoria Katalizör – İki Taraf Bir Kez Daha Ortak Açıklamaya Yakın" başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Dışişleri Bakan Kasulidis'in dün akşam geç saatlerde DİSİ Siyasi Bürosu'nu Kıbrıs sorunundaki gelişmeler konusunda bilgilendirdiğini ve tarafların ortak açıklamada uzlaşıya varmaya çok yakın olduklarını söylediğini iddia etti.

Elde ettiği bilgilere dayandırarak gazete, Kasulidis'in dün akşamki bilgilendirmesinde "ortak açıklamaya ilişkin anlaşmanın çok kısa zamanda olabileceğini" söylediğini ancak bunun ne zaman açıklanacağına değinmediğini yazdı.

Ortak açıklamanın BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer tarafından okunacağını ve Downer'in müzakerelerin başlangıcında da yer alacağını iddia eden gazete, buna karşın Downer'in sürecin içerisinde ne düzeyde kalmaya devam edeceğinin, Avustralya'da hükümette diplomat olarak görev alması önerisi sebebiyle, kesin olmadığını öne sürdü.

Habere göre Kasulidis, ortak açıklamanın içeriğine ilişin olarak ise "ortak açıklama metninin bazı temel konuları netleştirmekte olduğu, Kıbrıs Rum tarafının en başından beridir tek egemenlik, uluslararası temsiliyet ve vatandaşlık unsurlarını sağlamayı hedeflediğini" belirterek Kıbrıs Türk tarafının iki türlü itiraz ortaya koyduğunu iddia etti.

Habere göre Kasulidis Kıbrıs Türk tarafının itirazları konusunda şunları söyledi: "Bir taraftan, görüşmeyle yükümlü olduğumuz hukuki itirazlarda bulunurken diğer yandan kabul etmemiz mümkün olmayan, bölünme koşullarına denk gelen itirazlarda bulunuyor".

Gazete, Kasulidis'in bilgilendirmesinde ayrıca, ABD'nin rolünü vurguladığını ve "ABD'nin sürecin başarıyla sona ermesi için sorumluluğun bir bölümünü üstlenmeye hazır olduklarını vurguladıklarını ve ABD'nin, tarafların her türlü tepkisini yatıştırmak açısından bunu önemli gördüklerini" söylediğini de yazdı.

NULAND'IN AÇIKLAMASI

Gazete ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland'ın dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anasyasiadis ve Kasulidis'le gerçekleştirdiği görüşmeye de değinerek Nuland'ın Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Dışişleri Bakanı Özdil Nami'yla de biraraya geldiğini yazdı.

Nuland'ın dün basın açıklaması yapmasının beklendiğini ancak basın açıklamasını iptal ederek adadan ayrılamadan önce kısa bir yazılı açıklama yapmayı tercih ettiğini belirten gazete, Nuland'ın açıklamasına da yer verdi.

Gazete, Nuland'ın Anastasiadis ve Kasulidis'le görüşmesinin ardından Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilianidis'in görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklama yaptığını ve görüşmede "özlü bir ortak açıklamaya varılması" konusunun ele alındığını duyurduğunu yazdı.

Habere göre Stilianidis açıklamasında, Anastasiadis'in Nuland'a, Kıbrıs Rum tarafının ortak açıklamaya ilişkin görüşlerini ve ortak açıklamada başarıya ulaşılabilmesi yönündeki çabaları güçlendirecek uygun ortamın yaratılması için gerekli önlemler hakkında Kıbrıs Rum tarafının görüşlerini sunduğunu vurguladı.

Stilianidis ayrıca, Anastasiadis-Nuland görüşmesinde "ikili ilişkiler ve ortak ekonomik konuların" da ele alındığını vurguladı.

Fileleftheros gazetesi haberini: "Nuland Onları Yakınlaştırdı – Türk Kışkırtmaları Gölgesinde Ortak Açıklamada Anlaşma" başlıkları altında verirken Nuland'ın dün Lefkoşa'da gerçekleştirdiği temaslarla tarafları ortak açıklamada anlaşmaya varmaya çok yaklaştırdığını iddia etti.

Nuland'ın dünkü temaslarında, ABD'nin Kıbrıs Büyükelçisi'nin tarafları ortak açıklama konusunda uzlaşıya varma yönünde gösterdiği perde gerisi faaliyetleri güçlendirerek taraflar arasındaki görüş ayrılıkları arasında köprü kuracak fikirler ortaya koyduğunu öne süren gazete, Anastasiadis'in Nuland'a, Türkiye'nin Güney Kıbrıs'ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi'ndeki (MEB) faaliyetlerine tepkisini dile getirdiğini yazdı.

Nuland'ın Kıbrıs Rum tarafının tepkilerini "anlayışla karşılamasına" rağmen çalışmalarını etkilenmeden sürdürdüğünü ifade eden gazete, Nuland'ın birkaç kez "müzakerelerin başlaması gerektiğini" dile getirdiğini vurguladı.

"KIBRIS TÜRK TARAFI KISA AÇIKLAMAYI KABUL ETMİYOR"

Gazete, Anastasiadis'in görüşmede, "tüm çözüm ilkelerini içeren kısa ortak bir açıklamayı yada 18 Aralık tarihinde önerdiği şekliyle bir ortak açıklamayı kabul etmeye hazır olduğunu" Nuland'a ilettiğini ancak konuyu "çalışmış şekilde" görüşmeye gelen ABD tarafının "Türk tarafının kısa ortak açıklamayı kabul etmediğini belirterek 18 Aralık önerisini Türk tarafına yeniden götürmeyi üstlendiğini" iddia etti.

Gazete ayrıca Nuland'ın yazılı açıklamasını "Dengeler Korundu" başlığı altında yansıttı.

ABD ORTAK AÇIKLAMA TASLAĞI SUNDU İDDİASI

Simerini gazetesi: "ABD'den Ortak Açıklamaya İvme – Amerikalıların Taslak Sunduklarına İlişkin Bilgiler – Hareketlendirme Ziyareti – Nuland'ın Temasları Kıbrıs Sorununda Yeniden Hareketlenme Getirdi" başlıkları altında verdiği haberinde, ABD'in dünkü "müdahalesinin" ardından tarafların ortak açıklamayı "kilitlemeye" ve Anastasiadis-Eroğlu görüşmesini gerçekleştirmeye daha yakın olduklarını iddia etti.

Gazete, ABD arabuluculuğunun, Kıbrıs Türk tarafının kabul etmediği, Kıbrıs Rum tarafının 18 Aralık önerisi üzerinde yoğunlaştığını belirten gazete, Anastasiadis'in Amerikalılardan "taslakta üç singles'ı garanti altına alınmasını sağlama taahhüdü aldığını" öne sürdü.

Haberde, bu gelişmeler göz önüne alındığında önümüzdeki günlerin kritik olarak değerlendirildiği yorumunda bulunulurken Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis'in partisini bilgilendirmesindeki sözleri de yansıtıldı.

Diğer gazeteler ise söz konusu haber için şu başlıkları kullandılar:

Alithia: "Obama'nın Desteğini Getirdi ve Açıklama Konusunda Taahhütler Aldı".

Haravgi: " Ortak Açıklama Konusunda Yerinde Arabuluculuk".

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.