İSKELE
okuma süresi: 4 dak.

Peşkeş iddiaları asılsız... Pekmez fabrikasında usulsüzlük yok

Peşkeş iddiaları asılsız... Pekmez fabrikasında usulsüzlük yok

Boğaz'daki eski harnup ambarı yanına inşa edilen pekmez fabrikasıyla ilgili usulsüzlük ve orman arazisi iddiaları gerçeği yansıtmıyor. İskele İlçesi'ndeki Boğaz'da bulunan eski harnup ambarı yanına inşa edilen pekmez fabrikası ile ilgili herhangi bir usulsüzlük olmadığı öğrenildi.

Yayın Tarihi: 24/08/17 07:55
okuma süresi: 4 dak.
Peşkeş iddiaları asılsız... Pekmez fabrikasında usulsüzlük yok
A- A A+
Kıbrıs Postası

İskele ilçesindeki Boğaz'da bulunan eski harnup ambarı yanına inşa edilen pekmez fabrikası ile ilgili herhangi bir usulsüzlük olmadığı öğrenildi.

Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası iştiraki Binboğa'ya ait yerin, daha önce "orman arazisi" olduğu iddia edilmiş ve harnup fabrikası inşaatı yapılması maksadıyla bir siyasinin yakınına "peşkeş" çekildiği öne sürülmüştü.

Kıbrıs Postası'nın elde ettiği bilgi ve belgelere göre ise bahse konu yer, orman arazisi değil. Aynı zamanda, oraya yapılan harnup fabrikasının ihalesiz olduğu iddiası da gerçeklerle bağdaşmıyor. Bir yetkili, "Buraya 1968'de yapılması düşünülen pekmez fabrikasını şimdi yaptık, üretici kazanacak" dedi.

Bir siyasi parti başkanı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, harup fabrikasının ihalesiz bir şekilde ve devlete ait orman arazisine inşa edildiğini öne sürmüştü.

İçişleri Bakanlığı Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürlüğü, Boğaz bölgesindeki arazinin Kıbrıs Cumhuriyeti döneminde ve 1968 yılında alınan bir kararla ikiye bölündüğünü ve bir bölümünün orman arazisi olarak tutulduğunu ancak öteki bölümün harnup pazarlama şirketine tahsis edildiğini açıkladı.

TAPU MÜDÜRÜ'NÜN YAZISI

Daire Müdürü Berna Selengin imzası ile Orman Dairesi'ne 17 Ağustos'ta gönderilen resmi yazıda, pekmez fabrikası yapılan arazinin orman arazisi olmadığı ve 1968 yılında Harnup Pazarlama Şirketi'ne tahsis edildiği belgelendi.

Elde edilen bilgilere göre, 1974 Mutlu Barış Harekatı sonrası, ilgili alan, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası'nın güneyde kalan mal varlıklarına karşılık, bu kuruma tahsis edilmişti.

Halen bu kurumun malı ilgili yerde bir pekmez fabrikası kurulması için geçtiğimiz yıl aralık ayında çıkılan ihaleye de dört şirket katılmıştı.

Bu ihale, en düşük teklifi veren şirkete verilmişti.

ORMAN DAİRESİ'NİN GÖRÜŞÜ

Orman Dairesi'nden bir yetkili, konuya dair şunları söyledi:

"Bazı siyasilerimiz, 'mal bulmuş Mağribî gibi' her ihaleye illaki şüpheyle bakmayı alışkanlık haline getirdi. Oysa, ilgili alanın orman arazisi olmadığı, taaa Makarios döneminden (Kıbrıs Cumhuriyeti dönemi Cumhurbaşkanı) bilinen bir şeydi. Orada bir harnup ambarı bulunuyor. Pekmez fabrikası da ambarın yanına inşa edildi" dedi.

''1968'DE YAPILACAKTI, ŞİMDİ YAPILDI''

Öte yandan, Kooperatif iştiraki Binboğa'dan bir yetkili ise şunları ekledi:

"Bu yaygara nedir anlamış değiliz... 1968'de harnup fabrikası, pekmez fabrikası yapılması için ayrılan arazi, 1974'ten beri uhdemizdedir. Şimdi de buraya yatırım yapıyoruz. Buradan üreticimize gelir kazandırmayı hedefliyoruz... Tükenmek üzere olan harnubumuza yeniden hakkı olan değeri vermeye çalışıyoruz ama tek derdi popülizm yapmak olan ve cama vuran çakıl taşından dahi oy toplama dışında derdi olmayan bir genç arkadaşımız, ciddi yaygara koparabilmektedir. Gerçek ise gayet açıktır, ortadadır. İhalede usulsüzlük olduğu iddiası safsata ötesidir çünkü ihaleye başka şirketler de katılmıştır ve ihale, herkesin gözü önünde, açık pazarlık usulüyle yapılmıştır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.