SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

İnsülin eksildi, şeker ölçüm cihazları toplatıldı

İnsülin eksildi, şeker ölçüm cihazları toplatıldı

Devlet Hastaneleri'nde diyabet hastalarına verilen Lantus isimli uzun etkili insülin eksildi, hatalı sonuç verdiği gerekçesiyle şeker ölçüm cihazları ve stripleri toplatıldı. Vücutlarının alıştığı Lantus'un yerine başka bir insülin verilmesiyle huzursuzluk yaşayan diyabet hastaları, şeker ölçüm cihazları ve stripleri de toplatılınca şeker takiplerini kendi imkanları ile yapmak durumunda kaldı. İlaç ve Eczacılık Dairesi ise yarın yeni cihazları teslim alıyor.

Yayın Tarihi: 17/03/16 13:20
okuma süresi: 3 dak.
İnsülin eksildi, şeker ölçüm cihazları toplatıldı
A- A A+
Kıbrıs Postası – Filiz Seyis

Devlet Hastaneleri tarafından Tip 1 diyabetlilere sağlanan Lantus isimli uzun etkili insülinin stoklarda tükenmesi ve yine Devlet Hastaneleri'nce sağlanan şeker ölçüm cihazları ve striplerin hatalı sonuç verdiği için toplatılması huzursuzluk yarattı.

Özellikle Tip 1diyabetliler, kendileri için zaruri olan insülinin başka bir markasını kullanmak zorunda kaldığını doğrulayan Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Caner Arca, hastaların ilaç değişimine reaksiyon verdiğini kaydetti.

"Vücutları reaksiyon veriyor, şekerleri yüksek gidiyor"

Hastaların şeker seviyelerinin yüksek seyrettiğini aktaran Arca, "Alıştıkları ilacın değişmesi hastalarda negatif etki yaptı. Vücutları yeni ilaca alışana kadar bazı reaksiyonlar olacak. Mesela şekerleri biraz yüksek gidiyor" dedi.

Şeker ölçüm cihazları ve striplerin toplatıldığını da doğrulayan Arca, makinelerin hatalı olduğu için toplatıldığını ve yakında hastalara yeni cihazlar verileceğini söyledi.

İLAÇLAR HAFTAYA, CİHAZLAR YARIN

Kıbrıs Postası'nın ulaştığı İlaç ve Eczacılık Dairesi'nde ihale sorumlusu Eczacı Melek Çakır ise; Lantus isimli insülinin Genel Ecza Deposu'nda bulunduğunu ancak sonuçlanan 2016 ilaç ihalesiyle bağlantılı olarak gelecek hafta adaya getirilecek ilaçlar ulaşıncaya dek, hastalara 2 aylık stoklar halinde değil 15 günlük stoklar halinde verildiğini kaydetti.

Gelecek hafta içerisinde tüm ilaçların geleceği üzerinde duran Çakır, 2015'te alınan şeker ölçüm cihazlarının da hata vermesi üzerine, yeni cihazlarla değiştirildiklerini ve yine cihazların da ilgili firma tarafından yarın İlaç ve Eczacılık Dairesi'ne teslim edileceğini vurguladı.

Çakır, şöyle konuştu:

"Şu an sıkıntı var. Stoklarımızda var, Genel Ecza Deposu'nda bulunuyor. 2016 ihale sözleşmelerimiz yeni neticelendi. Önümüzdeki hafta da bütün ilaçlar teslim ediliyor. Hastalar insülinsiz bırakılmıyor, mümkün değil.

Önceden 2 aylık veriliyordu, şimdi tüm hastalara yetsin diye farklı düzenleme yapıldı. Hastaları insülinsiz bırakmadık. 2 aylık stok verilmiyor, 15 günlük veriliyordu.

Cihazlarda ise; 2015 yılında aldığımız cihazlardan bir süre kullanıldıktan sonra sıkıntılar yaşandığı bildirildi. Biz de birkaç örnek aldık. Farklı hastalardan alınan farklı kan örneklerini, kontrol için devlet hastanesine gönderdik. Cihazdan kaynaklanan hatalı sonuçlar verildiği tespit edilince kullanımını durduk.

Bize teklif veren firmayla görüştük. Firma yeni cihaz gönderdi. Endokrin doktorlarımızdan uygun raporu aldık. O cihazlar da değişiyor. Firmayla görüştük. Yeni cihaz ve stripler yarın teslim ediliyor."

İlgili haber:

Şeker Ölçüm Cihazları depoya ulaştı; hastanelere dağıtımı başladı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.