GİRNE
okuma süresi: 6 dak.

Girne Yat Limanı'nda peşkeş iddiası: "Kiralanan alan kadar alan bedava verildi!"

Girne Yat Limanı'nda peşkeş iddiası: "Kiralanan alan kadar alan bedava verildi!"

Deniz Turizmi İşletmecileri Birliği Başkanı Faik Gencer, Girne Yat Limanındaki Gümrük Binası'nın Sürekli Kullanım Hakkı Sözleşmesi imzalanarak bir işletmenin kullanımına verilmesi ile ilgili Turizm Eski Müsteşarı Kemal Deniz Dana'ya yüklendi. "Bu düpedüz peşkeştir hem de acemice bir peşkeştir" diyen Gencer, 16/1987 sayılı tüzük gereği buranın kiralanamayacağını belirtti. Gencer kiralanamayacak binayı kiralamakla da yetinmeyerek, kiraladıkları alan kadarını da bedavaya verdiklerini öne sürdü.

Yayın Tarihi: 17/05/16 16:07
okuma süresi: 6 dak.
Girne Yat Limanı'nda peşkeş iddiası: "Kiralanan alan kadar alan bedava verildi!"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Filiz Seyis

Deniz Turizmi İşletmecileri Birliği Başkanı Faik Gencer, Girne Yat Limanındaki Gümrük Binası'nın Sürekli Kullanım Hakkı Sözleşmesi imzalanarak bir işletmenin kullanımına verilmesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs TV'de Gülsüm Kanca'nın hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programına konuk olan Gencer, Girne Yat Limanındaki Gümrük Binası'nın 2012 yılında Turizm Bakanlığı kontrolüne verildiğini bildirerek, o zamandan beridir her bakan değişiminde birilerinin buraya saldırdığını ifade etti.

MÜSTEŞAR'IN VE ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ'NÜN İMZASI VAR

Son olarak yaşanan Sürekli Kullanım Hakkı Sözleşmesi konusunda bilgi veren Gencer, olayın CTP – UBP Hükümeti döneminde Faiz Sucuoğlu'nun bakan olduğu süreçte yaşandığını belirterek, Sürekli Kullanım Hakkı Sözleşmesi'nde dönemim Müsteşarı Kemal Deniz Dana ile dönemin Özel Kalem Müdürü Arif Sonuç'un imzaları bulunduğunu kaydetti.

Olayın ortaya çıkmasının ardından Kemal Deniz Dana'nın konuyla ilgili açıklamasını eleştiren Gencer, Dana'nın doğruları söylemediğini öne sürdü.

DANA İDDİALARI REDDETMİŞTİ

Dana açıklamasında "Bakanlığımız, 16/1987 Sayılı Turizm Endüstrisi Teşvik Yasası'nın 5. maddesinin 9. fıkrasının vermiş olduğu yetkiye dayanarak, Limandaki restoran ve bar işletmecileri ile kamu alanlarındaki oturma yerlerinin kullanılabilmesi için "süreli yer kullanım hakkı sözleşmesi" imzalamaktadır. Bakanlığımız bugüne kadar yaklaşık 18 işletme ile yıllarca "süreli yer kullanım hakkı sözleşmesi" imzalamıştır. Son günlerde yerel bir gazetemizde bahsedilen Girne Antik Liman'daki iki katlı binanın Sn. Salih Günhan'a kiralandığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamakla birlikte, bu gazetede yayınlanan ve sanki de Girne Antik Limanında bulunan binanın kira sözleşmesiymiş gibi yansıtılan belge, aslında yıllardır yapılan ve bina ile hiçbir alakası olmayan yer kullanım hakkı sözleşmesidir. Yayınlanan belgenin içerisinde bahse konu binanın bir kişi veya kuruma kiralandığıyla ilgili hiçbir madde yer almamaktır. Gazetedeki belgenin bütünü yayınlanmayıp da sadece imzaların yayınlanmasının sebebi, imzaların sanki de Girne Antik Liman'daki iki katlı binanın kira sözleşmesine atılan imzalarmış gibi algılanmasını sağlama amaçlı yapılan bir algı operasyonudur. Bakanlığımız, Mart 2016'da, basında yer alan ilgili işletmeci ile bina kira sözleşmesi değil "süreli yer kullanım hakkı" sözleşmesi imzalamıştır. Bu sözleşmeyle, içinde halen Bakanlığımız ve Çevre Koruma Dairesinin personelinin görev yapmakta olduğu binanın zemin katında atıl halde bulunan duş ve tuvaletlerin, temizlik ve bakımını gerçekleştirmesi ve Turizm Teşvik Yasası'nın belirtmiş olduğu harcın ödenmesi koşuluyla, konu binanın doğu cephesindeki kamu alanının ilgili işletmecinin kullanımına vermiş olup, yine binanın zemin katında yer alan ve 8 metrekareden daha büyük olmayan ve şuanda bakanlık tarafından ofis olarak kullanılan bir odanın, bir bölümünün tuvaletlerin temizliğinde kullanılacak temizlik malzemelerinin muhafaza edilmesi amacıyla kullanılması uygun görülmüştür" ifadelerini kullanmıştı.

"SÖZLEŞME İMZALANABİLMESİ İÇİN OLMASI GEREKEN RESTORAN, BAR VEYA KAFE BURADA YOK"

Dana'nın bu açıklamasında belirttiği gibi, 16/1987 Sayılı Turizm Endüstrisi Teşvik Yasası'nın 5. maddesinin 9. Fıkrasına göre Liman'daki restoran ve bar işletmecileri ile kamu alanlarındaki oturma yerlerinin kullanılabilmesi için "Süreli Yer Kullanım Hakkı Sözleşmesi"nin imzalanabileceğini doğrulayan Gencer, "Ancak burada herhangi bir restoran, bar veya kafe yok" dedi.

"BU ACEMİCE YAPILMIŞ BİR PEŞKEŞTİR"

Gencer sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yat limanında kamuya açık alanların nasıl kiralanacağı 16/1987 sayılı tüzükte açıktır. Tüzüğe göre, kiranızda olan veya mal sahibi olduğunuz bina, kafe - restoran veya bar ise cephesini yani izdüşümünü bakanlıktan talep ederek yıllığı 25 Euro'dan kullanım hakkını alabilirsiniz. Sayın Dana'ya soruyorum; Bu kiraladığınız yer hangi binanın izdüşümdedir? Bu kiraladığınız yerdeki kafe – restoran - barın adı nedir? Yoktur! Ama tüzük olması gerektiğini söylüyor. Çok açıktır, Tüzük gereği burayı kiralayamazsınız! Bu düpedüz peşkeştir, hem de acemice yapılmış bir peşkeştir!"

"DOĞRU, KİRALAMADI! BEDAVA VERDİ!"

Dana'nın bahse konu binanın bir kişi veya kuruma kiralanmadığını, ilgili işletmeci ile bina kira sözleşmesi değil "süreli yer kullanım hakkı" sözleşmesi imzalandığı yönündeki sözlerini de değerlendiren Gencer, "Kiraladığını reddediyor, doğrudur. Ücret karşılığı vermedi, bedava verdi" dedi.

İmzalanan sözleşmeye göre, binanın yıllık kira ücretinin metre başı 25 Euro olduğu bilgisini veren Gencer, kiralanan alanın ise 144 buçuk metre kare olduğunu ancak neredeyse bu alan kadar bir alanın da işletmeye malzemelerini koyması için bedava verildiğini söyledi.

144 buçuk metre kare için yıllık 2 bin 862 Euro ücret alınacağını anlatan Gencer, "Tuvaletlerin temizliği ve bakımı ve aynı zamanda binanın doğu tarafındaki boş oda işletmenin malzemelerini koyması için bedava olarak işletmenin kullanımına verildi. Aşağı yukarı kiraladıkları yer kadar alanı da bedava verdiler" dedi.

İlgili haber:

Ombudsman Dizdarlı: "Yasaya ve tüzüğe aykırılık görülüyor"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.