ADVERTORİAL
okuma süresi: 3 dak.

Tarayıcı Savaşları Devam Ediyor: Firefox'un Sonu Mu Geldi?

Tarayıcı Savaşları Devam Ediyor: Firefox’un Sonu Mu Geldi?

Halen dünyanın en çok tercih edilen tarayıcılarından birisi konumunda bulunan ve milyonlarca kişi tarafından kullanılan Firefox'un sonu yaklaşıyor mu?

Yayın Tarihi: 18/04/16 17:19
okuma süresi: 3 dak.
Tarayıcı Savaşları Devam Ediyor: Firefox’un Sonu Mu Geldi?
A- A A+

Mozilla tarafından geliştirilen Firefox, uzun yıllar boyunca Internet Explorer'ın yavaşlığından ve çıkarttığı sorunlardan bıkan herkesin bir numaralı tercihi olmuştu. Ancak daha sonra Google tarafından kullanıma sunulan Chrome hızı ve sadeliği ile milyonlarca kullanıcı tarafından kabul görmüş ve tarayıcı piyasasında liderliği ele geçirmişti. İşte günümüzde Chrome ile rekabet etmek konusunda güçlük çeken Firefox ile ilgili bir haber gündeme bomba gibi düştü.

Firefox'un sonu yaklaşıyor mu?

Her şey Mozilla'nın Tofino adındaki yeni web tarayıcı projesini duyurması işe başladı. Bu duyuruyla birlikte birçok kişi Firefox'un artık Mozilla tarafından desteklenmeyeceği ve sonunun yaklaştığı fikrine kapıldı. Ancak aslında işin iç yüzü biraz daha farklı ve çok daha ilginç.

Tofino aslında Firefox'un Chrome ile rekabet etmek ve günümüz internet kullanıcısının ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına oluşturulan altı kişilik ekibin yaptığı bir çalışma. İşin en ilginç yanı tam da burada ortaya çıkıyor: Web tarayıcı konseptini yeni baştan ele alan ekip, Firefox'un kullandığı Gecko çekirdek teknolojisinin yerine Chromium temelli bir proje olan Electron'u tercih ediyor. Bu da dolaylı da olsa Firefox'un Google Chrome teknolojisini kullanacağı anlamına geliyor. Dolayısıyla, bu çalışma sonucunda Firefox çok daha iyi bir tarayıcı haline gelse de, bu aslında Firefox'un Chrome'a karşı yenilgisini kabul etmiş olduğu anlamına gelecek.

Tarayıcı savaşlarında güncel durum

Günümüzde internet kullanıcılarının tarayıcı tercihlerine baktığımızda rahatlıkla yapabileceğimiz üç tespit var. İlk olarak, Chrome'un piyasanın açık lideri olduğu. Mart 2016 itibarıyla yapılan araştırmada internet kullanıcılarının %69.9'unun Chrome, %17.8'inin ise Firefox kullandığı ortaya koyuldu. İkinci tespit ise Microsoft'un ne yaparsa yapsın, Windows yüklü bilgisayarlarda ön yüklü olarak gelmesine rağmen Internet Explorer'ın miadını çoktan doldurduğu. Aynı araştırmada Internet Explorer'ın payı sadece %6.1'de kalmış durumda ve bunu Microsoft'un yeni tarayıcısı Edge'in ne kadar değiştirebileceği merak konusu.

Üçüncü ve konumuz açısından en önemli tespit ise, Firefox'un hala belirli bir kullanıcı kitlesine hitap ettiği gerçeği. Chrome her ne kadar casino siteleri veya Youtube videoları gibi zorlu içerikleri daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde çalıştırsa da, kişiselleştirme seçenekleri söz konusu odluğunda hiçbir tarayıcı Firefox'un yanına yaklaşamıyor. Ekranınızda gördüğünüz (ve görmediğiniz) her şeyi ve internet erişiminizin her parametresini isteğinize göre düzenleme imkânı vermesi sayesinde Firefox daha uzun bir zaman milyonlarca kullanıcının tercihi olmaya devam edecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.