Amerika'dan mesaj var

Yayın Tarihi: 20/01/08 00:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

(Londra)

ABD'de 600 000 Türkün çok iş başaracağını yazdıktan sonra gelen bu haber beni umutlandırdı. Mesaja ''TEKSAS'IN ÇILGIN TÜRKLERİ'' diye başlık attılar. Çünkü ABD'de çılgın girişim yapmazsanız dikkat çekemezsiniz. Nitekim ''12 yıldır kongre üyesiyim;ilk defa bir Türk heyeti ile karşılaştım'' diyen Milletvekili Bayan Sheila Jackson Lee'nin ağır eleştirisinin haklı olduğuna bakarak davranmak gerek…Pazar gününün rahatlığından yararlanarak Amerika'nın çılgın Türklerinin girişimini en geniş şekilde yansıtmak istiyorum. Onlar ABD KOngresine ''Yağmur tanesi gibi düştüklerini'' işeret ettiler. İşte haberin özeti:

''ABD'nin yedi eyaletinde faaliyet gösteren Türk kuruluşu ''Raindrop''(Yağmur tanesi), Amerikan Kongresi'nde 62 milletvekili ve senatore Ermeni soykırımı iddiaları hakkında Türk tezini anlattı. "12 yıldır Kongre üyesiyim. İlk defa bir Türk heyeti ile karsılaştım". Bu sözlerin sahibi, Amerikan Kongresi'nde Teksas eyaletini temsil eden kadin milletvekili Sheila Jackson Lee. Amerikan Kongre binasına giden Turk Heyeti, yalnızca Lee ile görüşmedi; ABD'nin güney eyaletlerinde yaşayan Türk toplumu adına 62 milletvekili ve senatörle de temas kurdular.

ABD'de Türk toplumu adına işte bu düzeyde varlık göstermeye başlayan kuruluşun adı ''Raindrop Turkevi''. Öyle ki, Teksas eyaletini temsil eden bir başka Kongre üyesi Eddie Bernice Johnson, Raindrop'un Türk ve Amerikan toplumuna yaptığı katkıları ve yarralı çalışmalarını takdir eden bir kanun tasarısı hazırlayarak Mayıs 2007'de Temsilciler Meclisi'ne sundu ve bu tasarı Meclis tarafından kabul edildi. Üstelik bu tasarının içeriği, yıllardır Ermenilerin Kongre'den gecirmeye çalıştıkları soykırım karar tasarısıyla aynı güce sahip.

İngilizcede "yağmur damlası" anlamına geliyor Raindrop. Ancak bu yağmur damlası, ABD'nin güney eyaletlerinde 14 şûbeye ulaştı. Ulusararası hastahaneleri ile üne sahip Houston'da, petrol merkezi Dallas'ta, üç yıl önce Katrina Kasırgası'nın vurduğu New Orleans'ta, eski başkanlardan Bill Clinton'in eyaleti olan Little Rock'ta, 1995'de terror saldırısının yer aldığı ve 168 kişinin ölümü ve 800'den fazla insanın yaralandığı Oklahoma City'de, şimdi birer ''Raindrop Türk Kültür Merkezi'' var.

Önce Teksas eyaletinde yaşayan Türkler tarafindan sekiz yıl önce kurulan Raindrop'un 8-9 Eylul 2007 tarihlerinde Houston'da düzenlediği Türk Festivali'ne katılan 8 bin Amerikalı, müzik grubu ''Ayna'nın'' konserinde, Kiziroğlu'nu, Akdeniz'i dinledi. 17 yaşındaki lise ögrencisi Carla Neil, "Şarkıların sözlerini anlamadım ama ritm inanılmazdı" sözleriyle anlattı duygularını.

Festivalde Türkiye ile birlikte Azerbaycan, Bosna, Türkmenistan, Kazakistan, Kirgızistan ve Özbekistan da yer aldı. Böylece Balkanlardan Uzakdoğu'ya kadar yayılmıs olan Türk kültürü 'Yeni Dünya'daki' izleyicilerle buluştu. Halk Dansları sergileyen ekipte yedi ülkeden çocuk vardı. Amerikalılar Osmanlı çadırında, Osmanlı kıyafetleri giyip resimler çektirdiler; kurulan Osmanlı kıraathanesinde Türk kahvesi ve nargile içtiler. İnegöl Mehter Takımı, Houston'da, San Antonio'daki Alamo kalesinde, Austin'de, Dallas'ta da konser verdi. Mehter'in Teksas eyaletindeki yedi konserini 11 bin Teksaslı izledi. İnegöl Mehter Takımı, Chicago'daki Türk festivaline de katıldı. Tamamen gönüllülerden oluşan İnegöl Mehter Takımı 20 gösteri yaptı.

Yine Raindrop'un organizasyonu ile Konya'dan Amerika'ya giden Mevlevi dervişler, 2002 yılından beri değişik tarihlerde 15 ayri şehirde yirmi sema gösterisi yapti. Bu programlara 20 binin uzerinde insane katıldı. Prof. Thomas Lynch '' Amerikalilar, bu sema gösterisindeki sözleri anlamasalar da Mevlevi dervişlerin büyüleyici müzik ve performansını derinden hissettiler''.

ABD'deki Türkler, 2007 ocak ayının son haftasından, Şubat ayının ortalarına kadar üç hafta boyunca, her gün Washington'da, eyaletlerini Kongre'de temsil eden üyeleri ziyaret ettiler. Bu yedi eyalet Amerikan Kongresi'nde 56 milletvekili ile temsil ediliyor. Ayrıca her eyaletin iki senatöru var. Washington'a giden Türkler, senator ve milletvekillerinden oluşan tam 62 Kongre üyesine ulaşarak Türk toplumunun tasarıya karşı görüşlerini aktardılar.

Görüşülen birçok Kongre üyesi, Birinci Dünya Savaşında meydana geldiği iddia edilen ve soykırım iddialarına temel teşkil edilmek istenen 1915 olayları hakkında kendilerine bugüne değin doyurucu bilgi ulaşmadığını belirtti. Türk tarafının göruşlerini ilk kez dinleme firsatı bulduklarını ifade eden Kongre üyeleri, "Amerikan-Türk toplumu'' ilk defa Kongre'ye gelerek milletvekillerini bilgilendiriyor. Her yıl sunulan Ermeni tasarısı konusunda, ilk kez Türk toplumundan böyle bir tepki aldık." dediler.

Washington'daki görüşmelerde Amerikan Kongresi üyeleri ile Türk derneklerinintemsilcileri arasında önemli diyaloglar oldu. Missouri eyaletinden Emanuel Cleaver, "Önceden soykırımı bir tarihî gerçek olarak görüyordum.

Turk tarafının tezi bana ilk defa ciddi olarak sunuldu. Ermeni tarafi bize gelip sürekli olarak sorunu insan hakları olarak sundular." dedi. Kansas eyaletinden Dennis Moore, açıkca, "Tasarıyı imzalamakla hata yapmışım." diye konuştu. Oklahoma eyaletinden Dan Boren, "Dürüstce söyleyeyim, tasarının içeriğini bilmiyordum. California'daki arkadaşların teklifi ile tasarının mahiyetini bilmeden imzaladım. Zannediyorum çoğu milletvekilinin durumu benden farkli değil." diye itirafta bulundu.

Kongre Disilişkiler Komitesi üyesi olan Teksas eyaletinden milletvekili Sheila Jackson Lee, 12 yıldır Meclis'te olduğunu; fakat ilk defa bir Türk heyeti ile karşılaştığını belirterek, "Bu konuda Türk tarafindan yeterli bilgi gelmedi. Ermeni soykırımı iddiasini tarihî bir gerçek zannediyordum ve konuyu insan hakları çerçevesinde değerlendiriyordum. Itiraf etmem gerekirse tasariya hiç bakmadan imzaladım" ifadesini kullandı. Arkansas'tan John Boozman, "New York taraflarından bana gelen Türkler olmuştu; ama kendi seçim bölgemden gelenlerin olması beni çok şaşırttı ve memnun etti. Tasariya red oyu verecegim" dedi.

Teksas Kongre üyesi Eddie Johnson'un ofisine giden Turk temsilcileri,
"Ermeni Ulusal Komitesi her yıl milletvekillerini dolaşır, bilgi verir. Bu yaptığınız ziyaret 2 milyon dolara bir lobi şirketinin yapabileceği işten çok daha etkili" sozleriyle karşılaştılar.

Teksas'tan Gene Green, önceki yıllarda Başkan Bush'a mektup gönderip bu tasarının onaylanmasi için çağrıda bulunmuş bir Kongre uyesi. Houston'dan Ermeni seçmenlerin kendisi ile sürekli irtibatlı olduklarını, her yıl mektup gönderip , direkt görüşme yoluyla bu tasarının onaylanmasını istediklerini ve bu istek doğrultusunda hareket ettiklerini söylüyor: "Şu ana kadar Türklerden hiçbir şey duymadik. Houston'daki Türklerin bu konuda hareket etmeleri gerekir. Türklerin desteğinin çapını bilmek istiyorum." Dort Kongre uyesi, "Imzamizi geri cekiyoruz." dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.