BİRAZ AYDINLIK

Mert MAPOLAR, C.Ht.
mertmapolar@gmail.com
Mert MAPOLAR, C.Ht.

Merak edilen soru: Toplumsal ve küresel bağışıklık ne zaman?

Yayın Tarihi: 12/02/21 07:00
okuma süresi: 10 dak.

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 ile ilgili herkesin merak ettiği en önemli soru; hayatın ne zaman normale döneceğidir... KKTC'de de en çok merak edilen soru budur...

Dünyada çok yönlü yapılan en son bilimsel araştırma sonuçlarını, en anlaşılır ve en özet şekliyle bilginize sunarken, Kıbrıs Türk halkı olarak bizler de dünyadaki gelişmeleri çok yakından takip etmemiz gerektiğini, yaşadığımız coğrafyanın sadece bu ada üzeri olduğunu düşünmeden, dünyanın nereye doğru gittiği gerçeğinin farkındalığına vararak, geleceğimizi yapılandırmamız, planlamamız ve hedeflememiz gerekiyor. Psikolojik olarak da tüm bu gelişmelere hazırlıklı olmamız gerekiyor. Birey olarak farkındalığımız geliştikçe, halk ve toplum olarak da farkındalığımız gelişip, ülkesel olarak bir güç yakalayarak, ileriye bakma şansını yaratmış oluruz.

Virüs ile mücadelede, küresel bağışıklık konusunda yapılan bilimsel hesaplamalara göre oldukça ilginç sonuçların çıktığını vurgulamak isterim. Oluşturulan en iyimser tabloya göre, ılar bu oranda temin edilmeye devam ederse ve ortaya çıkacak yeni varyantlara karşıılar etkili olmayı sürdürürse, tüm dünyanın tam bağışıklık kazanması 7 yıla yani 2027 yılına kadar sürebilir! İki dozluk aşılama miktarlı hesaplamalara göre yapılan bilimsel çalışma sonuçlarına göre, Türkiye'nin % 75'lik nüfusunu ancak 2.6 yıl içinde yaklaşık 3 yıl yani 2023 yılına kadar aşılayabileceğini, bu süreden ve orandan sonra virüs ile mücadelede tam bağışıklık kazanılabileceği yönünde önemli bilimsel tespitler vardır. Avrupa ülkelerinde de durum çok parlak değildir. Örneğin Almanya'nın 3.2 yıl içinde yaklaşık 3 yıl yani 2023 yılına kadar, Belçika'nın 3.4 yıl içinde yine aynı şekilde yaklaşık 3 yıl yani 2023 yılına kadar ve Hollanda'nın da en az 3.9 yıla yaklaşık 4 yıl yani 2024 yılına kadar ihtiyacı vardır. Şimdi şunu düşünün, turizm hareketleri nasıl olacak? İç turizm ve dış turizm nasıl gerçekleşecek? Ülkemize bu ülkelerden bu yıllar içerisinde nasıl ve ne şekilde turist getirilecek? Ve ilerisi için hangi önlemlerin alınması gerekecek? Turizme ve yüksek öğrenime yönelik ülkemizde yapılacak yatırımlar, planlamalar bu projeksiyona ve bakış açısına göre nasıl yapılanacak? Şimdiden bu konularda ülkemizde makro ve mikro düzeyde çok ciddi çalışmalar yapılmalıdır!

Yapılan bilimsel çalışma raporlarına göre, bugüne kadar, dünya çapında 124 milyon insan COVID-19'a karşı aşılanmıştır. Tam bağışıklık kazanılabilmesi için dünya nüfusunun en az %75 oranında aşılanması gerekiyor. Şu anki aşılanma hızına göre dünyanın en iyi aşılanan ülkesi, İsrail'in 2 ay içinde yani bulunduğumuz 2021 yılı içerisinde, İngiltere'nin de 6 ay yine aynı şekilde içinde bulunduğumuz 2021 yılı içerisinde, Amerika Birleşik Devletleri'nin 2 yıl yani 2022 yılına kadar, Kanada'nın 5 yıl yani 2025 yılına kadar, Brezilya'nın 4 yıl yani 2024 yılına kadar, Çin'in 5 yıl yani 2025 yılına kadar ancak nüfusun %75'ini aşılayarak virüs ile mücadelede tam bağışıklık kazanabileceği ön görülmektedir. Ön görülen bu tablo çok önemlidir ve bu tabloyu çok iyi analiz etmeliyiz!

Aşılama konusunda dünyanın en başarılı ülkeler sıralamasında İsrail ilk sırada; Amerikan Pfizer ile Alman BioNTech'in ortak olarak geliştirilen aşı kullanılmakta. İkinci sırada İngiltere bulunmaktadır;

Oxford Üniversitesi ile AstraZenaca tarafından ortaklaşa geliştirilen aşı kullanılmakta...

Dikkat edilmesi gereken nokta, virüs ile mücadelede küresel bağışıklık kazanılmasına rağmen, salgının yayılmaya devam edilebileceği yönünde çok önemli uyarılar da vardır!

Dünyada her ülkenin kendi şartlarına göre oluşturduğu uzmanlardan oluşan ekibin, "COVID-19 Bilim Danışma Komiteleri" olarak tavsiyeler temelinde, sosyal, fiziksel ve ekonomik faktörler de dikkate alınarak kararlar üretilmekte, planlamalar yapmaktadır. Danışma bilim kurulu üyeleri sadece sağlık uzmanlarından oluşmamaktadır! Ülkemizde de bu doğrultuda yapılanma olmalı ve krizden çıkış stratejileri geliştirilmelidir.

Güney Kıbrıs'ta 27 Aralık 2020 - 5 Şubat 2021 döneminde toplam 32.837 Pfizer-BioNTech aşısı yapıldığı açıklandı. Ulusal aşılama planına göre 80 yaş üzeri toplam 22.813 vatandaşa birinci doz aşılarının yapıldığı vurgulandı. Yapılan açıklamada kamudaki tüm sağlık çalışanları, özel sektörle bakımevinde yaşayanlar ve personeline ikinci doz aşı yapılmasına devam edildiği, 80 yaş üzeri vatandaşlara aşıları randevu usulüyle yapıldığı ve toplam 10.024 yaşlı vatandaşa da ikinci doz aşılarının yapıldığı belirtiliyor. Yapılan kamuoyu duyurularında da yaşlara göre aşı platformu açılır açılmaz aşı randevularının alınması yönünde tavsiyelerde de bulunuluyor. 21 Şubat’a kadar platformda 80 yaş üstü 10.058 kişi randevu alabileceği ve Şubat ayı içinde 75 yaş üzeri bütün vatandaşları ve bütün sağlık çalışanlarının aşılanacağı belirtiliyor... İşte hemen yanı başımızda komşumuzda halka yapılan detaylı açıklamaların bir kısmı... Güney Kıbrıs, ulusal aşılama planı uygulamalarına yönelik detayları düzenli olarak kamuoyuna paylaşıyor... Aşı programlamasına, adanın dört bir yanında faaliyet gösteren özel hastane ile devlet hastanelerinde ve bunlara ilave olan diğer merkezlerde randevu sistemi ile yoğun bir şekilde kesintisiz, etkin olarak devam edildiğini ve aşılamayı süratlendirmek, kademeli olarak artırmak için de yeni merkezler, sistemler ve modeller üzerinde çalışma yapılmakta olduğunu bildiriyor...

Peki KKTC'de durum nedir? Ülkemizde tam olarak kimlerin COVID-19 aşısı olduğu ile ilgili detaylı açıklayıcı bilgi maalesef yok! Bu detaylar halen daha gizleniyor! Aşı merkezlerinde sağlık çalışanları dışında çok sayıda yaşları genç olan kişilerin de aşılandığı yönünde aşıya giden okuyucularımdan bilgiler gelmektedir... Peki aşılanan yaşları genç olan bu kişiler kimler? Halkın aklına hemen “aşıda torpil” konusunu getiriyor! Sağlık bakanlığının uygulamış olduğu aşılar ile ilgili detaylı ve resmî bilgileri, en anlaşılır dilde, aşı miktarı, yaş grubu, bölge ve kimlere aşı yapıldığı ile ilgili konularda kamuoyuna detaylı açıklamalar yapmak zorundadır! Bu resmî açıklamalar halka en kısa sürede yapılmalı ve sürekli güncellenerek bilgiler kamuoyuna en resmî ağızdan kesintisiz ve sürekli olarak duyurulmalıdır. Ülkemizde nüfusun %75'lik kısmına nasıl, ne zaman ulaşacağı ile ilgili kesin olarak ön görülen bilimsel bir durum ve strateji ortada yok! Belirsizlik içerisinde ilerlemeye devam ediyoruz! Aşılar bu oranda temin edilmeye devam ederse ve bu süratle ilerlenirse, virüs ile mücadelede KKTC’nin tam bağışıklığa ulaşması yıllar alabilir!

Unutmayınız! Başarı hazırlığa bağlıdır ve hazırlık olmadan başarısızlıkların ortaya çıkması kesindir. Ülkeyi başarılı şekilde yönetenlerin bir "planı", ülkeyi başarısız şekilde yönetenlerin ise her zaman bir "mazereti" vardır. Aslında, başarılı ülke ile başarısız ülke arasındaki temel fark tam da budur!

Ülkeyi yönetenler olarak, geleneksel yöntemlerden bağımsız düşünün ve plan yapın. Bunu yaparsanız, her sorunun bir cevabının ve bir çözümünün olduğunu bulacaksınız... Hazırlanmadığınızda, aslında başarısız olmaya hazırlanıyorsunuzdur... Bunun farkına varın!

Unutmayınız! Ülkenizi planlayamıyorsanız, o zaman gün gelir başkalarının planlarının bir parçası olursunuz!

Nereye gittiğinizi bilmiyorsanız, başka bir yere gideceğiniz ve bu toplumu da başka bir yere taşıyacağınız kesindir!

Büyümek, gelişmek için hemen büyük planlar yapmanıza gerek yok! Büyük planı küçük adımlara bölebilir ve hemen ilk adımı atabilirsiniz...

Birisi uzun zaman önce ağaç diktiği için bugün gölgede oturduğunuzu unutmayınız!

Ülkedeki pandeminin de planlaması, gelecekteki fırsatların ve tehlikelerin dikkate alınarak, bugünün kararlarının verilmesidir... Ve halkın bunu hissetmesidir... Paylaşmadığınız sevincin genç öldüğünü unutmayınız...

Bazen sevinciniz gülüşünüzün kaynağıdır, ancak bazen gülüşünüz sevincinizin kaynağı da olabilir! Bunu fark edin!

Sevincin bir sonraki aşamasına ulaşmak için, hep birlikte engelleri kucaklamalıyız, birey olarak, toplum olarak, ülke olarak! Toplumsal sevinç, onu başkalarına yayarak artar! Bunu unutmayınız...

Çoğu zaman bir şeyin sonunda olduğunuzu düşündüğünüzde, aslında başka bir şeyin başlangıcındasınız... İşte COVID-19 böyle bir şey! Kendinizi bu yaşam tarzına hazırlayın!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.