İhracat düştü ama ekonomi çok iyi!

Yayın Tarihi: 02/05/17 07:30
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • İhracatınız düşmüşse bunun iki nedeni vardır. Birincisi üretici malını önceki yıllarda istediği gibi satamadığından üretmez ya da gerekli pazarı bulamadığından ürettiğini satamaz. Haliyle de ihracat düşer. Peki ihracat düştüğünde ne olur? Ülke ekonomine para girmez, üretimci zarar eder ve yeniden üretemez. Bu da ekonomiyi kötü etkiler. Üretim alanlarını daraltır ve dışa bağımlı yapar. Zaten öyle de oluyor şu an.
  • Hükümetin ekonomi iyi derken neler yapıldığını anlatması lazım, en önemlisi de üretimin tarım ve çiftçilik alanlarında neden büyümediğini ve neden Pazar bulamadığını görmek ve çareler üretmesi lazımdır.

1 Mayıs geride kaldı çok şükür. Ne biçim bir gündü öyle. Sokaklar bomboş, sanki de Pazar günü ıssızlığı. Herkes kebabını yaptı yedi afiyetle. Bana artık klişe geliyor bazı şeyler. Yılbaşlarında bile kebap yapmak sıradan geliyor bana. Neyse kimsenin keyfine laf etmeyelim. Herkes istediği gibi yaşasın. Biz köşe yazarları için yazacak konu her zaman bulunur ama çoğu zaman tekrara girmekten sakınırız. Zaten günlük köşe yazısı yazan yazar sayısı da hayli azdır.

Aslında aklımda Halkın Partisini yazmak vardı bugüne ama haber sitelerinde başka önemli ve çelişkili bir haber dikkatimi çekince Halkın Partisi'ni yazmayı yarına bıraktım. Başbakan Hüseyin Özgürgün'ün ekonomi iyi açıklamalarının yanı sıra İhracatın düştüğüne yönelik başka bir haber vardı.

Peki hangisi doğru? Hükümetin açıklamaları mı yoksa İhracattaki düşüş mü?

Tabii şunu da eklemek lazım; ekonomide ciddi gelişmeler yaşandı derken bunu neye bağlayabiliriz. Ne yazık ki Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile uzunca bir süredir ne bir program ne bir söyleşi yapamadık. Uyduramadık diyelim ve burada kalalım. Ama bir gazeteci olarak ne ben ne de kamuoyu spesifik olarak KKTC Ekonomisinin ne durumda olduğunu bilmiyoruz. Bakan Atun yaptıklarını televizyon önünde daha çok anlatmalı. Yapmayı planladıklarını zaten sık sık anlatıyor.

Ekonomi ne kadar gelişti mi? Ne oranda büyüme sağlandı? Geliştiyse gelişen nedir? Hangi konularda kalkındık? Verilen hibeler, yardımlar ne tür olumlu sonuçlar doğurdu. Türkiye Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de ülkemizdeydi ve geçmişe dair bugünü kıyaslayarak ekonominin geliştiğini anlattı. Bu doğru 2008 yılına göre KKTC çok daha iyi bir durumda ama olması gereken yere ne kadar yakın?

TİCARET DAİRESİNE GÖRE EKONOMİ İYİ DEĞİL

Meslektaşım Bahar Uygur'un bir haberi bu. Ticaret Dairesi'nin verilerine göre yapılmış bir haber. KKTC'nin ithal ettiği ürünlerde 2016 yılında 2015 yılına göre; Ocak-Aralık döneminde sadece %1'lik bir artış olurken ihraç edilen ürünlerde Ocak-Aralık döneminde %11 oranında düşüş gerçekleşti.

2016 yılında en çok ithal edilen ürün, taşıt araçları olurken 2015 yılına göre araç ithalatı daha da arttı. En çok ihraç edilen narenciye de ise 2016 yılında düşüş yaşandı. 2015 yılında alçı taşı ihraç edilirken, 2016 yılında hiç ihraç edilmedi. Yün yapağı, keçi boynuzu çekirdeği ve viski ihracatı 2016 yılında ciddi düşüş gösterdi. 2016 yılında ciddi artış gösteren ithal edilen ürün arpa oldu.

Bunları daha da artırabiliriz. Sonuç olarak bu veriler bize gösteriyor ki ekonomi öyle söylendiği gibi iyi değil.

İhracatınız düşmüşse bunun iki nedeni vardır. Birincisi üretici malını önceki yıllarda istediği gibi satamadığından üretmez ya da gerekli pazarı bulamadığından ürettiğini satamaz. Haliyle de ihracat düşer. Peki ihracat düştüğünde ne olur? Ülke ekonomine para girmez, üretimci zarar eder ve yeniden üretemez. Bu da ekonomiyi kötü etkiler. Üretim alanlarını daraltır ve dışa bağımlı yapar. Zaten öyle de oluyor şu an.

TİCARET VE SANAYİ ODASI NE YAPIYOR?

Ekonomiye yeni pazarlar bulmak elbette ki sadece Ekonomi Bakanlığının ya da Tarım bakanlığının görevi değildir. Bu noktada hem Ticaret Odası'nın hem de Sanayi Odası'nın önemli görevleri vardır. Hem Fikri Toros'un hem de Ali Çıralı'nın hemen hemen her gün açıklamalarını okuyoruz basında ama ihracattaki düşüşün yaşanması her iki sivil toplum örgütünün de ev ödevlerini yeteri kadar yapmadıklarını gösteriyor bize. Hele hele Ticaret Odası, Avrupa Birliği'nde ofisi olan tek sivil toplum örgütü olmasına karşın demek ki yeterli lobi çalışmaları yapılmıyor.

İTHALAT'IN ARTMASI EKONOMİK ZENGİNLİK Mİ?

Diğer yandan da bir bakıyoruz ki ciddi anlamda otomobil satın alımı var. Haliyle kendi kendimize soruyoruz para olmasa bu kadar araç nasıl alınacak. Unutmayın ki KKTC'de sürdürülen suni bir para döngüsü var. Binlerce memurun yüksek maaşla çalıştığını unutmayın. Belki her yıl binlerce otomobil ithal ediliyor ve piyasaya giriyor ama bankalarda vatandaşın ne kadar çok borcunun olduğuna da bir bakmak lazım.

Aslında ekonomide kural çok basittir. Üretir ve ürettiğinizi satarsanız ülkeye sıcak para girer; eğer üretmezseniz ve birçok ihtiyacınızı teşviklerle, hibelerle ve kredilerle dıştan satın alırsınız haliyle para ülke de kalmaz ve yurt dışına kaçar. Bu da ekonomiyi daraltır, küçültür.

Bunun dışında Türkiye devletinin desteklediği projeleri ekonomik kalkınmadan sayarsak buna sadece gülerim. Yol yapmak, hastane yapmak bir devletin sosyal anlamda yol kat ettiğini gösterir bize ama ekonomik olarak kalkındığını anlatmaz.

Örneğin yine Ticaret Dairesi'nin verilerine göre 2016 yılında ithalatın yüzde 30'unu kapsayan ve en çok ithal edilen ürünler sıra ile taşıt araçları, yakıt, ilaçlar, konfeksiyon, inşaat demiri, hayvan yemleri, katkı maddeleri ve telefon cihazları oldu.

Buna bakarak diyebilirsiniz ki "bak yüzlerce konut yapılıyor, hayvancılık gelişiyor".. Yine hepimiz biliyoruz ki şu an Rusya, Türkiye ve Arap ülkeleri başta olmak üzere ciddi bir emlak talebi var. Peki bu ekonomiyi ne derece pozitif etkiliyor? Bunun ekonomiye yansıması nasıldır ne orandadır hangi sektörleredir bilen var mı? Ticaretle uğraşanlara katkısı ne orandadır? Yoksa kısıtlı bir zenginlik mi getiriyor?

Unutmadan binlerce satılmayı bekleyen ikinci el evleri de unutmamak lazım.

Sonuç olarak hükümetin ekonomi iyi derken neler yapıldığını anlatması lazım, en önemlisi de üretimin tarım ve çiftçilik alanlarında neden büyümediğini ve neden Pazar bulamadığını görmek ve çareler üretmesi lazımdır.

*************

GÜNÜN SÖZÜ

GEMİDE İSYAN ÇIKTIYSA SEBEBİNİ AŞÇIYA SORUN

VİKİNG ATASÖZÜ

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.