Biletler ucuzlamaz beyler!

Yayın Tarihi: 14/08/17 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Tek bir kırımı dahi olmayan bu havayolu şirketi biletleri neredeyse beleşe verecek kadar indirmesine karşın ne Kıbrıslı Türkler ne de Türk vatandaşlar Onur Air ile uçmayı pek tercih etmediler. Şimdi Onur Air gibi dev uçak filosu olan bir firma 150 liraya Ercan-Atatürk gidiş-geliş seferi koyarsa diğer tüm hava yolları paşa paşa fiyatlarını Onur Air'in 50 lira gibi üstünde bir rakama çekmek zorunda kaldılar.Ne zaman ki Onur Air piyasadan çekildi, fiyatlar uçtu. Bu üç şirket oturup anlaşmış gibi fiyatları 500 liralara kadar yükselttiler. Hatta hatta çoğu zaman 650 liraya kadar bilet halen mevcut. Yani demem o ki biletlerin ucuzlayabilmesi için KKTC'ye uçuş yapan firmaların rekabet içinde olması lazım. Ama onlar el birliği ile vatandaşı kazıklıyorlar.

Bir bilet nasıl ucuzların birden çok cevabı vardır. Ricayla biletler ucuzlar mı bilemem. Bunun en iyi ama en zor çıkış yolu devletin bir havayolu şirketi kurmasıdır. Ya da Onur-Air'in tekrardan Ercan'a uçuş başlatmasını sağlamaktır. Çünkü biletler en kolay rekabetle ucuzlar. Daha önce de yazdım yine belirtmekte fayda var; yalnızca rekabetle düşmüyor bu fiyatlar. T-T'nin sahibi Emrullah Turanlı'ya baskı kurmak gerekiyor. Bakan Dürüst bunu başarabilir mi bilemem ama gelin Ercan havalimanıyla ilgili de bazı ücretlendirmeleri sizlerle paylaşayım.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de en nihayet biletlerin cep yaktığını açıkladı. Yeri gelmişken söylemek lazım ki çok geç yapılmış bir açıklama. Öğrendiğim kadarıyla KKTC'ye sefer düzenleyen hava yolu şirketleriyle bugün bir toplantı yapacak. Gününü yanlış söylemiş olabilirim. Daha önce de yazdık biletlerin pahalı olmasının sebeplerini ama gündem bu ve önemli bir gündem, yeniden değerlendirmekte fayda var.

İlk önce T-T İşletmelerine değinelim. Neticede havaalanının işletmesini başkalarına verirseniz işadamları devlet mantığıyla düşünmez, nasıl daha çok para kazanırım mantığıyla hareket ederler. Hele hele bu şirket T-T ise az hizmet çok para mantığıyla hareket eder, yetmez bir de devleti borçlu çıkarır. Her dokunduğunuz da dayeteri kadar hak alamadığından yakınır.

HAVALİMANI VERGİLERİ PAHALI

Bir kere Ercan havalimanında biletlere uygulanan vergilendirme son derece pahalı. İstanbul'u baz alacak olursak her aldığınız biletin içinde 100 tllik bir kazık var diyebiliriz. Tek gidiş 100 tl. yani sizi havayolu şirketi bedavaya da götürmeye kalksa cebinizden 100 lira çıkacak. İstanbul'dan geri gelirken de 95 lira ödeyeceksiniz. Daha hiçbirşey yapmadan 200 lira cepten çıktı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığının öncelikle sorunu buradan çözmeye başlaması lazım.

REKABET VE ONUR AİR

Önceleri KTHY vardı. KTHY'nin de biletleri çok ucuz değildi ama önemli bir rekabet unsuruydu, bu nedenle diğer hava yolları daha makul fiyatlara uçardı. Sonra tüm partiler el ele verdi ve KTHY'yibatırdılar. Sonrasında KKTC arenasına Onur Air girdi. Tek bir kırımı dahi olmayan bu havayolu şirketi biletleri neredeyse beleşe verecek kadar indirmesine karşın ne Kıbrıslı Türkler ne de Türk vatandaşlar Onur Air ile uçmayı pek tercih etmediler. Ben kaç kez kullandıysam uçakların yarı boş gittiğine şahit olmuşumdur. Bunun en önemli nedeni ise Onur Air'inKıbrıs'a uçacak yolculara yaşattığı uzun rötarlar ve uçaklarının eski olduğu söylencesi.

Öyle anlıyorum ki Onur Air baktı ki olmuyor KKTC piyasasından çekildi. Yanılmıyorsam çok nadir uçuş yapıyor. Ama Skyscanner de yer almıyor Kıbrıs uçuşları konusunda.

Şimdi Onur Airgibi dev uçak filosu olan bir firma 150 liraya Ercan-Atatürk gidiş-geliş seferi koyarsa diğer tüm hava yolları paşa paşafiyatlarını Onur Air'in 50 lira gibi sütünde bir rakama çekmek zorunda kaldılar.

Ne zaman ki Onur Air piyasadan çekildi, fiyatlar uçtu. Bu üç şirket oturup anlaşmış gibi fiyatları 500 liralara kadar yükselttiler. Hatta hatta çoğu zaman 650 liraya kadar bilet halen mevcut.

Yani demem o ki biletlerin ucuzlayabilmesi için KKTC'ye uçuş yapan firmaların rekabet içinde olması lazım. Ama onlar el birliği ile vatandaşı kazıklıyorlar. Meselenin özeti budur.

BAKAN DÜRÜST BAŞARILI OLACAK MI?

Bir bilet nasıl ucuzların birden çok cevabı vardır. Ricayla biletler ucuzlar mı bilemem. Bunun en iyi ama en zor çıkış yolu devletin bir havayolu şirketi kurmasıdır. Ya da Onur-Air'in tekrardan Ercan'a uçuş başlatmasını sağlamaktır. Çünkü biletler en kolay rekabetle ucuzlar.

Daha önce de yazdım yine belirtmekte fayda var; yalnızca rekabetle düşmüyor bu fiyatlar. T-T'nin sahibi Emrullah Turanlı'ya baskı kurmak gerekiyor. Bakan Dürüst bunu başarabilir mi bilemem ama gelin Ercan havalimanıyla ilgili de bazı ücretlendirmeleri sizlerle paylaşayım. Tam olarak güncel olmayabilir ama olayı anlamanız için iyi bir ışık tutar.

Bugün 5 TL'ye bilet alınması halinde bile rakam vergilerle birlikte 100 TL'yi aşıyor. T&T Havalimanı İşletmeleri'ne her biletten 15 euro 'yolcu servisi' hizmet bedeli alınırken, Değirmenlik Belediyesi'ne ise 5 TL katkı ücreti ödeniyor. Vatandaş ayrıca Kuzey Kıbrıs'a gelmek için de kullandığı havaalanına göre değişen oranlarda vergi ödüyor.

Konma konaklama ücreti 2013 yılında UBP hükümeti döneminde yapılan Hava Limanları Hizmetler ve Limanlar (Ücretleri) Yasası ile hem hizmetler euroya endekslendi hem de havaalanı işletmecisinin hizmet bedelleri belirlendi. Buna göre; havaalanı işletmecisi her bir uçaktan konma ücreti alıyor. Havayolu şirketi her bir 1.000 kilogram için havaalanı işletmecisine 4 euro ödüyor. Ayrıca havayolu şirketleri konaklama ücreti olarak da her 1.000 kilogram için 1 buçuk euro ödeme yapıyor. Akaryakıt ikmali için de 4 euro… Havaalanında akaryakıt ikmal hizmeti alan şirketlerden de akaryakıt ikmali imtiyaz ücreti alınıyor. Bu ücret satılan her 1.000 (bin) litre için 4 euro olarak yasada yer aldı. Ayrıca, havalimanlarında hava araçlarına itfaiye tarafından verilen emniyet tedbiri hizmetleri için daireye, her bir saat veya kesri için 50 euro emniyet tedbiri hizmeti ücreti de ödeniyor. Daireye 25 euro, işletmeciye 35 euro… Yaklaşma ücreti olarak, her konma için 25 euro ise havayolu şirketi tarafından daireye ödeme yapılır. Aydınlatma ücreti, gün batımı ile gün doğumu veya görüş durumuna göre aydınlatma sistemlerinin çalıştığı saatlerde her konma veya kalkışın sadece birisi için 35 beş euro ise havaalanı işletmecisine ödeniyor... http://www.yeniduzen.com/ucak-biletleri-neden-pahali-54292h.htm

Anlayacağınız uçağa binmeye karar verdiğiniz anda ilk önce T&T Havalimanı İşletmecileri'ne yani iş adamı Emrullah Turanlı'nın kasasına bu vergileri ödemeyi kabul ediyorsunuz

Biletlerin ucuzlamamasının odak noktasında adı siyasilerle sürekli tartışmalara karışan Emrullah Turanlı bulunuyor. Ödenen bu kadar vergiye karşın da ne kadar hizmet alıyoruz o da tartışma konusu.

İşte dostlar fotoğraf bu kadar net.

Hade bakalım ucuzlatın bu biletleri de görelim.

*****************

Günün Sözü

"Aklımdan çıkmıyorsun" dedim, başka türlüsünü yorgunum anlatmaya.

Orhan Veli

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları