Mahkeme emrini bakan unuttu mu?

Yayın Tarihi: 28/03/19 07:30
okuma süresi: 9 dak.
A- A A+

Mahkeme emrini bakan unuttu mu?

UBP Milletvekili Aytaç Çaluda, doktorların ikinci iş yasağını halen çiğniyor iddiaları ve buna bağlı olarak Sağlık Bakanlığının, Mahkemenin aldığı Mandabus emrine uymaması konusunda oldukça önemli bir değerlendirme yaptı ve bu konuyla ilgili önemli sorular sordu.

Öyle tahmin ediyorum ki çok yakında Sağlık Bakanı Filiz Besim'in bu sorunlardan ötürü oldukça başı ağrıyacak.

En önemli açmazımız sağlık olmuştur. İnsanın bir gün daha fazla yaşamak için tutunduğu çürük bir ip gibidir sağlık. Kopacağını bilir ama uçurumdan düşmemek için tutunur. Ve sağlığın en önemli zinciri olan doktorların çok diyemeyeceğiz bir kısmı adam gibi doktor olsa dahi büyük bir çoğunluğu ne yazık ki para düşkünüdür.

Doktor vardır ki mütevazıdır, çok kazanmasa da olur, durumu idare eder, hakkının karşılığını çoğu zaman alamaz ama söylense de dediğim gibi durumu idare eder. Doktor vardır ki kaprislidir, para kazanmak ister, herkese göre en zeki odur çünkü 10 yıl okumuştur, 12 yıl okumuştur. Arabanın iyisini o sürecek, kadının ya da erkeğin güzeliyle o evlenecek, en güzel evlerde o oturacak. Çünkü o doktordur.

İkinci iş de yapacak, üçüncü iş de yapacak. Devletteki görevi sırasında özel hastanede ameliyat yapacak, istifa ederim haaa diye bakanlığı tehdit edecek, hakkıdır bunları yapmak 12 yıl okumuştur ve kendisi dışında geriye kalanlar ahmaktır.

Konuşurken bile eğer karşısındaki hakim ya da güçlü bir gazeteci değilse ağzını yayvanlaştırarak konuşacak, kapris yapacak.

Bunları başkalarından duymadım ben kaç kez yaşadım bire bir. Kaç kez şahit oldum doktorların hastalara nasıl davrandığına.

Sıkça duyuyorum istifaları ceplerindeymiş hastane doktorlarının; istifa etsinler efendim öyleyse, istifa etsinler. Madem bu devlet bu doktorlara adam gibi para veremiyor, girmesinler devlet zincirine, vatandaş da gitsin Rum hastanelerinde tedavi olsun ya da ölsün. Ve bu adamlar da ettikleri Hipokrat yemininin ıslatıp suyunu içsin şifa bulsunlar.

Adam mezun oluyor, yeni doktor olarak geliyor ve üç kuruş maaş alacağını bilmesine rağmen devlet hastanesine giriyor, sonra ne oluyor peki? Hemen özel hastaneler doktor arkadaşlara iş teklif ediyor, adamlar haklı olarak atlıyorlar bu işin üstüne ve özel hastanelerde de hizmet vermeye başlıyorlar. Peki ardından ne oluyor? Devletteki işlerine gitmemeye başlıyor birçoğu.

Filanca doktor nerede diye sorulduğunda, filanca özel hastanede ameliyatta cevabını alıyorsunuz.

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu da feryat ediyor bu taraftan. İkinci iş yasak; yasak tabii ama kim takar.

Sözü çok uzatmadan yeniden gündem olan bu konuya bir değinmek istedim. İşte Çaluda'nın gündem yaratacak önemli soruları. Değerlendirmesi size ait.

Varan 1

Yargıtay'ın Sağlık Bakanlığı aleyhine verdiği kamu hekimlerinin yasa dışı 2'ci iş yapmasının engellenmesine yönelik Mandamus emrine uymadığınızı serbest çalışan hekimler birliğinin yaptığı açıklamalarda görüyoruz. Bu emre neden uymuyorsunuz?

http://www.yeniduzen.com/serbest-hekimlerden-saglik-bakanina-acik-mektup-99385h.htm

Varan 2
5 Temmuz 2018 tarihinde basında yer alan açıklamanızda Genel Sağlık Sigortası uygulamasına geçmeden önce daha uygulanabilir olduğunu idea ettiğiniz "Hastalık fonu' adı altında toplanan paraların bir şekilde hastalara vermesi gerektiğini söylemiştiniz.

Bu konuda örnek de vererek, herhangi bir sosyal sigorta hastası 500 TL'lik bir MR'ı herhangi bir merkezde çektiğinde Devletin bunun 300 TL'sini karşılayacak demiştiniz. Bu uygulamaya başladınız mı?

Ayrıca insanımıza hastane ve hekim seçme hakkını verecek esas yasa olan Genel Sağlık Sigortası yasasından vaz mı geçtiniz?

https://www.gundemkibris.com/kibris/besim-genel-saglik-sigortasi-icin-yilda-1-milyar-tlye-h255039.html

Varan 3

Ağustos 2017 tarihinde yürürlüğe giren Kamu Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi (Değişiklik) Tüzüğü'ne göre devlet hekimlerinin özel hastanelerde günlük baktıkları hastalar için makbuz kesilmesi ve bu makbuzların toplam tutarlarının da aynı gün içinde Maliye'ye yatırılması gerekiyor. Yaptığımız araştırmada bu güne kadar herhangi bir kamu hekiminin özelde baktığı hastalar için makbuz kestiği sonucuna rastlayamadık. Bu güne kadar özelde bakılan hastalar için herhangi bir makbuz kesildi mi? Ve Maliye'ye de bu paralar yatırıldı mı? Eğer makbuz kesiliyor ve paralar da maliyenin kasasına yatırılmış ise bunları kamuoyu ile paylaşmanızı bekliyoruz.

Varan 4

İnsan hakkı diyerek kürtajı 14 haftaya çıkarmak için büyük bir çaba içinde olduğunuzu görüyoruz. Ülkemizdeki bütün insanları ilgilendiren ve geçmiş hükümet döneminde hazırlıkları tamamlanarak sizin de 14 Şubat 2018 tarihinde basına yaptığınız açıklamada imzalayıp Bakanlar Kurulu'na gönderdim dediğiniz hasta hakları yasasından vaz mı geçtiniz?

https://www.kibrisadahaber.com/hasta-haklari-yasa-tasarisi-yeniden-bakanlar-kurulunda-131120h.htm

Varan 5

4 - 25 Ekim 2018 tarihinde basına yaptığınız açıklamada Sağlıkta ciddi bir dönüşüm yapacağız' diyerek ülkemizde çok iyi bir internet ve dijital ağ kuracağınızı ve sağlıkta ciddi bir dönüşüm yapacağınızı söylemiştiniz. Dönüşüm yapmaktan vaz mı geçtiniz?

https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-saglik-bakani-besim-saglikta-ciddi-bir-donusum-yapacagiz-11-681-78947.html

Varan 6

Göz hastalıkları ile ilgili sevklere yapılan ödemelerin fazla olduğunu öne sürdünüz ve yurt dışından hekim getirerek ameliyatları devlet hastanesi de yaptırmaya başladınız. Söz konusu göz ameliyatlarında kullanılan sarf malzemelerin ihalesine baktığımızda bu malzemelere piyasanın çok üzerinde paralar ödendiğini görüyoruz. Böyle bir ödeme yaparak devleti sevklerden daha fazla para ödemeye mahkum etmenizin farkında mısınız?

Varan 7

21 Mayıs 2018 tarihinde Yeni Düzen Gazetesine yaptığınız açıklamada "Hükümet Lefkoşa'ya yeni bir devlet hastanesi yapma kararlılığındadır" demiştiniz. Hükümet bu hararlılığından vaz mı geçti?

http://www.yeniduzen.com/saglik-bakani-filiz-besim-yeni-bir-hastane-icin-kararliyiz-102572h.htm

Varan 8

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı olarak 18 Mayıs 2016 tarihinde dönemin UBP'li Çalışma Bakanını ziyaretinizde basına yaptığınız açıklamada, 25/2008 sayılı İş Sağlığı ve İşyeri Güvenliği Yasası'nda işyeri hekimliği maddesinin yer almasına karşın bu konuda adım atılmadığı konusunda şikayette bulunmuştunuz. Sağlık Bakanı olarak işyerlerinde onlarca ölümün yaşanmasına rağmen siz bu konu herhangi bir adım attınız mı?

http://www.kibrispostasi.com/mobile/index.php?news_id=191047

Varan 9

Çoğu sağlık ocağında hekim eksikliği yaşanıyor. Merkezlerde belli branşlarda hekim fazlalığı bulunmasına rağmen siz neden hekimleri rotasyona koyarak insanımızın kendi bölgelerinde ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlamıyorsunuz?

Varan 10

Verdiğiniz sponsorlu facebook reklamlarında kamu sağlık kuruluşlarında poliklinik hizmetlerinin yasal olarak 14.30'a kadar yapıldığını duyurdunuz. Bunun gerçekteki uygulamaları ile ilgili denetim yapıyor musunuz?

Varan11

Sağlık kuruluşlarını yasanın emrettiği şekilde denetliyor musunuz? Denetliyorsanız neden bu denetim sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmıyorsunuz?

*************

Günün Sözü

Hiç kimseye güvenmiyorum diye bir şey yoktur, ''zamanında ona güvendiğim için, artık kimseye güvenmiyorum" diye bir şey vardır.

Aziz Nesin

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.