Pegasus pistte durmuyor...

Yayın Tarihi: 06/02/20 07:00
okuma süresi: 7 dak.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün gece oldukça kalabalık bir katılımla Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıkladı. Dün gündeme damgasını vuran bir örtülü ödenek meselesi de vardı. Bu konuları bugünkü köşemde işlemeyi düşünüyordum ancak yetiştirme şansım yoktu açıkçası.

Türkiye dün gece oldukça büyük felaketler yaşadı. Van’da düşen çığda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allahtan rahmet diliyorum.

Ancak biz bugünkü köşemizde Pegasus Havayolları’nın İzmir-İstanbul seferini yapan uçağının pisten çıkması sonucu ciddi kırıma uğraması olayının üzerinde duracağız.

Henüz kazanın tam detayları bilinmiyor olsa da Pegasus uçağının 37 knot arka rüzgarla piste yaklaşması ve bir iddiaya göre 180 knot süratle piste teker koyması sonucu olduğu konuşuluyor.

Yapılan değerlendirmelerde bu süratte bir uçağın teknik olarak durması ise mümkün değil.

Bir başka bilgi ise Pegasus havayoluna ait uçağın inişinden önce başka bir uçağın pisti pas geçerek inmediği ve devam ettiği söyleniyor.

Pegasus kaza üstüne kaza yaşıyor

Peki ne oluyor Pegausus havayollarına diye sormadan edemiyoruz. Bir havacılık tutkunu olan ben birçok havayolunu, kırımları ve kazaları, nedenlerini okudukça dinledikçe ezberledim diyebilirim.

Pegasus havayollarının bir uçağı  daha bir süre önce pistten çıkmış ve uzun saatler pistin kapalı kalmasına neden olmuştu. Kazada ölen ya da yaralanan olmadı diye hatırlıyorum. Dün gece yaşanan kaza yine bir pistten çıkma sonucu yüksekten yola düşme sonucu gerçekleşmiş ciddi bir kırım kazası.

Hatırlayacaksınız bir yıl önce de Trabzon havalimanında pistten çıkma sonucu uçak uçurumdan aşağı düşmüş şans eseri ölen olmamıştı.

2 yılda üçüncü kaza …3 Ocak-14 Ocak- 5 Şubat

Kaza, Pegasus'un üçüncü kazası olarak kayıtlara geçti.  Trabzon'daki kazanın ardından geçtiğimiz ocak ayında bir kazaya karışan Pegasus uçaklarını Sabiha Gökçen'deki bu kazası 3 oldu.  Geçen yıl 14 Ocak’ta İstanbul-Trabzon seferini yapan 168 yolculu Pegasus uçağı da pistten çıkmıştı. Uçağın denize metreler kala durduğu kazada yaralanan olmazken, Sabah gazetesi kazaya pilotaj hatasının sebep olduğunu iddia etmişti. Soruşturmaya dair resmi sonuçlar ise aradan geçen bir yılda henüz açıklanmadı.  2020’nin ilk günlerinde, 3 Ocak’ta meydana gelen diğer kazada ise Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen bir başka Pegasus uçağı iniş sırasında pistten çıkarak çamura saplanmıştı. Her iki kazada da herhangi bir can kaybı yaşanmamıştı.

2019’da 3762 kazada 1686 kişi öldü

2019 yılında tüm dünyada gerçekleşen uçak kazalarında 1686 kişinin öldüğünü görüyoruz. Tarihler, kazalar oldukça trajik ve ilginç rastlantılara sahip. Halen hava ulaşımı en güvenli yolculuk olsada uçak düştü mü pek şansınız olmuyor. 2019 yılında toplamda 3762 havacılık kazası gerçekleşti

İşte 2019 yılında gerçekleşen uçak kazaları:

Ocak : 96 kişi

Ocak ayının en çok ölümlü kazası İran’da gerçekleşti. 14 Ocak 2019 günü  İran’ın Fath Havalimanı’nda meydana gelen gelen kazada EP-CPP tescilli İran Hava Kuvvetleri”ne ait Boeing 707-3J9C tipi uçak düştü ve içindeki 15 kişi hayatını kaybetti.

Şubat : 89 kişi

Mart : 282 kişi

Mart ayı şüphesiz 2019 yılının en ölümcül kazalarından birine sahte oldu. Bu kaza ile birlikte amerikalı Boeing uçak şirketi de zor durumda kalacak ve Boeing 737 MAX uçaklarının uçuşları duracaktı. 10 Mart 2019 günü Etiyopya havayolu şirketi Ethiopian Airlines şirketine ait ET-AVJ tescilli Boeing 737 MAX8 tipi uçak Addis Ababa’nın 50 km doğusunda düşerek 157 kişinin hayatına mal olmuştu.

Nisan : 79 kişi

Mayıs : 193 kişi

Tarihler 5 Mayıs 2019’u gösterirken bir kaza haberi de Rusya’dan geldi. Moskova’dan kalkan Aeroflot şirketine ait RA-89098 tescilli Sukhoi Superjet 100-95B tipi uçağa kalkışta yıldırım isabet eder ve pilotlar kör uçuış yaparak kontorlünü kaybettikleri uçağı geri dönüp indirmeyi başarırlar ancak inişle birlikte çıkan yangında 41 kişi hayatını kaybeder

Haziran : 165 kişi

Temmuz : 126 kişi

Tarih 30 Temmuz 2019. Pakistan Hava Kuvvetleri’ne ait  içinde 14 kişi bulunan Beech B300 King Air 350i tipi uçak Mora Kalu, Rawalpindi yakınlarında düştü ve uçaktakilerle birlikte yerde 5 kişi olmak üzere toplam 19 kişi hayatını kaybetti.

Ağustos : 133 kişi

Eylül : 124 kişi

Ekim : 156 kişi

Kasım : 122 kişi

Tarih 24 Kasım 2019. Demokratik Kongo Cumhuriyeti Goma Havalimanı’nde meydana gelen uçak kazasında Busy Bee Congo şirketine ait Dornier 228-201 tipi uçak kazasında 19 kişisi uçakta 10 kişisi yerde olmak üzere 29 kişi hayatını kaybetmişti.

Aralık : 121 kişi

Aralık ayında meydana gelen en çok ölümlü kazalar ise şöyleydi:

Kazaların ilki 9 Aralık 2019 günü Şili’den kalkan ve Antarktika’ya giden Şili Hava kuvvetlerine ait C-130 Hercules tipi uçağın düşmesi ile gerçekleşti. Olayda uçakta bulunan 38 kişi hayatını kaybetti.

Meydana gelen kazalarda toplam kayıtlara geçen kayıp sayısı 1686 kişi olmuştur.http://www.goklerdeyiz.net/2019-yili-dunya-havacilik-kazalari-kac-olay-oldu-kac-kisi-hayatini-kaybetti/

***************

Günün Sözü

Her siyasi parti, kendi yalanını yutarken ölür.

John Arbuthnot

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları