Hükümette kesinti krizi mi?

Yayın Tarihi: 21/03/23 07:00
okuma süresi: 4 dak.

Hükümet maaşlardan kesinti ile ilgili öyle anlaşılıyor ki bir kriz yaşıyor. Normalde dün meclis gündemine gelerek oy çokluğu ile geçirilmesi planlanan ilgili yasa dün meclis gündemine getirilmedi.

Öyle anlaşılıyor ki hükümetin kendi içinde bir sıkıntı var. Geçtiğimiz gün yayına bağladığımız Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu her ne kadar kesintileri savunduysa da ekonomide ilerleyen aylarda resesyon sıkıntısı beklediğini açıkladı. DP Lefkoşa Milletvekili Hasan Tosunoğlu da bu kesintilerin yapılmasına karşı çıkan isimlerden biri. Ağırlıklı olarak maaş kesintilerinin ilerleyen süreçte ülke ekonomisine ciddi anlamda bir yük getireceğine ve alım gücünün düşeceğine vurgu yapıyor.

Bir süredir konuşulan kabine değişiminin de maaş kesinti ile ilgili yasanın geçmesinden sonra olacağını duyuyorduk. Eğer dün yasa meclis gündemine getirilmiş olsaydı bu hafta olası bir kabine değişikliği gündeme gelecekti. En azından iddialar bu yönde.

HÜKÜMET BAŞKA KAYNAKLAR YARATABİLİR ÖN GÖRÜSÜ HAKİM

Öte yandan hükümetin maaş kesintileri yerine deprem fonuna başka kaynaklardan bütçe yaratabileceği üzerinde de duruluyor. Hükümetin yapmayı planladığı ve gayet basit olarak görülen maaş kesintilerinin uzun vadeye yayıldığında ülke ekonomisini kötü etkileyeceği yönünde hemen hemen herkes hem fikir. CTP Milletvekili Devrim Barçın bende konuktu. Devrim’in anlatmasına göre bütçe 263 milyon artı vermiş durumda. Merkez Bankası’nda ise 2 milyar liralık bir para var. Bu kaynak depremle ilgili yapılması gereken alanlarda pek ala kullanılabilir. Tosunoğlu’nun da iddiası hükümet isterse başka kalemlerden deprem fonu için kaynak yaratabilir. Öyle görülüyor ki hükümet maaş kesintisi konusunda pek başarılı olamayacak.

SENDİKALARLA UZLAŞI

Tekrar başa dönecek olursak hükümet sendikalarla bir uzlaşı sağlayarak üç aylık kesinti ile bu meseleyi çözebilir. Sendikalar kısa süreli kesintilerde %5’e kadar olur vermişlerdi. Hükümet ilk başta bir ay demiş sendikalar ise 2-3 ay yapılabilir demişti. Hükümetin yapması gereken üç aylığına herkesin maaşından %5 kesintiye giderek bu kesinti işini kapatması olacak. Zira başka türlü bu yükün altından kalkamayacaklar. Başka türlü bu iş çözülmeyecek. Zaten üç aylığına %5 kesinti yapılsa maaşlardan bir yıllık yapılacak %1 kesintinin yerini fazlasıyla tutacaktır.

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ BEKLEYECEK

Öte yandan Başbakan Ünal Üstel’in olası kabine değişikliği ile ayrı bir gündem oluşmuş durumda. Bakanlar arasında, vekiller arasında bir kabine değişikliği artık beklenir oldu. Öte yandan Başbakan’ın kabineyi değişmeyi istediği ancak bu kabine değişikliğini erteleyebileceği de söyleniyor. Bir süre önce bir güvenilir kaynağım bana 10 gün sonra kabine değişikliği olacak demiş hatta bazı isimleri de söylemişti. İşte o 10 gün sonrası bu içinde bulunduğumuz haftaya denk geliyor. Bir iddiaya göre Başbakan’ın maaş kesintileriyle ilgili yasanın meclisten geçmesinin ardından bu kabine değişikliğini yapacağı yönündeydi. Şimdi maaş kesintisiyle ilgili yasada hükümet ortakları arasında sıkıntı var ve bu sıkıntı aşılmadan söz konusu kabine değişikliği de gecikecek diye duyuyoruz. Bir başka iddiaya göre de Başbakan bir vekile bakanlık konusunda söz vermiş. Bunlar hep iddia ne olup biteceğine bu hafta şahit olacağız.

Hükümetin maaş kesintisiyle ilgili sıkıntılarını aştıktan sonra her şeyi yoluna koyabilecek. Öyle görülüyor ki bu konuyla ilgili sıkıntılar bir süre daha devam edecek.

******************

GÜNÜN SÖZÜ

“Birisini unutmak zorundaysanız, bunu sindire sindire yapın. Çünkü aklın zamansız öldürdükleri, yürekte amansız dirilir…”

Paul Auster

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları