Bu kesinti işi nasıl olacak?

Yayın Tarihi: 30/03/23 07:00
okuma süresi: 5 dak.

Maaş kesintisi işinde sona gelindi. Kafalar halen karışık kimden ne kadar kesilecek nasıl olacak.

Kamu-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu dün konuğumdu. Serdaroğlu’na bu kesinti işini sordum. Farklı açıklamalarda bulundu. Doğruluğu kesin mi değil mi diye sordum. Yasa böyle dedi. Serdaroğlu’nun ifadesine göre 15 nin-55 bin lira maaş alanlardan Nisan ayında olmak suretiyle bir defaya mahsus %2 kesinti yapılacak. Bu kesintide gönüllük işi hala geçerli. İsteyen dilekçe verip maaşından kesinti yapılmamasını isteyebilir. Öte yandan 55 bin-75 bin lira maaş alanlardan dokuz aylığına %2 kesinti yapılacak ve 75 bin üzeri maaş alanlardan %5 dokuz aylığına bir maaş kesintisi yapılacak. Hükümetin sendikalarla anlaştık dediği meselenin asıl yüzü böyle. Yapılan açıklamalarda ki bunu Ahmet Serdaroğlu’na da sordum sanki de 15-55 bin lira maaş alanlardan dokuz aylığına %2 kesinti olacak şeklinde. Hükümetin açıklamalarından anlaşılan bu.

Ancak bu bir yanlış anlama ve Serdaroğlu’na göre de yasa kendi izah ettiği gibi. 15 bin lira taban fiyat olması son derece normal. En azından asgari ücretlinin maaşına dokunulmayacak. Asgari ücrete yakın ya da hemen üstünde maaş alan binlerce sosyal sigorta emeklisi var onların da maaşından böylelikle kesilmeyecek. Halbuki hükümet ilk başta sendikaların üç aylığına %5 kesinti önerisini kabul etseydi daha çok kesinti yapmış olacak ve daha çok kaynak toplamış olacaktı. 15-55 bin arası maaş alanlardan bir defaya mahsus %2 kesinti yapılacak olması ve bunun bir defaya mahsus yapılması son derece normal. Öyle sanıyorum ki kimse bu bir defalık kesintiye karşı çıkmayacaktır. Tabii dışarıda yani sokakta konuştuğum kişiler bir defa olsa dahi maaş kesintisine karşı. Bu nedenle hatırı sayılır bir kesim de itiraz dilekçesi verecektir. Öyle anlıyorum ki hükümete güvenmemenin ötesinde kimse maaşından bir kesinti yapılmasını istemiyor. Bu istememenin adı hükümete güvensizlik olarak konmuş ama işin altında yatan insanların maaşından bu kesintinin yapılmasını istememe yatıyor.

Serdaroğlu, “Keşke en başında zoraki maaş kesintisi olmasaydı gönüllülüğe bırakılsaydı belki çok daha fazla para toplanırdı” diyerek, miktara kimsenin bakmadığını ifade etti.

“Bizim toplumumuz dayatmaları kabul etmiyor” diyen Serdaroğlu, yasanın düzenlenmemiş halinden önce insanların ‘ben yardım yapmaktan aciz miyim?’ şeklinde konuştuğunu söyledi.

En başından yapılması gereken şeylerin en sonunda yapıldığını ifade eden Serdaroğlu, “Ortam şu an biraz daha yumuşadı” dedi.

MEVDUAT FAİZLERİNDEN DE % 1 VE % 2

Hükümet yaklaşık 1 milyar lira para toplayacağını açıkladı. Bu kadar az kesinti ile nasıl bu paralar toplanacak diye düşünürken mevduat faizlerinden de %1 kesinti olacağını öğrendik. Faizdeki mevduatlardan kesilen stopaj vergisini de %1 daha eklenecek ve buna göre gelir sağlanacak. Hesapları kabarık olan mevduatlardan iyi bir gelir elde edilebileceğini söyleyebiliriz. Döviz olan mevduatlardan % 2 kesinti olacak. Gerek Türk Lirası gerekse döviz hayli yüksek meblağların bankalarda olduğunu ve faizde olduğunu göz önünde bulunduracak olursak hükümetin %1 bile olsa oldukça iyi bir gelir elde edeceğini söyleyebiliriz.

SEYRÜSEFERLERDEN DE KESİNTİ OLACAK

Başta seyrüseferler olmak üzere pek çok vergi kesintisine eklemeler yapılarak da ek gelir elde edileceğini söylemek lazım, yani anlayacağınız bir tek maaş kesintisinden değil onlarca ek vergiye artış yaparak kesintiler toplanacak. Bundan dolayı hükümet hedefini yaklaşık olarak 1 milyar lira koymuş durumda. Belki de daha fazlası toplanacak. Umarım bu paralar amacına uygun harcanır ve denildiği gibi şeffaf olunur.

****************

Günün Sözü

Ayrılık da sevdaya dahil çünkü ayrılanlar hala sevgili.

Attila İlhan

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları