Çok ilerleme katettik... Nasıl yani ?
Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ı severim. Son derece temiz ve düzgün bir adamdır. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ateşten gömlek giyip yollara düşmüştür. Hani derler ya içi seni yakar dışı da beni yakar, Cumhurbaşkanının durumu da aynen o hesaptır bana göre. Düşünsenize federasyonu destekleyen ve bunu yıllardır savunan bir partiden aday olup Cumhurbaşkanı seçileceksiniz ama ondan sonra federasyon kelimesini ağzınıza alamayacaksınız. Kolay mı ? Bence hiç kolay değil. Türkiye büyük devlettir, kaç yüzyıllık mirasın devamıdır. Sözü kanun hükmündedir. Son derece de başarılı bir lideri vardır; Recep Tayyip Erdoğan. Hayran olmamak elde değil. Türkiyeyi yönetmek öyle kolay iş değildir. Herkesin başarabileceği bir iş de değildir. Gelin görün ki Cumhurbaşkanı Erdoğan bu işi hayli iyi yapıyor, son derece başarılı ve güçlü bir Devlet adamdır ve bu Adam çıkıp diyecek ki “Kıbrısta iki devletli çözümü savunuyoruz” ve bu söze karşın siz çıkıp diyeceksiniz ki hayır ben federasyonu savunuyorum. Bu siyaseten mümkün değildir.
Cumhurbaşkanı Erhürman’I takdir ediyorum. Ne federasyon diyor ne iki devlet diyor ama Türkiye’nin de kaygılarını gözeten ve tek kelimeyle çatışmayı ortadan kaldıran dört maddelik ön şart geliştirmiştir. Bu ön şartlar Cumhurbaşkanını hayli rahatlatmıştır. Federasyoncuları küstürmeden Ankara’yı da kırmadan karşısına almadan ayakları yere basan bir süreç yürütmektedir.
Bunların hepsi iyi güzelde ben Cumhurbaşkanının Perşembe günü 200 günlük basın toplantısından hiçbirşey anlamadım. Sn Başkan diyor ki 5+1’e karşı değiliz gidelim ama gidebilecek de noktada değiliz. Bunu tam olarak söylemiyor ama anlattıklarından bunu anlıyorsunuz. Ilk günden bugüne çok ilerleme kaydettik diyor. E bu söylemde tuhaf. Bizim bilmediğimiz ne ilerleme oldu da haberimiz olmadı. Yeni kapı mı açıldı ? Açılmadı. Mezarlıklar temizlendi, metehan sınır kapısı biraz genişletildi. Başka ? Başka da birşey yok.
Ne oldu Rum Yönetimi, Cumhurbaşkanı Erhürman’ın dört maddelik önerisinden hangisini kabul etti de bizim haberimiz olmadı. Siyasi eşitlik? Dönüşümlü başkanlık?Başa dönmeme maddesi ? Rum yönetimi bunların hangisini Kabul etti de bizim haberimiz olmadı. Bu nedenle üzülerek söylemek durumundayım ki Cumhurbaşkanının koyduğu dört maddelik önşartın hiçbiri Kabul edilmemiştir. Ama Cumhurbaşkanı çıkıp başladığımız yerden çok ilerdeyiz diyebiliyor. Bunu nasıl diyebiliyor onu da anlamak güç. Başladığımız yerden bir adım bile önde değiliz.
Ağır aksak buluşmalar oluyor o kadar. Haa şunu da yazmak lazım bunların yaşanmasında Cumhurbaşkanı Erhürman’ın bir hatası ya da kabahati yoktur. Bunun sorumsuzluğu tek kelimeyle Rum lider Nikosa aittir. Cumhurbaşkanı son derece doğru bir strateji yürütmektedir, hakkını da teslim edelim aman bir yanlış anlama olmasın.
Demem o ki Kıbrıs meselesinde bir arpa boyu yol alınmamıştır. 5+1 zirve olur mu bilmem; muhtemelen olacak. Olacak olmasına da nasıl bir süreç şekillenecek. Yahu Rum lider masaya artık “Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı” olarak oturacağım diyor ve biz bu adamla 5+1 zirve yapacağız. Nasıl olacak nasıl yapılacak bu zirve anlamak gerçekten güç.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan daha birkaç gün önce Rum yönetimini açık bir şekilde uyarmış ve alırız paçanızı aşağı mealinde bir açıklama yapmıştır. Ortam bu kadar tatsız ve tuzsuzken Kıbrıs meselesinde başladığımız günden bugüne çok ilerleme kaydettik demek kimse kusura bakmasın ama doğru bir söylem olmamıştır.
Cumhurbaşkanı dört maddelik ön şartı koyarak görüşürüm ama bunları da Kabul edeceksiniz yoksa ben oynamam diyerek kendini garantiye almıştır. Mesele bundan ibarettir. Erhürman’la Tatar arasında tabii ki ciddi farklar vardır. Tatar açık açık iki devleti savunup federasyonu ağzına almıyordu ve Kabul et öyle görüşelim diyordu. Sn Erhürman da iki devleti ağzına almayıp dört maddelik ön şartla gel görüşelim ama bunları da Kabul edeceksin diyor. Ee bu şartları Rum yönetimi Kabul etmeyeceğine göre yine kapsamlı görüşmelerin olması mümkün değil.
Erhürman’ın yaptığı yanlıştır demiyorum ama sonuç olarak aynı noktaya geliyoruz. Müzakeresizlik.
Kim bilir belki de bizim bilmediğimiz perde gerisinde başka gelişmeler vardır. BM Genel Sekreteri Guterres son derece heyecanlı ve hareketli. Belki de biz havanda su dövüyoruzdur. Perde gerisinde taraflar anlaşmış yeni bir lige çıkacağızdır da biz garip gazeteciler birşey bilmiyoruzdur.
Ama 200 günde pek birşey olduğunu söylemek ne yazık ki mümkün değildir.
**********************
Günün Sözü
Demokrasiye muhalif en iyi kanıt, ortalama bir seçmenle bir beş dakika konuşmaktır.
Winston Churchill
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.