“Bütün mutlu aileler birbirine benzer”

Yayın Tarihi: 06/10/21 07:00
okuma süresi: 3 dak.

Yazı yazıyı çekiyor. Yazdığım ve Jason Wilson’un, “Jorge Luis Borges”in biyografisini konu alan kitabından bahsederken hatırlayacaksınız Madame Bovary romanından da bahsetmiş ve o yazıyı tamamlamak için dünkü yazımda da Madame Bovary’yi anlatmıştım. Onu anlatırken de Time’ın “Tüm Zamanların En İyi On Kitabı” sıralamasında iki numara olduğunu vurgularken birinciliğin Lev Tolstoy'un Anna Karenina adlı romanı olduğunu yazdım. 

Benim yazı yine yarım kaldı. Bugün de yazıp tamamlayayım artık. Hem bu kez dıştan örnekler falan vermeden ki yazı bitsin. 

Dolayısı ile birbirini kovalayan yazılarımın üçüncü ve sonuncusunun konusu dünyanın en iyi roman yazarlarından biri olan Rus yazar Lev Tolstoy ve onun tüm zamanları en iyi romanı kabul edilen eseri “Anna Karenina”.

*

Anna Karenina 1873-1877 yılları arasında bölümler halinde basılmış bir romandır. Dünyaca ünlü 125 farklı yazarın belirlediği bir listede zamanımıza kadar yazılmış en iyi roman olarak görülmüştür.

Eser, 1870'lerin Rusya'sında, toplumun üst sınıfına mensup kimseler arasında yaşanan birbirinden bağımsız iki aşk macerasını anlatır. Olaylar Moskova'da, Petersburg'da ve asilzadelerin malikanelerinde geçer. Romanda dürüst bir evliliğin mutluluğu ile yasak bir ilişkinin düş kırıklıkları karşılaştırılır; sadakat, tutku, kıskançlık gibi temalar işlenir; bir yandan da o dönemde Rusya’da kadınların durumu, eğitim reformu gibi konular dile getirilir.

Romanın ilk cümlesi (ki benim için bu ilk cümleler çok önemlidir) “Bütün mutlu aileler birbirine benzer; her mutsuz aileninse kendine özgü bir mutsuzluğu vardır.” Şeklindedir.

Romanın baş karakteri Anna Karenina, Rus aristokrasisine mensup çok güzel bir kadındır. Yüksek bir devlet memuru olan Aleksey Aleksandroviç Karenin ile evli ve bir çocuk sahibidir.  Sevgisiz ve monoton bir evlilik hayatı vardır.

Anna bir gün, eşini aldattığı ortaya çıkan ağabeyi Prens Stepan Arkadyaviç'in Moskova'daki evine, karı-kocayı barıştırmak üzere gider ve orada Vronski adlı bir genç kont ile tanışır. 

Roman bu akışla sürer. Okumanız lazım. Romanın örgüsü ve betimlemeleri tam bir kusursuzluk örneği. 

Rastgele dünyanın en iyisi seçilmemiş.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları