Mavi Dil aşılamalarına benzemesin: Şapa karşı aşılama en kritik silah
Geçtiğimiz yıllarda KKTC'de Mavi Dil hastalığının yaygınlaştığı ve bazı bölgelerde karantina uygulandığı açıklanmış ve aşı programı başlamıştı. Ancak bir süre sonra aşılamalar durdu... Uzmanlar, şimdi de şapla mücadelede aşılama programının eksiksiz uygulanması gerektiğine dikkati çekiyor...
Mavi Dil Hastalığı (MDH) aşısının hastalığı önlemenin en etkili yolu olduğu, aşılamanın, özellikle ilkbaharda ve kırkımdan önce yapılacağı açıklanmış yetkili ve uzmanlar bu konuda görüş vermişti.
Ancak kasım-Eylül 2024 yılında gündeme gelen Mavi Dil hastalığı ile mücadele konusunda aşılama programları durdu.
Hatta Hastalığın kontrolü amacıyla, 2016 yılında alınan bir kararla tüm keçi ve büyükbaş hayvanlara Mavi Dil aşısı yapılmasına yönelik bir taslak üzerinde çalışılmıştı.
Şimdi aynı durum şap hastalığı için de gündeme geldi.
Şimdi de şapla mücadelede aşı konuşuluyor ve hatta siparişlerin verildiği duyuruldu. Ancak aşılama, sistematik bir program…
Eğer bu programa ısrarla devam edilmezse sonuç alınamayacağı belirtiliyor.

İskele’ye bağlı Boğaziçi köyünde bir mandırada şap hastalığının tespit edilmesi üzerine, karantina, aşılama, biyogüvenlik ve hayvan hareketlerine yönelik kapsamlı önlemler hayata geçirildi.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, tespitin ardından yapılan çalışmalar ve izlenecek yol haritasına ilişkin önceki gün bir açıklama yayımladı.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda, ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla 14 Aralık’ta gerçekleştirilen toplantı sonucunda bir dizi kritik karar alındığı bildirildi.
Bakanlık açıklamasına göre:
- Veteriner Dairesi başkanlığında, ülkedeki üniversiteler ve alanında uzman isimlerin yer aldığı bir Teknik Komite kuruldu.
- Olası bulaş riski bulunan hayvancılık bölgelerinde giriş-çıkışlar kontrol altına alındı.
- Numunenin pozitif çıkması ihtimaline karşı, Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan koordinasyon sonucunda ilk etapta 200 bin doz aşının teminine yönelik süreç tamamlandı.
- Tüm küçükbaş ve büyükbaş hayvan popülasyonunun aşılanması amacıyla saha ekipleri oluşturuldu.
- Veteriner Dairesi ve Teknik Komite öncülüğünde Hayvancılar Birliği ve üreticilere yönelik bilgilendirme toplantıları yapıldı, ayrıca bilgilendirici broşürler hazırlandı.
500 BİN DOZ ŞAP AŞISI YOLDA
Bakanlık, şap hastalığıyla mücadele kapsamında KKTC’ye toplam 500 bin doz şap aşısının getirileceğini açıkladı. Bu miktarın, ülke genelindeki hayvan varlığını kapsayacak şekilde koruyucu bağışıklık sağlamak amacıyla planlandığı belirtildi.

ŞAPLA MÜCADELEDE AŞI NEDEN HAYATİ?
Veterinerlik uzmanları, şap hastalığının son derece bulaşıcı bir viral hastalık olduğunu ve kısa sürede geniş hayvan popülasyonlarını etkileyebildiğini vurguluyor. Hastalık;
süt veriminde ciddi düşüşe,
hayvan refahının bozulmasına,
üretim kayıplarına
ve ihracat kısıtlamalarına neden olabiliyor.
Aşılama, şapla mücadelede en etkili ve vazgeçilmez araç olarak öne çıkıyor. Uzmanlara göre yaygın ve zamanında yapılan aşılama:
virüsün yayılım zincirini kırıyor,
hayvanlar arasında bağışıklık duvarı oluşturuyor,
karantina süresini kısaltıyor ve ekonomik kayıpları en aza indiriyor.
Yetkililer, aşının tek başına yeterli olmadığına da dikkat çekiyor. Şapla etkin mücadelede;
hayvan hareketlerinin kontrolü,
çiftlik giriş-çıkışlarının sınırlandırılması,
ekipman ve araçların dezenfeksiyonu,
üreticilerin bilinçlendirilmesi en az aşılama kadar önemli görülüyor.
Bu kapsamda alınan önlemlerin sahada titizlikle uygulanacağı ve sürecin Teknik Komite tarafından yakından izleneceği belirtildi.
Boğaziçi’nde tespit edilen vaka, hayvan sağlığı ve gıda güvenliği açısından erken müdahalenin önemini bir kez daha ortaya koydu.
Uzmanlar, aşılama programının eksiksiz uygulanması ve biyogüvenlik tedbirlerinden taviz verilmemesi halinde, hastalığın yayılmadan kontrol altına alınabileceği görüşünde.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.