Üç çevre örgütünden Gülseren Sulak Alanı için “koruma” çağrısı
Her Daim Doğa Dostları Grubu, Kıbrıs Sulak Alan Topluluğu ve Karpaz Dostları Derneği, Gülseren Sulak Alanı’nda düzenledikleri çevre temizliği ve farkındalık etkinliğinin ardından ortak açıklama yaptı; sulak alanın betonlaşma tehdidi altında olduğunu savunan örgütler, bölgenin ekolojik yapısının ve Gazimağusa’nın sel riskine karşı doğal koruma işlevinin korunması için yetkilileri kalıcı ve yasal önlemler almaya çağırdı.
Her Daim Doğa Dostları Grubu, Kıbrıs Sulak Alan Topluluğu ve Karpaz Dostları Derneği, Mağusa Yenişehir’de bulunan Gülseren Sulak Alanı’nda gerçekleştirdikleri çevre temizliği ve farkındalık etkinliğinin ardından ortak basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, sulak alanın hemen yanında yükselen inşaatların bölgenin ekolojik yapısı açısından tehdit oluşturduğu savunularak, yetkililere hassas ekosistemin korunması ve kalıcı yasal önlemler alınması çağrısında bulunuldu.
Üç örgütün ortak açıklamasında, Gülseren Sulak Alanı’nda gerçekleştirilen çevre temizliği ve farkındalık etkinliği sırasında iki önemli gerçekle karşı karşıya kalındığı ifade edildi. Bunlardan ilkinin sulak alanın hemen yanı başında yükselen inşaat demirleri olduğu belirtilirken, diğerinin ise bölgenin korunması için bir araya gelen gençlerin ve toplumun farklı kesimlerinden insanların oluşturduğu dayanışma olduğu kaydedildi.
“BETONLAŞMA TEHDİDİ ALTINDA”
Açıklamada, Mağusa’nın kalbindeki Gülseren Sulak Alanı’nın betonlaşma tehdidi altında olmasının su döngüsü, kentin iklimi ve bölgede barınan canlı türleri açısından geri dönüşü olmayan bir tehlike oluşturduğu savunuldu.
Gülseren Sulak Alanı’nın kent kimliğinin ayrılmaz bir parçası olduğu belirtilen açıklamada, bölgenin yalnızca sıradan bir arazi olmadığı vurgulandı.
Sulak alanın aşırı yağışlarda fazla suyu emerek Gazimağusa’yı sel riskine karşı koruyan “devasa bir doğal sünger” olduğu ifade edilen açıklamada, alanın aynı zamanda halkın nefes alabileceği kritik yaşam koridorlarından biri olduğu kaydedildi.
“ULUSLARARASI ÖNEME SAHİP GÖÇMEN KUŞLARIN YAŞAM YOLU”
Açıklamada, koruma altında bulunan ve Potansiyel Natura 2000 Alanı statüsü taşıdığı belirtilen bölgenin beton binaların gölgesinde bırakılmasının ekolojik sonuçlarına dikkat çekildi.
Üç örgüt, böyle bir gelişmenin uluslararası öneme sahip göçmen kuşların yaşam yolunun kesilmesi ve Mağusa’nın gelecekteki ekolojik turizm potansiyelinin zarar görmesi anlamına geleceğini savundu.
Açıklamada, “Rant uğruna bu hassas dengeyi bozmak, geleceğimize dair kaygılarımızı büyütmektedir” ifadelerine yer verildi.
“GENÇLERİMİZ BİZE UMUT VERİYOR”
Ortak açıklamada, çevre üzerindeki tehditlere rağmen etkinlik sırasında geleceğe dair umut veren güçlü bir dayanışmanın da ortaya çıktığı belirtildi.
Özellikle gençlerin çevre konusundaki duyarlılığına dikkat çekilen açıklamada, etkinlikte gençlerin dinamizmi ve geleceğe yönelik taleplerinin yanı sıra doktor, mühendis, öğretmen ve toplumun farklı kesimlerinden kişilerin deneyimi, bilimi ve katkısının da ortaya konulduğu ifade edildi.
Açıklamada, deneyimin rehberliği ile gençlerin enerjisinin doğayı koruma amacıyla bir araya gelmesinin, çevre bilincinin toplumun farklı kesimlerinde güçlü biçimde karşılık bulduğunun göstergesi olduğu kaydedildi.
“DAYANIŞMA, BETONLAŞMA BASKISINA KARŞI EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ”
Her Daim Doğa Dostları Grubu, Kıbrıs Sulak Alan Topluluğu ve Karpaz Dostları Derneği, bu ortak irade ve dayanışmanın betonlaşma baskısına karşı en önemli güçlerden biri olduğunu belirtti.
Açıklamada, gençlerin ve toplumun farklı kesimlerinin bölgenin korunması konusunda ortaya koyduğu ortak tutumun geleceğe ilişkin umudu güçlendirdiği ifade edildi.
“GÜLSEREN, MAĞUSA’NIN ÖZ KİMLİĞİ”
Gülseren Sulak Alanı’nın yalnızca kuşların göç yolu olmadığı belirtilen açıklamada, bölgenin Mağusa’nın doğayla buluşma noktalarından biri ve kentin öz kimliğinin parçası olduğu vurgulandı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Gülseren Sulak Alanı; sadece kuşların göç yolu değil, Mağusa'nın doğayla buluşma noktası, kentimizin öz kimliğidir. Geleceğimiz olan gençlerin umudunu ve toplumun ortak aklını inşaat demirlerinin gölgesinde bırakmayalım!”
YETKİLİLERE ÇAĞRI
Üç çevre örgütü, açıklamalarının sonunda yetkililere çağrıda bulunarak Gülseren Sulak Alanı’nın korunmasını istedi.
Açıklamada, yetkililerin hassas ekosistemi ve kentsel güvenceyi korumaya yönelik kalıcı ve yasal önlemler alması gerektiği belirtilerek, “Yetkilileri bu hassas ekosistemi ve kentsel güvencemizi korumaya, kalıcı ve yasal önlemler almaya davet ediyoruz” denildi.
Basın açıklaması Her Daim Doğa Dostları Grubu, Kıbrıs Sulak Alan Topluluğu ve Karpaz Dostları Derneği tarafından ortak olarak yayımlandı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.