İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Mehmet Çetereisi ve Raşit Şenkaya et sorununu Kıbrıs Postası'na anlattı

Mehmet Çetereisi ve Raşit Şenkaya et sorununu Kıbrıs Postası'na anlattı

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Çetereisi ve kasap Raşit Şenkaya ülkede yaşanan et fiyatları ve ithal et konusu ile ilgili yaşanan sorunları Kıbrıs Postası’na açıkladı.

Yayın Tarihi: 05/12/22 11:35
okuma süresi: 7 dak.
Mehmet Çetereisi ve Raşit Şenkaya et sorununu Kıbrıs Postası'na anlattı

Kamuoyunun günlerce tartıştığı et fiyatları ve ithal et konusu, gündemdeki yerini koruyor.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Çetereisi, devletin etleri ayrıştırmadan satan kasapları denetlemesi gerektiğinin altını çizdi. Çetereisi, ithal etin donmuş ve kalitesiz olacağını belirterek, ithal etin gelmesi halinde hayvancının hiçbir canlı hayvan satmayarak tepkisini ortaya koyacağına vurgu yaptı. 

Kasap Raşit Şenkaya ise ithal etin gelmesiyle dar kesimli vatandaşların da et alabileceğini söyledi. Şenkaya, yeterli miktarda hayvan sayısı olduğuna inanmadığını da söyledi.

Kıbrıs Postası, et konusunda yaşanan gelişmeleri takipçilerine aktarmak için Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Çetereisi ve kasap Raşit Şenkaya ile röportaj yaptı.

ÇETEREİSİ: ET VE SÜT FİYATLARI FARKLI KİŞİLER TARAFINDAN BELİRLENİYOR

Hayvancılık sektöründe et ve süt üretildiğini kaydeden Çetereisi, her iki ürünün de farklı kişiler tarafından belirlendiğini ifade etti. Çetereisi, kasaplar ve hükümetle fiyat anlaşması yapmadıklarını, Başbakan Ünal Üstel’in ortaya tavsiye fiyatı koyduğunu belirtti.

Başbakan Ünal Üstel’in büyükbaş hayvan fiyatını 80 TL, küçükbaş fiyatını ise 70 TL olarak açıkladığına işaret ederek, “Büyükbaş; inek mi, tosun mu? Küçükbaş; oğlak mı, kuzu mu?” ifadesini kullandı.

Hayvancının ürünlerinin fiyatını belirlenmesinin kimsenin haddine olmadığını kaydeden Çetereisi, “Canlı hayvan fiyatını belirleyen sayın Başbakan, kasaplarla ilgili neden fiyat belirlemediğini sordu.

“BAZI KASAPLAR, YALAN AÇIKLAMALARLA İTHAL ETİN ÖNÜNÜ AÇMAK İSTİYOR”

Dana etinin kilosunun 80 TL’den hesaplandığı zaman 600 kiloluk hayvanı 48 bin TL’ye almaya çalışan kasaplar olduğunu belirten Çetereisi, miktarın sadece maliyeti karşıladığına vurgu yaptı.

Çetereisi, canlı hayvan fiyatlarının yükselme göstermesi sonrası, ithal etin gündeme geldiğini ifade ederek, bazı kasapların yalan yanlış açıklamalarla ithal etin önünü açmak istediğini kaydetti. Bazı kasapların kaçakçılıkla uğraştığını iddia eden Çetereisi, domuz etini dana eti olarak halka yedirildiğini ileri sürdü.

“BAZI KASAPLAR ETLERİ AYRIŞTIRMIYOR”

Devletin kasapları denetlemesi gerektiğini belirten Çetereisi, kasapların etleri ayrıştırmadığını, “Oğlak eti, kuzu eti, besili eti diye ayrıştırsınlar. Halk, o zaman ucuz et yiyebilecek. Oğlağı, kuzu eti diye satıyorlar; ancak çiftliklerden aldıkları zaman oğlak etiyle kuzu etinin arasına 15 TL fark koyuyorlar…”

“HAYVAN EKSİLİĞİ OLDUĞUNU İDDİA EDİYORLAR; AMA KAPATILAN MEZBAHALARIN AÇILMASINI İSTİYORLAR”

Devletin mezbahaları kontrol etmesi gerektiğini söyleyen Çetereisi, inekle tosun eti alan bazı kasapların tüm etleri dana eti olarak sattığını belirtti. Kasapların kaçak hayvan kesilen ve hijyen olmayan mezbahaların açılmasını istediğine vurgu yaptı.

Hayvan kesim yerleriyle ilgili sözlerini sürdüren Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Çetereisi, kasapların Kıbrıs’ın kuzeyinde hayvan eksikliği yaşandığını iddia etmesine rağmen kapatılan mezbahaların açılması talebinde bulunduklarını belirtti.

Kaçak getirilecek hayvanların kapatılan mezbahalarda kestirileceğini kaydeden Çetereisi, “Ülkeye 3 mezbaha çoktur bile” dedi.

Özel mezbahalarda yapılan 1 günlük et kesiminin diğer 5 mezbahanın 1 aylık kesimi olduğunun altını çizen Çetereisi, “Sağlıksız, pislik içindeki mezbahalar… Bunları ısrarlarla açtırmak istiyorlar” dedi.

“İTHAL ET, DONMUŞ VE KALİTESİZ OLACAK”

İthal et tartışmasıyla ilgili de konuşan Çetereisi, İthal etin donmuş ve kalitesiz olacağını, kaliteli ithal etin ise daha pahalıya geleceğini söyledi.

“İTHAL ET GELİRSE CANLI ET SATMAYACAĞIZ”

İthal etin serbest kalmasıyla kendilerinden fazla halkın zararın göreceğinin altını çizen Çetereisi, “Hiçbir kasap dükkanında ithal et bulunmayacak. Gelecek olan ‘köpek maması’ etlerle bizim etleri karıştıracak satacak… Zenginleşen daha da zengin olacak. Hayvancı hiçbir canlı hayvan satmayarak tepkisini ortaya koyacak” dedi.

“HALK UCUZ ET İÇİN MARKETLERE DEĞİL, KASAPLARA GİTSİN”

“Bütün kasaplar aynı değildir. Halk ucuz et yemek istiyorsa marketlerdeki kasap reyonlarına gitmesin. Kasaplara gitsin. Düzgün çalışan kasapların fiyatları normaldir.” dedi. Çetereisi son olarak mart ayında ise ithal sütün tartışılacağını savundu.

ŞENKAYA: YÜZDE 20 GİBİ BİR KAR PAYI VAR”

Kasap Raşit Şenkaya ise Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada, yetkililerin dana için 80 TL kilosu, kuzu için ise 70 TL kilosu şeklinde açıklamaları olduğuna işaret etti.

500 kiloluk dana örneği üzerinde konuşan Şenkaya, karkas etin kilosunun 160 TL olarak ortaya çıktığını 158 TL maliyetle dükkâna ulaştığını anlattı.

400 TL’lik bir kesim ücreti olduğunun altını çizen Şenkaya, yüzde 22’lik kemik ve yüzde 2’lik de bir kayıpları olduğunu belirtti. Şenkaya, 158 TL’den 300 kiloluk hayvanı alış maliyetlerini 47 bin 400 TL ettiğini elde edile et oranının ise 234 kilo olduğunu belirtti.

240-260 TL ile etin satışı olduğunu belirten Şenkaya, yüzde 20 gibi kar payı olduğunu belirtti.

“MARKET GİRDİLERİ DAHA FARKLI”

Et fiyatlarının marketlerde daha pahalı olmasının nedenini açıklayan Şenkaya, market girdilerinin biraz daha farklı olduğunu belirtti. Şenkaya, et fiyatlarının marketlerde yüzde 8 daha fazla olduğunu; çünkü aracıya para verdiğini söyledi. Şenkaya, Kıbrıs’ın güneyinde de aynı durumun yaşandığını ifade etti. 

“YETERLİ MİKTARDA HAYVAN YOK”

Tedarik edilen etin yüzde 40’ının kaçak olarak ülkeye geldiğini ileri süren Şenkaya, yeterli miktarda hayvan sayısı olduğuna inanmadığını söyledi.

“İTHAL ETİN GELMESİYLE DAR KESİMLİ VATANDAŞ DA ET YİYEBİLECEK”

İthal etle ilgili de konuşan kasap Raşit Şenkaya, perakende satışlarda çok ciddi düşüş olduğunu, ithal etin gelmesiyle dar kesimli vatandaşların da et alması için fiyat oluşacağını belirtti.

Şenkaya, İthal et gelecekse ilgili paydaşların ortak bir yolla bunu yapacağını, amacın hayvancıyı zorda bırakmak olmadığını söyledi.

Şenkaya, “Et temel bir ihtiyaçtır Çocuğa gerekli proteini veremezseniz sonuçlarını 10 yıl sonra olumsuz anlamda alırsınız” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.