Küçük: "Barış suyu projesi, Barış Harekatı'ndan sonraki en büyük yardım"
Başbakan İrsen Küçük, Türkiye'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne 75 milyon metreküp su getirecek projeyi Türkiye'nin Barış Harekatı'ndan sonraki en büyük yardımı olarak nitelendirdi. Başbakan İrsen Küçük, Serdarlı'da katıldığı bir etkinlikte, Anamur'dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne getirilecek su konusunda da açıklamalarda bulundu.
Küçük, söz konusu projenin temellerinin atılacağı haftayı Anavatanla-Yavru vatan arasındaki diyalog ve yardımlaşmanın en üst düzeye çıktığı hafta olarak nitelendirdi.
Başbakan Küçük, ülkeye Türkiye'den su getirilmesi konusunda hükümetleri zamanında yapılan çalışmaları anımsatarak, önümüzdeki hafta içerisinde projeyle ilgili önemli bir adım atılacağını belirtti.
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Pazartesi günü Ankara'ya gideceğini anımsatan Başbakan Küçük, bu ziyarette Türkiye'den KKTC'ye gelecek suyla ilgili önemli bir adıma imza atacaklarını söyledi.
Küçük, Anamur'da 4 yıl içerisinde barajın tamamlanacağını, önümüzdeki yıldan itibaren ise Geçitköy'deki göletin büyütülmesi ve gelecek suya yetecek büyüklüğe getirilmesi çalışmalarının başlatılacağını kaydetti.
Yapılacak çalışmalar neticesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 4 yıl sonra Barış Suyu'na kavuşacağını yineleyen Küçük, KKTC'ye su getirilecek olmasını 1974 barış harekatından sonraki en büyük olay olarak niteledi.
Projenin hayata geçmesiyle ülkeye 75 milyon metreküp su gelmiş olacağını kaydeden Küçük, "Suya 'barış suyu' adını koyacağız, çünkü bu su barış getirecektir. Büyük bir ihtiyacımızı giderecektir. Düşünün ki bütün Kıbrıs Türk halkının içme su ihtiyacı 30 milyon metreküp civarındadır. Gelecek su bunun iki katından fazladır. Bu suyla tüm çeşmelerimizden içebileceğimiz su akacak" dedi.
Başbakan Küçük, barış harekatında, Kıbrıs Türkünün hayatının kurtarıldığını, darbe girişimini ortadan kaldırdığını ve Yunanistan'daki cunta hükümetini ortadan kaldırdığını belirterek, Barış Suyunun da bir çok konuda faydası olacağını söyledi.
Projenin Türkiye'ye maliyetinin 400 Milyon dolar olduğunu ifade eden Küçük, "AB bize 5-6 yıl içerisinde sözde 259 milyon Euro yardım yaptı ve bununla övünüyorlar. Anavatanımız her yıl o yardımın 2-3 katını yapıyor. Yapmaya devam etmektedir. Sadece bu projeyle 400 milyon dolar yardım yapmaktadır" dedi.
TAK
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.