İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Yusuf Avcıoğlu: Enerjide popülist siyasetin ülkeye kaybettirdiği 8 yılın hesabını kim verecek?

Yusuf Avcıoğlu: Enerjide popülist siyasetin ülkeye kaybettirdiği 8 yılın hesabını kim verecek?

Halkın Partisi MYK Üyesi Yusuf Avcıoğlu, Başbakan Ünal Üstel'in doğal gaz ve elektrik projelerine ilişkin açıklamalarını eleştirerek, ENTSO-E onayıyla ilgili geçmişte yaptıkları uyarıların bugün doğrulandığını ifade etti. Avcıoğlu, enerji yatırımlarının ertelenmesi nedeniyle ülkenin sekiz yıl kaybettiğini belirterek, fizibilite raporlarının kamuoyuyla paylaşılması çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 13/07/26 14:08
okuma süresi: 4 dak.
Yusuf Avcıoğlu: Enerjide popülist siyasetin ülkeye kaybettirdiği 8 yılın hesabını kim verecek?
A- A A+

Halkın Partisi (HP) MYK Üyesi Yusuf Avcıoğlu, Başbakan Ünal Üstel'in "Doğal Gaz Boru Hattı Mutabakat Zaptı" törenindeki açıklamalarını eleştirerek, geçmişte yaptıkları teknik ve hukuki uyarıların bugün devlet kademesinde resmen doğrulandığını ifade etti.

Avcıoğlu, Kıbrıs Türk halkının enerji geleceğini popülizme teslim edenlerin büyük bir tıkanma yaşadığını belirtti.

"ENTSO-E GERÇEĞİ VE HAKLILIĞIMIZ RESMEN TESCİL EDİLDİ"

Üstel'in, kablo projesinin Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşletmecileri Ağı (ENTSO-E) onayına takıldığını ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin buna onay vermediğini söylediğini hatırlatan Avcıoğlu, bunun kendi uyarılarını doğruladığını ifade etti.

ENTSO-E onayı olmadan kablo projesinin çıkmaza gireceğini raporlarla defalarca dile getirdiklerini kaydeden Avcıoğlu, dün kendilerini eleştirenlerin bugün aynı engellerle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Avcıoğlu, kablo projesini doğal gazı ötelemek için gerekçe olarak kullananların bugün doğal gazın gerekliliğini kabul ettiğini dile getirdi.

"SİYASİ KORO ZAMAN KAYBETTİRDİ"

KIB-TEK yönetiminde fuel-oilden kurtulmak için doğal gaz dönüşümünü savunduklarını hatırlatan Avcıoğlu, başını Erhan Arıklı, Olgun Amcaoğlu, Sunat Atun ve Hasan Taçoy'un çektiği siyasi koronun, kablo projesini doğal gazı gündeme almamak için siyasi bir sığınak olarak kullandığını ifade etti.

O dönemde önerilerinin "suni gündemler" ve "ölü doğmuş projeler" olarak nitelendirildiğini belirten Avcıoğlu, doğal gaz mutabakatının bu değerlendirmeleri hükümsüz kıldığını, sekiz yıl önce başlattıkları projelere bugün geri dönülmesinin reel dengeleri kimin doğru okuduğunu gösterdiğini kaydetti.

"FİZİBİLİTE RAPORUNU KİMDEN, NEYİ GİZLEMEK İÇİN SAKLIYORSUNUZ?"

Kalecik 3 sözleşmesindeki taahhütleri hatırlatan Avcıoğlu, Üstel'in "Bütün fizibilite raporları hazır ama onay çıkmadı." açıklamasına tepki gösterdi.

"Madem rapor hazır, kamuoyuyla paylaşılmasından neden kaçınılıyor? Ortada teknik kriterlere uygun resmî bir rapor var mı?" sorularını yönelten Avcıoğlu, sözleşmenin fesih hakkını kullanmaktan çekinildiği için raporların açıklanmadığını düşündüğünü ifade ederek, bunun hukuki bir açmaz olduğunu belirtti.

"SURİYE VE ANAMUR FORMÜLLERİ İLLÜZYONDAN İBARET ÇIKTI"

Yönetenlerin kablo projesini "tek kurtuluş yolu" olarak sunduğunu hatırlatan Avcıoğlu, Erhan Arıklı başta olmak üzere ENTSO-E engeli aşılmadığı takdirde hukuken mümkün olmayan "Suriye modeli" veya "Anamur kıyısına özel elektrik santralinden kablo bağlantısı" gibi senaryolarla toplumun meşgul edildiğini ifade etti.

Avcıoğlu, yaşanan gelişmelerin geçmişte yaptıkları değerlendirmeleri doğruladığını kaydetti.

"HALKI ÇAĞ DIŞI KESİNTİLERE VE KARA DUMANA MAHKÛM ETTİLER"

İlave santral kapasitesi, doğal gaz dönüşümü, yenilenebilir enerji, depolama sistemleri ile iletim ve dağıtım hatlarına yapılacak yatırımların, en az enterkonnekte kablo projesi kadar enerji çeşitliliği ve enerji arz güvenliği açısından gerekli olduğunu sekiz yıldır vurguladıklarını belirten Avcıoğlu, kablo projesinin tek çözüm olarak gösterilmesi nedeniyle diğer yatırımların ertelendiğini söyledi.

Teknik gerçeklerin göz ardı edilmesi nedeniyle ülkenin sekiz yıl kaybettiğini ifade eden Avcıoğlu, enerji arz güvenliğinin zayıfladığını, halkın saatler süren elektrik kesintileriyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

İhalesiz yakıt alımları nedeniyle kara dumanın halkın üzerine çöktüğünü ve bunun sağlık ile çevre açısından ciddi sonuçlar doğurduğunu kaydeden Avcıoğlu, kaybedilen sekiz yılın hesabının halka verilmesi gerektiğini ifade ederek açıklamasını tamamladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.