İÇ HABERLER
okuma süresi: 2 dak.

Türk bayraklı gemilere geçici hat izni: Şirket kaydı şartı yıl sonuna kadar aranmayacak

Türk bayraklı gemilere geçici hat izni: Şirket kaydı şartı yıl sonuna kadar aranmayacak

Bakanlar Kurulu’nun onayladığı 1987, KKTC Limanlar (Değişiklik) Emirnamesi Resmî Gazete’de yayımlandı. Düzenlemeyle Türk bayraklı gemilere, 31 Aralık 2026’ya kadar Şirketler Mukayyitliği’ne kayıtlı olma şartı aranmaksızın, belirlenen koşulları yerine getirmeleri halinde geçici süreli hat izni verilebilecek.

Yayın Tarihi: 18/09/26 16:30
okuma süresi: 2 dak.
Türk bayraklı gemilere geçici hat izni: Şirket kaydı şartı yıl sonuna kadar aranmayacak

Bakanlar Kurulu, Türk bayraklı gemilerin KKTC’de şirket kaydı yaptırmadan geçici süreli hat izni alabilmesinin önünü açan düzenlemeyi Resmî Gazete’de yayımladı.

17 Eylül tarihli ve 178 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1987, KKTC Limanlar (Değişiklik) Emirnamesi, Liman Düzenleme Yasası’nın 25’inci maddesinin (1) ve (2)’nci fıkraları uyarınca hazırlandı. Düzenleme, Bakanlar Kurulu’nun 17 Eylül tarihli kararıyla onaylandı ve aynı gün yürürlüğe girdi.

ŞİRKETLER MUKAYYİTLİĞİ’NE KAYIT ŞARTI YIL SONUNA KADAR ARANMAYACAK

Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklikle, 1987 KKTC Limanlar Emirnamesi’ne Geçici 2’nci Madde eklendi.

Buna göre, 31 Aralık 2026 tarihine kadar, Türk bayraklı gemilere Şirketler Mukayyitliği’ne kayıtlı olma şartı aranmaksızın geçici süreli hat izni verilebilecek.

Bunun için gemilerin mevcut emirnamede öngörülen diğer koşulları yerine getirmesi gerekecek. Şartların karşılanması halinde Limanlar Dairesi tarafından, KKTC’de tayin edilmiş bir gemi acentesi aracılığıyla Türk bayraklı gemilere geçici süreli hat izni verilebilecek.

BAŞVURULAR GEMİ ACENTESİ ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLECEK

Düzenlemeye göre, geçici hat izni verilen Türk bayraklı gemiler için KKTC Şirketler Mukayyitliği’ne kayıt olma koşulu aranmayacak.

Hat iznine ilişkin başvuru ve işlemler ise KKTC’de tayin edilen gemi acentesi aracılığıyla yürütülecek. Düzenleme, Resmî Gazete’de yayımlandığı 17 Eylül 2026 tarihinde yürürlüğe girdi.

Söz konusu değişiklik, Türkiye limanlarında KKTC’ye geçiş için bekleyen TIR ve kamyonların bulunduğu, deniz taşımacılığındaki kapasitenin artırılması yönündeki çağrıların gündemde olduğu bir dönemde yapıldı. Bugün Kıbrıs da düzenlemenin, Filo Jet faciasının ardından yaşanan deniz taşımacılığındaki aksama sürecinde yürürlüğe girdiğini aktardı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.