Trump, İran'la ilgili 1980'lerden kalma açıklamaları yeniden paylaştı
ABD Başkanı Donald Trump, Washington ile Tahran arasındaki gerilimin arttığı ve ABD'nin İran hedeflerine yönelik askeri operasyonlarını yeniden başlattığı bir dönemde, İran hakkında 40 yılı aşkın süre önce yaptığı açıklamaları yeniden paylaştı.
ABD merkezli Fox News'in haberine göre söz konusu açıklamalar, 1980 yılında İran'daki ABD Büyükelçiliği rehine krizi sırasında Trump ile yapılan bir röportaja dayanıyor. Trump, o röportajda ABD'nin diğer ülkelerin saygısını kazanabilmesi için güç göstermesi gerektiğini savunmuş.
Trump röportajda, "Diğer ülkelerin saygısını kazandığınızda, onlar da sizin istediğiniz şekilde hareket etme eğilimi gösterir. Böylece uygun bir ortam oluşur" ifadelerini kullanıyor.
İran'daki rehine krizi sırasında ABD'nin İran'a asker göndermesini destekleyip desteklemediği sorusuna ise Trump, "Kesinlikle bunu yapmak gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda hiçbir şüphe olduğunu sanmıyorum" yanıtını verdi.
Trump ayrıca, İran'ın ABD'li rehineleri alıkoymasını "tam anlamıyla saçmalık" olarak nitelendirerek, "ABD'nin İran gibi bir ülkenin vatandaşlarını rehin almasına izin vermesi saçmalıktır. Bana göre bu korkunç bir durum" ifadesini kullandı.
Söz konusu görüntüler, ABD ile İran arasındaki müzakerelerin çökmesinin ardından Washington'un İran hedeflerine yönelik askeri operasyonlarını yeniden başlatması ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) İran limanlarına yönelik deniz trafiğini engellemeye dönük uygulamalarını yeniden devreye aldığını açıklamasıyla birlikte sosyal medyada yeniden gündeme geldi.
Şarku’l Avsat’ın Fox News'ten aktardığına göre Beyaz Saray Sözcüsü Olivia Wells yaptığı açıklamada, Trump'ın İran konusundaki tutumunun yıllardır değişmediğini belirterek, "Başkan Trump, seçilmeden çok önce, 'Amerika'ya ölüm' sloganını benimseyen İran'ın asla nükleer silaha sahip olmaması gerektiğine kararlılıkla inanıyordu" dedi.
Wells, Trump'ın İran'ın nükleer tesislerini hedef alan ve İran ordusuna ağır kayıplar verdirdiğini öne sürdüğü "cesur adımlar" sayesinde ABD ile müttefiklerinin bugün daha güvenli olduğunu savundu. Trump'ın politikasının ABD'nin gücüne dayandığını ifade eden Wells, "Başkan Trump, ABD'nin çıkarlarını savunmaktan hiçbir zaman geri adım atmayacaktır" diye konuştu.
Trump, pazartesi günü yaptığı açıklamada ise İran'ın askeri kapasitesinin büyük ölçüde zayıflatıldığını belirterek, gerekli görülmesi halinde "büyük çaplı saldırıların" sürebileceği uyarısında bulundu.
Trump, "Bunu yapmasaydık İran nükleer silaha sahip olacaktı. Eğer buna sahip olsaydı, İsrail bugün var olmayabilirdi; hatta Ortadoğu da bildiğimiz haliyle kalmayabilirdi" ifadelerini kullandı.
Yönetiminin İran politikasında önceki ABD yönetimlerine kıyasla daha sert bir çizgi izlediğini savunan Trump, "Bunu 47 yıldır yapıyorlar. Ancak fark şu ki, hiç kimse benim müzakere ettiğim şekilde müzakere etmedi. Bunun Bush, Obama, Biden ve onlardan önceki dönemlerde yapılması gerekirdi" dedi.
Trump ayrıca, İran'ı onlarca yıldır müzakereleri uzatmakla suçladı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.